BREAKING NEWS Buzau
13h 47' ACTUALITATE Buzau
Joi, 02 aprilie 2020

La Tisău, panică mare! Câți cetățeni sunt confirmați oficial cu COVID-19

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 4261 vizualizari 1 comentariu
UPDATE [13:47] 02 APR 2020 ›

Prefectura Buzău transmite joi la ora 13.00 informații despre situația de la Tisău: 


 ”Primul caz din comună a fost confirmat în data de 26 martie, după ce o pacientă în vârsta de 59 de ani a prezentat simptome specifice Coronavirsului și a declarat că a participat la o înmormântare în județul Suceava. În perioada cuprinsă de la revenirea în județul Buzău și până la confirmarea testului, femeia a fost izolată la domiciliu. Pacienta a fost transferată la Spitalul V. Babeș din București.  Soțul acesteia, fiind contact direct, se află izolat la domiciliul fiului, în București. Bărbarul Nu este confirmat cu noul Coronavirus. Cel de-al doilea caz confirmat din localitate este un bărbat de 67 de ani, aflat în izolare după contactul cu femeia de 59 de ani. Acesta a prezentat simptome specifice Coronavirsului, iar testul a fost pozitiv. Pacientul a fost transferat pe 1 aprilie, la Spitalul V. Babeș din București. NU se poate vorbi de un focar de Coronavirus în localitatea buzoiană.În urma anchetelor epidemiologice declanșate de DSP Buzău au fost identificați toți contacții direcți și au fost izolați la domiciliu. În cazul în care aceștia vor prezenta simptome specifice infecției cu Coronavirsus, vor fi testați. Reluăm apelul la responsabilitate atât pentru cetățenii județului Buzău, dar mai ales pentru autoritățile administrației publice locale care, în calitate de președinti ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență trebuie să prevină apariția panicii, nu să o favorizeze”


 Dincolo de precizările făcute acum de Instituția Prefectului, după ce prefecturile au primit de la Centru dreptul să comunice oficial, datele furnizate, în sfârșit, la nivel local sunt lămuritoare.

Ceea ce dovedește că centralizarea comunicării nu a fost o idee bună, deoarece presa locală sub presiunea opiniei publice care cere informații a fost nevoită să recurgă la sursele jurnalistice, neoficiale, sau chiar oficiale, dar rămase sub rezerva anonimatului, surse care, nu de fiecare dată, au putut furniza date riguros fidele, din motive mai mult sau mai puțin obiective.

De menționat că presa lucidă și responsabilă nu a dezinformat niciodată în mod voit, a încercat, pe cât posibil, să confirme pe căi oficiale fiecare informație publică, însă în astfel de situații au putut apărea și știri distorsionate.  E teroare la Tisău, unde trei localnici ar fi fost  confirmați cu coronavirus.  Oamenii sunt îngroziți și așteaptă ca autoritățile să ia măsuri de prevenire a noului coronavirus. Localnicii se tem cu atât mai mult cu cât mulți dintre ei sunt în vârstă și bolnavi.

Primarul comunei buzoiene Tisău, Cristian Mihai a povestit pentru șansanews.ro că ar fi trei infectați cu coronavirus în comuna sa. Totul ar fi pornit după ce o familie ar fi participat la o înmormântare la Suceava. Cei doi soți ar fi venit de acolo în 16 martie, iar peste câteva zile femeia ar fi început să se simtă rău. A fost internată la Institutul Matei Balș din Capitală, mai întâi ea, apoi a fost preluat soțul ei.

”A fost mai întâi o doamnă care a venit din Suceava . A fost acolo la o înmormântare. Cei doi soți au venit pe 16 martie, când i-a luat ei au dat o adresă de la oraș că au casă și în oraș, așa că pe noi nu ne-a anunțat nimeni nimic. Am aflat apoi că a luat-o pe doamnă și a dus-o la București, dar la vreo trei zile. Noi am izolat pe cine a intrat în contact cu ei. Două familii. Pe una, apoi DSP-ul a scos-o din izolare”, a declarat joi dimineață primarul din Tisău.

Alesul local spune că miercuri și un vecin al celor doi soți, un bărbat de 68 de ani, a fost diagnosticat cu coronavirus și dus la București: ” Bărbatul are 68 de ani. Am vorbit și în această dimineață cu el. Mi-a spus că e bine. Azi am dat telefon la DSP, dar nu răspunde nimeni. L-am sunat pe domnul subprefect și a zis că se ocupă el de tot. Trebuie să știu ce să fac, să mă anunțe să luăm măsuri ca să nu se răspândească”.

Primarul din Tisău spune că sunt motive reale de îngrijorare mai ales că în contact cu bătrânul diagnosticat ieri ar fi intrat intrat și vânzătoarea unui magazin de la care mai multe familii se aprovizionează.

E și un magazin la 50 de metri de casele astea, vânzătoarea a intrat în contact cu bătrânul diagnosticat ieri. El a fost la ea în curtea, i-a lucrat prin gospodărie. Bărbatul a fost dus la București, dar soția lui a rămas acasă, e netestată”, spune primarul.

Alesul local a făcut apel la autorități să ia măsuri urgente în comună iar localnicii să fie testați pentru că altfel localitatea se poate transforma într-un focar de coronavirus.


”Cer măcar testarea a cinci oameni pe care noi i-am identificat ca și contacți. Vânzătoarea trebuie testată urgent. Dacă vânzătoarea e bine, poate scăpăm cu cele trei cazuri. După mine, trei sferturi din comună ar trebui izolată și cel puțin cinci teste să fie făcute, dar nu peste cinci zile, ci acum. Sper ca focarul să nu se ducă mai departe”, a mai spus primarul din Tisău.

Până la ora postării acestei știri, conducerea Direcției de Sănătate Publică nu a putut fi contactată. 

În întreg județul Buzău, sunt 12 cazuri de infecție cu coronavirus.  Etichete: bolnavi |  comună |  contacților |  COVID |  oamenii |  Primarul |  testarea |  Tisău |  urgență
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Ceaus
02 aprilie 2020
Buna ziua, Poate ne informati si din ce sat sunt cele trei persoane confirmate. Avem parinti in comuna si ne-am dori, sincer, sa fie in siguranta. Daca s-ar face publice astfel de informatii, nu numai esentiale, ci vitale, in contextul actual, fiecare dintre noi am putea sa ne protejam mai bine, si sa ne protejam parintii si bunicii. Publicarea acestor informatii este esentiala pentru a creste constientizarea pericolului printre locuitorii din zona respectiva si pentru limitarea sau stoparea virusului in cadrul comunitatii. Va multumesc si sper ca autoritatile implicate vor face demersurile necesare pentru a impiedica raspandirea virusul in comunitate.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU