16 [IUN 14] ACTUALITATE Buzau
Luni, 16 iunie 2014

La Spitalul Judeţean mori aşteptând să vină medicul

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1499 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Doamne fereşte de vreun accident cerebral vascular ori altă afecţiune neurologică gravă, în week-end, pentru că, în cel mai mare spital al judeţului nu există medic specialist care să efectueze gărzi. 

Prin urmare ai toate şansele să mori aşteptând interpretarea rezultatelor unor investigaţii şi tratamentul adecvat. O demonstrează întâmplarea prin care a trecut un buzoian de 58 de ani care a ajuns sâmbătă, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean după ce a suferit un accident cerebral. În lipsa unui medic specialist, pacientul a fost ţinut pe o targă la UPU, timp de patru ore, potrivit spuselor familiei. Singurele manevre medicale de care a beneficiat au fost cele de prim ajutor. 


Pentru că starea bolnavului era vizibil gravă, omul a fost supus unei investigaţii cu computerul tomograf. Un medic rezident a realizat această procedură, însă intervenţia s-a oprit aici. Bolnavul nu a primit tratament de specialitate, pentru că singurul medic neurolog din cel mai mare spital din judeţ, care putea interpreta rezultatul investigaţiei, nu lucrează în week-end.

„Ne-au spus că nu există neurolog care să îl vadă şi că îl vor interna să îl ţină sub supraveghere. I s-a făcut un computer tomograf, dar rezultatul nu a putut fi citit pentru că medicul rezident nu avea suficiente cunoştinţe să facă acest lucru”, ne-a declarat Nicolae Potec, cumnat al victimei. 


În cele din urmă, văzând că starea bărbatului este din ce în ce mai gravă, rudele au decis să plece cu bărbatul la un spital din Capitală:

”Am solicitat o ambulanţă să îl ducem la Bucureşti pentru că, până luni, nu exista nici un neurolog de gardă care să indice tratementul corespunzător.” 

Oficialii spitalului se disculpă şi spun sec că, în lipsa specialiştilor, regulamentul este clar.

„În zilele când nu există linie de gardă la secţia Neurologie, bolnavii care se prezintă la UPU sunt repartizaţi, în funcţie de gravitatea cazului. Cazurile foarte grave sunt dirijate la ATI, iar cele mai puţin grave, la Neurologie, consultul de specialitate fiind acordat de un medic de medicină internă sau de un cardiolog.”, a declarat Adriana Bratosin, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean. 

Buzoianul este internat la Spitalul Universitar din Capitală. Medicii nu s-au pronunţat deocamdată în privinţa şanselor de însănătoşire ale bărbatului.

O întrebare rămâne, totuşi. Îşi mai asumă cineva răspunderea pentru că oamenii riscă să moară cu zile în Spitalul Judeţean Buzău? Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU