10 [NOV 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 10 noiembrie 2017

Închiderea depozitului de azbest de la Rîmnicu Sărat, în grafic

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 1633 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Societatea Fermit S.A. din Rîmnicu Sărat, producătoare de achipamente pentru frînarea autovehiculelor a acţionat satisfăcător în opera­ţiunea de închidere a depozitului de azbest care se află pe lista celor 68 de obiective judeţene care trebuie anihilate întrucît produc pericol pentru sănătatea cetăţenilor. Ieri, o delegaţie de la Instituţia Prefectului şi reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu Buzău precum şi specialişti ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului au descins la sediul Fermit S.A. pentru a verifica stadiul operaţiunilor pentru închiderea depozitului. Cu această ocazie, s-a constat că lucrările se află într-un stadiu satisfăcător. Într-un comunicat de presă remis redacţiei de Biroul de Presă al Instituţiei Prefectului Buzău se arată că:  "Prefectul Județului Buzău, Carmen Ichim, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Buzău și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului Buzău au inspectat, în data de 8 noiembrie 2017, depozitul de deșeuri periculoase al societății Fermit SA din Rîmnicu Sărat, pentru a verifica stadiul lucrărilor prevăzute în proiectul de închidere a obiectivului aflat pe lista celor 68 de depozite neconforme pentru care țara noastră riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene. Cu ocazia vizitei efectuate, prefectul de Buzău a constatat că lucrările - demarate în urmă cu două luni și al căror termen inițial de finalizare era de 1 an - se derulează satisfăcător și că există posibilitatea închiderii proiectului în prima parte a lunii decembrie 2017, așa cum domnia-sa solicitase anterior autorităților implicate.  Prefectul Carmen Ichim a discutat la fața locului și cu reprezentanții tuturor factorilor angrenați în această operațiune, Primăria Municipiului Rîmnicu Sărat prin Administrația Domeniului Public, societatea Fermit SA și firma de construcții cîștigătoare a licitației pentru realizarea lucrărilor, care au dat asigurări că, în ritmul actual, depozitul de deșeuri de azbest ar putea fi închis în termen de o lună.

În prima parte a proiectului de închidere a depozitului Fermit SA, terenul ocupat de acesta a fost nivelat, acoperit cu un strat de agregate minerale (pietriș) de diferite dimensiuni și pămînt tasat / compactat, au fost amenajate șanțuri de colectare și scurgere a apei, iar în zilele următoare, se va încheia cea de-a doua etapă aflată în prezent în plină desfășurare - aplicarea unei membrane geotextile care să împiedice pătrunderea apei pluviale în sol și antrenarea substanțelor periculoase care pot ajunge în pînza freatică. În ultima parte a lucrărilor, vor mai fi turnate un strat de agregate minerale și unul de pămînt fertil, iar întreg perimetrul depozitului va fi împrejmuit cu un gard metalic."
Aşadar, în esenţă operaţiunea e în grafic, dar rămîn, la nivel de judeţ, numeroase zone cu mari probleme de mediu care pot afecta grav sănătatea populaţiei.Etichete: azbest |  Închiderea |  depozitului |  grafic |  Rîmnicu |  Sărat
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU