01 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 01 august 2019

Învățământul profesional, în cădere liberă. Zeci de clase, neocupate

Elena Petre alte articole de Elena Petre
0 voturi 1847 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Tinerii din Buzău, tot mai puțini interesați de învățământul profesional. Clase întregi propuse pentru înființare anul acesta în școlile din județ nu vor putea fi formate din lipsă de elevi. Zeci de locuri au rămas neocupate după cele două etape de repartizare, așa că doar puțin peste jumătate din clasele propuse vor funcționa din toamnă. 

”În învățământul profesional dual, pentru anul acesta, noi am avut propuse 2,5 clase, un număr de 60 de locuri, toate locurile au fost ocupate.  Deci cele 2,5 clase au fost realizate. La liceu am  avut propuse 50 de clase și din 50 de clase, n-am realizat 29 de clase. Era un lucru de așteptat , locuri au fost destul  de multe, a fost proiectat numărul de locuri atât liceu, cât și profesională pe numărul elevilor care erau existenți  la data respectivă în clasa a VIII-a. Probabil că diferența provine din abandon școlar, vom vedea ce se întâmplă când începe anul școlar, unde îi regăsim pe acești elevi”, spune inspectorul general adjunct al IȘJ Buzău, Nela Wamsiedel.

 După prima etapă de repartizare, doar locurile din trei clase din cele 50 propuse pentru înființare în anul școlar 2019- 2020 au fost ocupate în totalitate. Este vorba despre clasele de mecanic auto și ospătar din cadrul Liceului Agricol Buzău. dar nici după cea de a doua etapă lucrurile nu s-au schimbat semnificativ.

”Un lucru îmbucurător, anul acesta au fost solicitate mult clasele din domeniul mecanic, lucru care e îmbucurător, pentru că în anii anteriori, copiii nu doreau să meargă pe acest domeniu. În topul, să spun așa, preferințelor elevilor noștri , în continuare este turismul și alimentația publică, estetică și igiena corpului și comerțul”, mai spune reprezentantul IȘJ Buzău.

 La polul opus, sunt specializări ocolite de tineri, nici măcar un  singur candidat nefiind interesat să se specializeze într-o astfel de meserie. Pe listă se află specializări precum confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice dar și bucătar ori frizer. Grav este că tinerii nu sunt interesați de meseriile căutate în prezent pe piața muncii. De pildă, deși agenții economici din construcții au mare nevoie de forță de muncă specializată și s-au adresat în acest sens Inspectoratului Școlar Județean Buzău, cerând ajutor, nici măcar un absolvent de gimnaziu nu s-a arătat anul acesta interesat să urmeze cursurile unei astfel de clase.

 ”Noi nu reușim, deși nu avem niciun liceu de construcții, suntem singurul județ din țară. Eu pledez pentru construcții, fiindcă avem cerere foarte mare. Suntem în al cincilea an când mă ambiționez să propun clase de construcții și niciun copil nu se înscrie. Noi avem din partea operatorilor economici solicitări, de aceea și propunem clasa. Adică vedeți că în Buzău se construiește foarte mult și nu numai în Buzău . Eu am fost zilele trecute în București  și văd firme din Buzău, construiesc mult în București, au nevoie de forță de muncă. În general, cei care nu au job-uri, pleacă în străinătate și lucrează în construcții. Nu îmi dau seama ce se întâmplă. Repet, suntem singurul județ unde nu avem liceu de construcții. Deci celelalte județe formează serii întregi de constructori, iar noi nu reușim anul ăsta. Am avut  jumătate de clasă propusă și nici asta nu am realizat-o.”, a spus Wamsidel. 
 Locuri libere au rămas anul acesta și la liceele din județul Buzău. 48 de locuri au rămas neocupate, cele mai multe - 16 la Meserii și Servicii.

 


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU