12 [IUN 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 12 iunie 2019

Judecată pe final într-un dosar celebru

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 1913 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Judecătorii se pregătesc să dea soluția finală, după judecarea apelului, într-un dosar celebru supranumit de media ”Mită la Interne”. Este vorba despre dosarul în care principalul inculpat este fostul ministru de Interne, Cristian David, și în care mai au calitatea de inculpați fostul prefect de Buzău și fost președinte al CJ Buzău, Cristi Bîgiu, dar și omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu. 

Marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a consumat ultimul termen. Ședința a fost rezervată declarațiilor finale susținute de acuzare, apărare și inculpați.  Completul de cinci judecători urmează să delibereze și să decidă dacă admite apelul formulat după soluția de la fond, pronunțată în decembrie 2017, de un complet de 3 judecători ai instanței supreme. Atunci, magistrații au decis condamnarea lui Cristian David și a fostului său șef de cabinet, Roger Nițescu, achitarea lui Cristi Bîgiu și a lui Gheorghe Doloiu. Marea surpriză consumată în sala de judecată, în faza de apel, a apărut la o ședință din luna mai când fostul șef de cabinet al lui David, Roger Nițescu, și-a schimbat declarația inițială. Nițescu a explicat ceea ce afirmase déjà și într-o emisiune televizată, anume că a fost supus unor presiuni incredibile venite din partea procurorului de caz care l-ar fi amenințat cu arestarea soției și socrului său. 

Pe scurt, acuzațiile din dosar se referă la modul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unui teren de la marginea orașului Buzău. David a fost acuzat că, pe vremea când era ministru de Interne, l-ar fi sunat pe prefectul de Buzău de la acea dată, Cristi Bîgiu, ambii provenind din PNL, pentru a urgent emiterea unui titlu de proprietate. În schimbul intervenției, ar fi primit 500 000 de euro, de la Adrian Mladin, fostul primar al comunei Jilava care este denunțător în dosar. Banii ar fi ajuns la David prin intermediul șefului său de cabinet, Roger Nițescu, cel care și-a schimbat declarațiile recent. În sala de judecată, Nițescu a declarat că fostul ministru Cristian David nu a avut cunoștință de mita de 500 000 de euro și nici că s-ar fi intenționat ca acești bani să ajungă la el. 


O declarație surprinzătoare s-a consemnat și la ultima ședință, cea de marți. Este vorba despre o dezvăluire făcută de avocatul lui David care a susținut că, la momentul în care se presupune că Adrian Mladin l-ar fi mituit pe Cristian David, fostul primar de Jilava era sub monitorizare, pe un mandat de siguranță națională. Altfel spus, că SRI ar fi știut și ar fi lăsat să se desfășoare actul respectiv , fără a sesiza Parchetul pentru organizarea unui flagrant. Detaliile declarației sunt prezentate de jurnaliștii de la luju.ro. 

În acest dosar, pronunțarea a fost stabilită pe data de 25 iunie. Etichete: declaratii |  ministru Interne |  mita |  solutie |  dosar
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU