06 [DEC 17] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 06 decembrie 2017

Judeţul Buzău,locul doi pe tara la numărul de asistaţi social

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 2998 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Buzăul ocupă unul dintre primele locuri într-un clasament privind numărul beneficiarilor de ajutor social. Mii de persoane din judeţ trăiesc lunar cu doar cîteva sute de lei, primiţi de la stat, în baza muncii prestate.

Conform celor mai recente date făcute publice de Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, în Buzău circa 11 mii de persoane sînt pe listele beneficiarilor de ajutor social, adică circa 2,3 la sută din totalul populaţiei. Cu acest procent judeţul Buzău se plasează pe al doilea loc la nivel naţional. Mai multe persoane care trăiesc doar din ajutorul social sînt în Teleorman, 2,56 la sută din totalul populaţiei. Printre cei care primesc astfel de ajutoare sînt persoane singure, fără vreun alt venit, care nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă. 
Vîrsta, o problemă pentru unii asistați
Pentru a beneficia de bani de la stat, buzoienii trebuie să muncească un anumit număr de ore în fiecare lună. Dacă refuză, ajutorul este sistat imediat. Marilena Constantin, referent asistenţă socială în cadrul Primăriei Verneşti apreciază că la un număr de 10.000 de locuitori, cît are comuna Vernești, numărul de asistați social nu este mare și că există o anumită categorie de beneficiari ai Legii 416/2001, a venitului minim garantat, care nu mai au vîrsta de încadrare în cîmpul muncii, dar nici vîrsta de pensionare și în acest caz sînt dependenți de ajutorul de la stat. 
Venitul minim garantat, ajutor pentru cei săraci sau certați cu munca Datele ANPIS arată că județul Buzău este următorul după Teleorman la numărul de asistați social pe care îi are în plată. Spre comparaţie, judeţele cu cele mai mici ponderi ale românilor care au luat ajutor social sînt: Bucureşti (procentul este foarte mic, nesemnificativ), Timiş (0,23 la sută din totalul populaţiei), Ilfov (0,37 la sută), Cluj (0,41 la sută din populaţia judeţului). Județe precum Satu Mare și Tulcea au un procent de 0,93 la sută din totalul populației. Pentru o persoană statul - adică fiecare dintre noi - oferă suma de 142 de lei lunar. Pentru o familie formată din două persoane - 255 de lei lunar. O familie formată din trei persoane primește 357 de lei pe lună, în timp ce o familie formată din patru persoane primește 442 de lei pe lună. Pentru o familie formată din cinci persoane românii contribuie cu 527 de lei pe lună, iar pentru familia formată din cel puţin şase persoane, statul acordă cîte 36,5 lei pentru fiecare persoană. Venitul minim garantat reprezintă un ajutor social plătit de stat celor care trăiesc în condiții precare, de sărăcie.

2% din locuitorii judeţului sînt asistaţi social

Situaţia este îngrijorătoare şi, din păcare, primarii spun că nu pot face nimic pentru a limita ajutoarele sociale. De exemplu, municipiul Buzău are peste 600 de asistați social, iar primarul Constantin Toma spune că deși mulți ar putea munci, refuză locurile de muncă și preferă banii statului. Din păcate acest lucru nu se întîmplă numai în municipiul Buzău, ci în mai toate comunele județului Buzău. 10.000 de cetățeni din totalul celor care trăiesc în județul Buzău, adică un procent de 2 la sută, stau cu mîna întinsă la mila statului. Potrivit Legii 416 a venitului minim garantat, cei care refuză locurile de muncă oferite rămîn fără ajutor social. De exemplu, la Vernești, din cei puțin peste 500 de beneficiari, luna aceasta au fost scoase din plată 17 persoane.
În condițiile Legii nr. 416/2001, familiile și persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistență socială. Nivelul lunar al acestui venit se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR - al cărui cuantum este de 500 de lei), și are următoarele valori:
- 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură; - 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane; - 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane; - 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane; - 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane; - cîte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie. Ajutorul social se acordă pe bază de cerere, de declarație pe proprie răspundere, precum și în baza unor acte doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate, care se înregistrează la primăria localității în a cărei raza teritorială își are domiciliul sau reședința beneficiarul.Etichete: asistaţi |  Buzău |  Judeţul |  locul |  numărul |  social
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU