BREAKING NEWS Buzau
02 [AUG 16] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 02 august 2016

Înfiorător! Dacă ar fi existat Ambulanţă tînăra moartă sîmbătă în Piaţa Dacia ar fi putut supravieţui

Elena Petre alte articole de Elena Petre
1 vot 1522 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Concluzii înfiorătoare după necropsia efectuată în cazul fetei care şi-a pierdut viaţa, sîmbătă seara, în timpul unui concert organizat în centrul oraşului Buzău. 

Tînăra de 20 de ani a murit în urma unei crize de astm, afecţiune de care suferea, au stabilit astăzi medicii legişti. Totuşi, tînăra avea 50 la sută şanse să supravieţuiască, caz în care este treaba poliţiştilor care anchetează cazul să decidă cine şi cum a acţionat astfel încît i-a luat şansa la viaţă. 

Ana Maria Cucu, tînăra de 20 de ani care şi-a pierdut viaţa, a murit în urma unei crize de astm, au stabilit legiştii, fără nici un dubiu. Înaintea decesului au fost momente de agonie cumplite în care plămînii fetei s-au umflat asemeni unei mingii pe care aerul pompat excesiv o sparge pînă la urmă. Medicul Stanciu Paraschiv, directorul medical al Spitalului Judeţean Buzău, confirmă oficial această ipoteză: „Pe fondul astmatic al fetei venind în contact cu alergeni a făcut o stare de rău astmatic, a apărut un aşa-zis sindrom de supapă în zona terminală. Se umflă plămînul exact ca un balon după care se rupe pleura". 

În plus, de vină pentru această criză putea fi fumul de la grătarele aprinse, dar şi alţi factori. Mult mai important este faptul că tînăra de 20 de ani avea şanse să fie salvată, printr-o intervenţie medicală specializată.
Medicul Paraschiv a mai spus că: „În situaţiile în care primul ajutor specializat e lîngă dînsa sînt şanse mari. În momentul în care trec 5-10-15 minute problema de rezolvat are un procent de reuşită mai mic."

Dar ajutorul medical specializat a lipsit. Ceea ce se ştie însă este că fata a fost dusă iniţial la un punct de prim ajutor amenajat de organizatorul spectacolului care a preferat această soluţie în locul asigurării unei ambulanţe, aşa cum cere legea, după cum precizează directorul Serviciului Judeţean de Ambulană, medicul Luana Zisu: „Nu am fost solicitaţi să se pună la dispoziţie. Trebuiau să vină să încheie un contract. În anii trecuţi, am fost solicitaţi, cîteodată, de dînşii“. 

Nici măcar atunci cînd criza se manifesta pregnant, echipajul de la punctul de prim ajutor nu a solicitat ambulanţa. Apelul la 112 a fost făcut de un poliţist local, iar ambulanţa a ajuns la intervenţie în circa 8 minute. Cînd a preluat-o echipajul medical pe tînără, ea era deja în stare gravă şi i se făceau manevre de resuscitare. 
  
„Apelul la 112 a fost făcut de un gardian şi Ambulanţa a ajuns în 7-8 minute maxim. Mai mult a trebuit să se strecoare prin mulţimea de spectatori de pe Platou. La locul solicitării, unde a fost găsită pacienta se începuseră ma­nevrele de resuscitare, înainte de a face solicitare la Ambulanţă.", a mai zis, pentru Focus FM, dr. Luana Zisu.

Avînd toate aceste date se naşte firesc o întrebare: Dacă Ana Maria avea 50 la sută şanse să trăiască în urma acestei crize de astm cine i-a luat şansa la viaţă? Un răspuns care este aşteptat acum de la poliţişti. Ei au deschis o anchetă şi au stat pînă acum de vorbă cu martorii evenimentului, cu apropiaţii care o însoţeau pe tînără, dar şi cu organizatorul evenimentului. 


Etichete: Ambulanţă |  Înfiorător |  Dacia |  existat |  moartă |  Piaţa |  sîmbătă |  supravieţui |  tînăra
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU