03 [NOV 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 03 noiembrie 2017

La liceu se intra doar cu examen de admitere

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 1705 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Mai marii învăţămîntului buzoian sînt de părere că noul concept de învăţămînt dual poate reforma ducaţia româ­nească în ansamblul ei şi va repune la locul lor conceptul de învăţămînt teoretic şi cel de învăţămînt profesional. După consultări în teritoriu, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean transmite că formula cea mai bună ar fi reintroducerea examenului de admitere în licee, în paralel cu stabilirea unui prag de intrare în învăţămîntul liceal mai mare sau egal cu 5.                     În consecinţă, copiii care vor obţine sub media minimă să fie îndreptaţi către învăţămîntul profesional. Conceptul nu este nou şi a funcţionat cu un oarecare succes înainte de 1989. Între timp, numeroasele aşa-zise reforme au modificat modul de admitere în liceu, astfel că astăzi, asistăm la mari dihotomii în sistem. Există numeroase exemple de candidaţi care au ajuns liceeni cu media 1 la examenul de admitere, iar învăţămîntul profesional este, în cele mai multe cazuri, depopulat. Consecinţa firească este că aveam un grup de absolvenţi de liceu de vîrf, apoi un grup majoritar mediocru, din care destul de puţini absolvenţi reuşesc să ia Bacalaureatul şi o echipă şi o lipsă acută de absolvenţi calificaţi şi pentru economia reală românească.
Iniţiativa schimbării a venit de la liceele centenare
Iniţiativa lansată de I.Ş.J. nu este neapărat nouă. Dar ea a fost lansată de ani buni de grupul liceelor centenare din ţară care au transmis oficial Ministerului Educaţiei Naţionale că soluţia corectă de accedere în licee este exa­menul direct care selectează cel mai fidel competenţele candidaţilor. Iată că, în cele din urmă M.E.N. a înţeles aceste aspecte şi a dispus consultări ample în teritoriu iniţiate de inspectoratele şcolare. La Buzău consultările au avut loc între I.Ş.J., profesori, elevi şi părinţi, iar rezultatele sînt clare: examenul direct e cel eficient.
Ce spune conducerea I.Ş.J.
În legătură cu toate acestea, inspectorul general adjunct al I.Ş.J., Nela Wamsiedel, explică într-un interviu: "Pentru a putea dezvolta genul de învăţămînt dual ar trebui introdusă medie de admitere în liceu. Opinia noastră, a Inspectoratului este că ar fi foarte bine dacă admiterea la liceu s-ar face pe bază de examen şi să spunem un prag de acces la învăţămîntul liceal, iar acesta să fie media 5. Astfel încît copiii care au medie sub 5 să se regăsească în învăţămîntul profesional".

Învăţămîntul profesional, o jenă în România

În plus, adjuncta Nela Wamsiedel spune că în acest moment, există o reticenţă  faţă de învăţămîntul profesional: "Cu regret, dar este punctul meu de vedere, constat că a devenit în România o jenă pentru a merge pe această formă de învăţă­mînt, deşi săptămîna trecută am participat la Sibiu la un exerciţiu de bună practică a şcolilor care au învăţămînt profesional şi tehnic şi am văzut nişte exemple de bună practică deosebite. Îmi doresc foarte mult să avem şi noi la Buzău, adică un agent economic care să dezvolte un astfel de parteneriat cu un liceu tehnologic pentru învăţămîntul profesional şi tehnic". Rămîne, aşadar, de văzut, care va fi concluzia după ce dezbate­rile pe acest subiect se vor fi încheiat în toată ţara.Etichete: admitere |  examen |  intra |  liceu
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU