13h 46' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 15 septembrie 2017

Eroul din Afganistan se intoarce acasa

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 2384 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro
UPDATE [13:46] 18 SEP 2017 ›
 Avionul care a adus din Afganistan trupul neînsuflețit al lui Mădălin Stoica, eroul căzut la datorie, a aterizat pe Aeroportul militar Otopeni la orele 11,00, acolo unde au avut loc o ceremonie militară și un religioasă.  După ceremonii membrii familiei au primit siciriul cu trupul neînsuflețit al militarului și  se îndreaptă acum spre Buzău, unde va avea loc înmormîntarea. UPDATE [07:42] 18 SEP 2017 › Trupul neînsuflețit al eroului buzoian Mădălin Stoica va fi repatriat luni,dupa ce in noaptea de duminică spre luni a avut loc deja un ceremonial militarpe aeroportul din Kandahar la care au participat camarazii săi alături de care a plecat în teatrul de operații Afganistan.
Luni de la ora 11.00 la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni este programat un ceremonial militaro-religios atunci cind eroul buzoian va fi preluat de familie și adus la Buzău pentru funeralii care vor avea loc ,foarte probabil ,la Cimitirul Eroilor din Bariera PloiestiMadalin,in prima sa misiune in Afganistan
UPDATE [11:14] 17 SEP 2017 › Evenimentul produs la sfirsitul saptaminii trecute a produs o mare durere in rindul celor care l-au cunoscut pe caporalul-sanitar Madalin Stoica.Cei care l-au cunoscut dar mai ales familia , nu-si revin dupa primirea vestii ca omul a murit fulgerator, dupa un atentat insuficient lamurit in Kandahar unde a ajuns in conditii destul de ciudate.Madalin Stoica era angajat la Batalionul de Informatii din Bariera Ploiesti si a plecat in prima sa misiune intr-un teatru de operatiuni militare, dupa un stagiu de pregatire la Focsani,si a  fost nevoit sa insoteasca patrulele romanesti in diferite actiuni desi,unii dintre prietenii sai din tara sustin ca a mers in Afganistan cu inima indoita.Initial, spune un bun prieten din copilarie al  caporalului buzoian,Madalin s-a inteles cu cei din Armata sa mearga in Afganistan dar sa activeze ca sanitar  in interiorul unitatii insa,pe parcurs a fost anuntat ca datele problemei s-au schimbat si ca va fi obligat sa insoteasca convoiele romanesti si inafara unitatilor,lucru infinit mai periculos.Iata o declaratie luata de reporterii adevarul.ro pe acesta tema unui apropiat la lul Madalin Stoica ”Înainte să plece, mi-a spus, Nicule, am o urgenţă mare şi vezi cum mă poţi ajuta. Eu am acceptat misiunea peste hotare dar numai dacă rămân în bază. M-au păcălit. Am primit o hârtie că am fost înlocuit de o fată din Bacău şi că o să ies în misiuni de patrulare. În ultima vreme era tot timpul pe gânduri, pentru că ştia că e riscant ca sanitar să iasă din bază, la misiuni. Până să plece s-a resemnat şi mi-a spus, asta e, tot am făcut antrenamentul, am nevoie de bani şi am decis să mă duc”, a declarat ,Nicolae Mihai, cel mai bun prieten al caporalului. Duminica,in polemica a intrat si jurnalistul buzoian Adelin Petrisor,reporter de razboi cu cunostinte si experienta in teatrele de poeratiuni militare care-a conrazis intr-o postare pe FB pe prietenul victimei:,,Despre "prieteni". Un buzoian care sustine ca e prietenul cel mai bun al militarului ucis ieri in Afganistan le-a spus jurnalistilor ca Madalin Stoica s-ar fi dus in misiune avand promisiunea ca va sta doar in baza. Acolo, zice respectivul, s-a schimbat intelegerea pentru ca a aparut o pila a nu stiu cui. "Prietenul" nu a realizat ca-l pune intr-o lumina proasta pe sublocotenentul post-mortem. Ce militar pleaca intr-o zona de razboi doar daca i se promite ca ramane-n baza? Poate-i spune cineva ca nu face altceva decat sa intineze memoria unui om care a murit intr-o misiune in Afganistan avand pe umar steagul tarii sale. 🇷🇴 Dumnezeu sa-l odihneasca pe Madalin Stoica si sa-i ajute familia.Pe de alta parte,multa lume se intreaba pentru citi bani ar cistiga un roman ca  sa-si riste viata intr-o zona de conflict, precum cea de la Kandahar.Raspunsul il dau ziaristii din presa centrala care scriu ca, un militar ca Madalin Stoica, ar fi cistigat in jur de 2100 de euro ,lunar Amanunte AICI
Acum,familia,prietenii si cunoscutii lui Madalin se pregatesc de inmormintare iar autoritatile din Ulmeni spun ca in memoria eroului de la Kandahar vor ridica un monument.

 
Unul dintre cei trei militari  care au fost răniți dimineață în Afganistan și-a pierdut viața. Potrivit MApN, caporalul buzoian Mădălin Stoica a murit în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune  în regiune Kandahar din Afganistan. Militarul, de 41 de ani era sanitarul unitatii , era căsătorit,locuia in Micro 5 si avea o fetita de 12 ani.(VEZI AICI UN INTERVIU MILITARUL BUZOIAN) El se afla la prima misiune în teatrele de operațiuni  și era angajat al MApN din anul 2002. În același incident au fost răniți  caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Cei doi au primit  îngrijiri medicale, fiind evacuați  pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.Iata ce se scrie intr-un comunicat de presa emis cu putin timp in urma de M.Ap.N.:,,Caporalul Mădălin Stoica a decedat vineri, 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este alături de familia îndoliată și transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica și a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie.Militarii focșăneni au fost introduși în teatrul de operații din Afganistan în luna august.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Situaţia de securitate în Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului. Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.

            Secția Presă
Etichete: Afganistan |  Informații |  militarii |  privind |  răniți
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU