28 [SEP 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 28 septembrie 2017

Întîlnirile cu urşii, monitorizate de jandarmi

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1857 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Apariţiile, tot mai frecvente, în zone locuite, din ultima perioadă ale sălbăticiunilor şi în special a urşilor, i-a determinat pe jandarmii buzoieni să pună la punct un plan de intervenţie în acest sens. Astfel, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, împreună cu reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului a identificat zonele de risc, iar în curînd, va fi demarată o campanie de informare a populaţiei.

În sezonul estival, prin numărul de urgenţă 112, jandarmii au fost chemaţi să intervină în peste 90 de cazuri în care a fost semnalată prezenţa urşilor, şerpilor şi chiar a unor roiuri de viespi. Pentru ca oamenii să ştie cum să reacţioneze în momentul în care se întîlnesc cu ursul, Jandarmeria va demara o campanie de informare la nivel judeţean. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de locotenent-colonelul Virgil Cueru, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău. "Am iniţiat o campanie de informare şi prevenire pe segmentul semnalărilor prezenţei de  animale sălbatice. În ultima perioadă, pe parcursul verii au tot fost astfel de cazuri, în special pe Valea Buzăului, Valea Slănicului, iar în urmă cu două săptămîni, şi în bazinul Rîmnicului. La iniţiativa Instituţiei Prefectului au început să centralizăm date în acest sens şi vom demara o campanie de informare care vizează două aspecte: atît informarea localnicilor, cît şi ceea ce ne interesează pe noi, în mod deosebit, informarea turiştilor care frecventează zona montană a judeţului", a declarat Virgil Cueru.

Procedură iniţiată la Buzău

Conducerea Jandarmeriei susţine că este vizată informarea cu privire la zonele cu risc unde au fost semnalat animale sălbatice, dar şi principalele reguli în astfel de situaţii cînd gospodăriile sînt călcate de urşi. În plus, o procedură iniţiată la Buzău este aplicabilă în toată ţara.  
"La nivelul judeţului Buzău, noi am constatat necesitatea unui cadru care să ne permită o interoperabilitate, o cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în intervenţii la animale sălbatice. În 2014 s-a format un grup de lucru. Spunem noi, cu mîndrie, în momentul în care am reuşit şi am creionat o procedură, care a fost adoptată, la momentul respectiv prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, aceasta a devenit opozabilă tuturor structurilor semnatare, precum şi administraţiei publice locale, primăriilor, iar în urma demersurilor la nivel naţional de a se crea o pîrghie de colaborare generală a fost indicată ca şi procedură de urmat, ca şi variantă optimă, soluţia care s-a găsit la Buzău", a mai spus locotenent-colonelul Cueru.Etichete: Întîlnirile |  jandarmi |  monitorizate |  urşii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU