12 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 12 februarie 2020

Incendii de proporții cu risc imens asupra comunităților. La Pâclele, focul a ajuns aproape de biserică și lângă o conductă de gaze FOTO&VIDEO

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 3116 vizualizari 0 comentarii

Incendii de proporții cu un pericol imens asupra comunităților. 
Toată noaptea trecută, zeci de pompieri și voluntari au luptat să stingă flăcările imense semnalate pe raza localităților Vintilă Vodă și Pâclele, în comuna Berca. Riscul ca focul să ajungă la casele oamenilor și la obiectivele importante a fost imens. 

La Vintilă Vodă, au ars 50 de hectare de vegetație uscată. Incendii au fost ziua trecută și la Mărgăritești unde au ars în total 100 de hectare de teren. Dar cel mai mare incendiu a fost la Pâclele, în comuna buzoiană Berca. Incendiul de aici a fost semnalat la ora 19. 45. Zeci de pompieri au fost mobilizați pentru stingerea focului care se întindea pe 150 de hectare. Misiunea a fost extrem de dificilă din cauza vegetației care este deasă și înaltă în zonă.  Flăcările au ajuns la mică distanță de biserica din localitate iar pompierii au reușit să evite în ultimul moment o tragedie, focul manifestându-se inclusiv în zona unei conducte de gaze. Doar o minune a făcut ca incendiul să nu provoace o tragedie. 
” La ora 19.45 s-a primit un apel la  112 care semnala un incendiu pe raza localității Pâclele, comuna berca. Primele forțe ajunse la fața locului au făcut eforturi susținute pentru protejarea locuințelor de la marginea localității, a bisericii, a unei conducte de gaze și a unei plantații de pin. Forțele au fost suplimentate apoi cu pompieri de la Buzău, Râmnicu Sărat și de la Mărunțișu, de asemenea a fost activată grupa operativă din cadrul ISU Buzău. În urma incendiului au ars 150 de hectare de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, sublocotenent Vasile Prahoveanu.
Pompierii buzoieni se confruntă în această perioadă cu un val de incendii de vegetație uscată.  Lipsa precipitațiilor, vântul puternic dar și inconștiența unor oameni care dau foc resturilor vegetale fără acordul autorităților și fără a supraveghea incendiului au generat o creștere alarmantă a numărului de astfel de evenimente. 
Pentru că de multe ori sunt puse în pericol bunurile și viețile oamenilor, localnici ori pompieri, reprezentanții ISU fac un apel în această perioadă la gospodari să-și ia toate măsurile atunci când își curăță  terenurile. 

”Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aducem la cunoştinţă faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale”,  a transmis reprezentantul ISU Buzău.  

      
 Iată și mesajul primarului comunei Berca, Ionel Dobriță, după incendiul de proporții de la Pâclele. 
”Inconștiență fără limite sau rea intentie -satul Pâclele înconjurat de flăcări!!! 
Marți seară, întreg satul Pâclele a fost într-un mare pericol datorită unor puternice incendii de vegetație uscată.
Zeci de pompieri din Berca, Buzău, Râmnicu Sărat, Pietroasele, Mărunțișu, alături de aproximativ 25 voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Berca, angajați ai Ocolului Silvic, precum si cetățenii din satul Pâclele au făcut tot posibilul sa evite un mare dezastru, focul ajungând până în imediata apropiere a mai multor gospodării, pătrunzînd chiar in interiorul cimitirului din sat.
În această perioadă au loc sute de incendii de vegetație zilnic zona noastră. Oamenii, în dorința de a curăța rapid terenurile dau foc buruienilor și pot produce astfel o tragedie. Atât noi, cât si pompierii suntem în alertă continuu și nu de puține ori am reusit sa salvam la limita case și bunuri din cauza focului pornit de la un incendiu de vegetație și care amenință să se extindă.
Cei care dau foc intenționat riscă o amendă cuprinsă între 1000 și 2500 de lei, însă de cele mai multe ori sunt greu de identificat.
De miercuri vom începe un război cu acești LAȘI care nu se gândesc la consecințe, si vom face tot posibilul pentru identificare si luarea tuturor măsurilor legale împotriva lor”


 Etichete: ajuns |  aproape |  asupra |  biserică |  comunităților |  focul |  imens |  Incendii |  Pâclele |  pericol |  proporții
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU