04 [MAR 18] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 04 martie 2018

Ipoteză: cutremurele vin la pachet cu risc de avalanșe

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
2 voturi 1685 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Cazul înregistrat ieri în Munții Vrancei, la Cheile Tișiței, unde o avalanșă a surprins un grup de turiști și a făcut victime, o femeie pierzîndu-și viața, iar o a doua fiind la spital, a generat o amplă dezbatere publică, dar și numeroase semne de înrebare pentru specialiști. În primul rînd, avalanșa care a surprins grupul de turiști din București a fost una atipică pentru zona în care a fost semnalată. Terenul este împădurit, deci, din start, se exclude ca defrișările să fi avut vreo legătură cu cauza avalanșei. O altă ipoteză vehiculată a fost cea referitoare la o posibilă legătură între două cutremure produse în noapte de vineri spre sîmbătă și căderea masei de zăpadă. Este o variantă vehiculată în spațiul public, dar în privința căreia nu există deocamdată opinii ale specialiștilor. 

Buzăul face parte din zona seismică Vrancea, iar posibila legătură dintre cutremure și declanșare unor avalanșe nu face decît să le dea fiori iubitorilor muntelui și celor care ”atacă” frecvent zonele montane, fie pentru că dețin proprietăți, fie pentru că lucrează în aceste zone preponderant forestiere. 

Fenomenul produs sîmbătă la Cheile Tișiței ar putea avea legătură și cu evoluțiile meteorologice atipice din ultima săptămînă. 

Singurele date oficiale despre avalanșa din Vrancea au fost furnizate de Salvamont. ” Evenimentul produs astăzi este unul atipic, fiind produs la o altitudine joasă (aprox. 600 m), într-o zonă împădurită, cu un strat de zăpadă de 10-15 cm. Alunecarea s-a declanșat în zona superioară a versantului și a continuat până la baza văii antrenând un strat mic de zăpadă, arbori, vegetație și pietre. Cauzele sunt multiple și nu ne putem pronunța cu certitudine asupra acestora. Suprafața conului de avalanșă a fost apreciat la câțiva de zeci de metri pătrați.” au explicat salvamontiștii vrînceni care au participat la misiunea de salvare. 

Reamintim, ieri , în jurul prînzului, un apel la 112 anunța că două femei dintr-un grup de turiști au fost surprinse de o avalanșă. Primă victimă a fost proiectată în albia Tişiţei fiind imediat recuperată de unul dintre salvatori, fără a prezenta traumatisme. A doua victimă s-a aflat sub un strat gros de zăpadă tot în albia râului şi a fost găsită după mai bine de o oră de căutări. Manevrele de resuscitare nu au avut rezultat. Etichete: avalanse |  ipoteza |  munti |  cutremure
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU