27 [IAN 15] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 27 ianuarie 2015

Vezi aici pe cine iartă Fiscul după valul de contestaţii

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
3 voturi 1712 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Şeful Fiscului buzoian spune că pot fi soluţionate doar contestaţiile foştilor militari de carieră, pensionarilor şi minorilor, pentru restul categoriilor fiind făcute propuneri care să reglementeze situaţia.

Aproape 50.000 de decizii de pentru plata CAS pe 2012 trimise în tot judeţul şi câteva mii de contestaţii primite. Aceasta este „fotografia la minut” de la Buzău a scandalului legat de înştiinţările de plată trimise contribuabililor pentru fondul de asigurări de sănătate aferent anului 2012. Situaţia înregistrată până în momentul de faţă a fost prezentată de Petruş Octavian Cîrcei, şeful AJFP Buzău, prezent ieri la şedinţa Colegiului Prefectural. Întrebat de jurnalişti care va fi soarta buzoienilor care au depus contestaţii pentru deciziile de plată trimise, şeful Fiscului buzoian a declarat că în momentul de faţă pot fi soluţionate pozitiv doar contestaţiile foştilor militari de carieră, pensionarilor şi cele făcute în numele minorilor, pentru restul categoriilor fiind făcute propuneri care să reglementeze situaţia.

Până în momentul de faţă nu s-au sistat plăţile contribuţiilor de asigurările de sănătate aferente anului 2012. Explicaţia vine din partea şefului AJFP Buzău, care a precizat că funcţionarii instituţiei buzoiene au analizat toate contestaţiile depuse, fiind mai multe categorii de contestatari şi rezolvări diferite pentru fiecare categorie. Un prim răspuns îi scuteşte de griji pe foştii militari de carieră, care beneficiază de servicii medicale în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Apărării Naţionale, ei ajungând în situaţia de a primi înştiinţări ca urmare a faptului că sistemul informatic al Fiscului a preluat inclusiv această categorie la stabilirea deciziilor de plată. O eroare similară a fost şi în cazul elevilor care au avut conturi bancare. În schimb, şefului AJFP Buzău a explicat pentru ceilalţi contestatari răspunsul nu este unul favorabil, în cazul acestora fiind trimise decizii care au la bază declaraţiile plătitorilor de venituri pentru anul 2012. 

Printre contestatari se numără şi mulţi oameni din mediul rural care nu au un loc de muncă dar au primit înştiinţări asemănătoare, mulţi dintre ei fiind hotărâţi să ajungă la oraş să ceară explicaţii. Astfel, unii oameni au primit sume infime drept dobânzi pentru banii pe care au reuşit să îi economisească la bănci sau au aflat că aveau de primit câţiva lei drept dividende de la SIF-uri. Sunt doar câteva dintre celelalte situaţii în care oamenii sunt buni de plată, ceea ce li s-a explicat şi la ghişee. Finanţiştii spun că nu sunt ei în măsură să analizeze dacă este sau nu corect acest lucru, dar în cazul lor înştiinţările de plată sunt legale. În schimb, şi ei mai pot spera că situaţia se va schimba, finanţiştii spunând că au făcut propuneri către DGRFP Galaţi şi ANAF care să reglementeze situaţia, în sensul eliminării plafonului minim stabilit ca bază de calcul sau impunerii la venitul real realizat. Asta ar însemna că în anumite cazuri buzoienii ar avea mai puţin de plătit, dar tot nu ar fi scutiţi de aceste plăţi. Etichete: ciuda |  contestaţiilor |  pentru |  plată
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU