20 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 20 septembrie 2019

Instanţele au început să anuleze licenţele de transport extraurbane ale TransBus. Iată consecinţele

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 3966 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

TransBus S.A. Buzău, societate de transport public de călători a pierdut cîteva licenţe extramunicipale recent obţinute de la nou înfiinţata Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară Buzău-Mărăcineni.

Firmele private care operau pe anumite trasee din judeţ au dat în judecată ADI Buzău-Mărăcineni cerînd anularea licenţelor pe motiv că au fost eliberate nelegal. Tribunalul Buzău a admis cererile în două astfel de dosare şi anume 308/114/2019 şi 1581/114/2018. Sentinţele date pe 19 septembrie de magistraţii Tribunalului Buzău sînt nedefinitive şi nu sînt executorii. Însă, dacă privaţii cîştigă definitiv la recurs, atunci situaţia TransBus S.A. se complică deoarece cursele externe municipiului erau aducătoare de importante venituri financiare, iar comunele limitrofe desevite de TransBus în baza asocierii ADI Buzău-Mărăcineni cotizau cu sume importante la bugetul societăţii publice de transport.

Înfiinţarea traseelor externe au fost apreciate bine de publicul călător, pentru că biletele erau mai ieftine decît la unii privaţi, iar condiţiile de transport mai bune. Astfel, o parte dintre privaţii care au rămas să circule în paralel cu TransBus pe unele trasee au decis să investească în autovehicule noi şi au ieftinit biletul. De asemenea, unii privaţi care nu au putut ţine pasul cu concurenţa au anulat cursele. 

Ca urmare, dacă TransBus pierde şi la recurs, unele trasee pe care operatorul public a rămas singur vor fi neacoperite. Iată însă că instanţa de fond a constatat că eliberarea licenţelor de ADI Buzău-Mărăcineni către TransBus sînt fără respectarea legii. În plus, e de aşteptat ca şi celelalte procese aflate pe fond cu speţe absolut identice să fie cîştigate tot de privaţi. Ceea ce va complica şi mai mult situaţia.

Iată soluţiile în două dosare date de Tribunal pe 19 septembrie 2019

"Tip soluţie: Admite cererea 
Solutia pe scurt: Ia act ca reclamanta SC TRANS EXPRES SRL a renuntat la capatul de cerere privind repararea prejudiciului cauzat societatii prin emiterea licentelor. Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Consiliul Judetean Buzau si SC Trans Bus SA, invocate de acestea prin intampinare. Admite actiunea formulata de reclamanta SC TRANS EXPRES SRL in contradictoriu cu parata Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Buzau-Maracineni. Dispune anularea licentelor de traseu eliberate de parata Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Buzau-Maracineni in favoarea Trans Bus SA, seria ADITPL nr. 188 din data de 14.01.2019, nr. 189 din data de 14.01.2019, nr. 190 din data de 14.01.2019, nr. 191 din data de 14.01.2019, nr. 192 din data de 14.01.2019 si nr. 193 din data de 14.01.2019. Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de exercitare a căii de atac se va depune la Tribunalul Buzău, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în sedintă publică azi, 19.09.2019."

"Tip soluţie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite actiunea formulata de reclamantele ASOCIAŢIA TRANSPORTATORILOR TRASEULUI NR. 5M BUZĂU, S.C. AUTO VALMI SRL, SC I RAPID 007 SRL , S.C. FRĂŢILĂ EXPERT TRANS SRL, S.C. GAVINVEST ALERT SRL si S.C. A&C AUTOPETROL SRL în contradictoriu cu pârâţii MUNICIPIUL BUZĂU PRIN PRIMAR şi ASOCIAŢIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ BUZĂU – MĂRĂCINENI. Dispune anularea actului administrativ reprezentat de notificarea de reziliere a contractului de delegare de gestiune nr. 1/23.06.2015. Obliga paratele la plata prejudiciului efectiv suferit de reclamante, dupa cum urmeaza: 106.434 lei catre S.C. AUTO VALMI SRL, 29129 lei catre SC I RAPID 007 SRL, 34380 lei catre S.C. FRĂŢILĂ EXPERT TRANS SRL, 3761 lei catre S.C. GAVINVEST ALERT SRL si 7523 lei catre S.C. A&C AUTOPETROL SRL. Obliga paratele la plata catre reclamanta a sumei de 2450 lei cu titlu de cheltuieli de judecata (50 lei taxa judiciara de timbru, 800 lei onorariu provizoriu expert, 1600 lei diferenta onorariu expert, incuviintata de instanta). Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de exercitare a căii de atac se va depune la Tribunalul Buzău, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în sedintă publică azi, 19.09.2019. "


Etichete: anulează |  consecinţele |  extraurbane |  Instanţa |  licenţele |  serie |  TransBus |  transport
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU