07 [NOV 17] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 07 noiembrie 2017

Judeţul Buzău, primul din ţară în care elevii vor avea tablete

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 4161 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Proiectul Ministerului Educaţiei ca­re vizează dotarea şcolilor cu echipamente IT de înaltă performanţă va fi aplicat în judeţul Buzău, care a fost ales din cele 6 judeţe ce îndeplinesc crite­riile de eligibilitate. Criteriile avute în vedere au fost următoarele: să nu fie un judeţ considerat dezvoltat, potrivit  criteriilor aplicabile la finanţare europeană, să aibă un număr de profesori cuprins între 4.000 şi 5.500, să aibă un număr de elevi cuprins între 45.000 şi 70.000, să aibă capacitate de asigurare a sustenabilităţii pro­iectului timp de cinci ani după finalizarea implementării sale.
           25 milioane de euro pentru implementarea proiectului
Odată selectat, județul Buzău va beneficia de fonduri europene în valoare de 25 milioane euro pentru aplicarea proiectului. Pentru a desemna județul - pilot, Ministerul Educaţiei a transmis o adresă către consiliile judeţene din judeţele care pot fi selectate, pentru a se asigura de un  angajament ferm în vederea susţinerii activităţilor proiectului şi pentru asumarea sustenabilităţii post-implementare. Dintre cele 13 judeţe care au îndeplinit îndeplinesc condiţiile cerute de Ministerul Educației,  au răspuns în termen doar şase consilii judeţene: Arad, Buzău, Gorj, Harghita, Hunedoara, Vîlcea.    
Tablete pentru elevi, laptop-uri pentru profesori, acces gratuit la Internet

Autoritățile buzoiene nu au semnat încă un protocol de colaborare cu Ministerul Educației, dar au transmis un acord de principiu pentru participarea la proiect. În perioada imediat următoare vor avea loc discuții între responsabilii Ministerului Educației și autorități publice locale pentru stabilirea detaliilor și a obiectivelor proiectului-pilot. Se știe cu siguranță că toate școlile din județul Buzău, fără nicio excepție, vor fi parte în acest proiect. Și școala din cel mai îndepărtat cătun din județ va beneficia de conectare la serviciul de Internet, profesorii vor primi laptop-uri, iar elevii tablete pe care le vor folosi doar la școală. Beneficiari vor fi doar elevii din clasa a V-a şi pînă în clasa a XII-a și  elevii de învăţămînt profesional, nelimitativ. În fiecare clasă va fi un număr de tablete egal cu numărul băncilor pentru elevi, tablete care se vor folosi doar la şcoală, fără a fi luate acasă, laptopuri pentru toţi profesorii din judeţul respectiv, table inteligente în fiecare clasă, videoproiectoare şi ecrane de proiecţie, la fel, în fiecare clasă, plus conectare wireless. Conform proiectului, pentru învăţămîntul profesional se vor achiziţiona și imprimante 3D. 
Potrivit Ministerului Educației, România trebuie să intre în rîndul statelor din Uniunea Europeană, prin conectarea la noile tendinţe mondiale de creştere a calităţii procesului educaţional şi a adaptării la realităţile secolului al XXI-lea, prin aducerea tehnologiei mai aproape de şcoală. 
Primele dotări, în primăvara lui 2018

Dotările prevăzute în cadrul proiectului vor fi achiziţionate din fonduri europene, alocate prin Programul Operaţional Capital Uman. Se estimează că proiectul, iniţiat de Ministerul educaţiie, vafi propus pentru a-i fi aprobată finanţarea, cel tîrziu, în februarie anul viitor. Într-un calendar estimativ, implementarea şi, implicit, dotarea şcolilor cu aparatură performantă, ar urma să înceapă în primăvara anului 2018.Etichete: Buzău |  elevii |  Judeţul |  primul |  tablete
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU