25 [APR 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 25 aprilie 2018

Imaginile neputinţei din Parcul Crîng

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
4 voturi 1576 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Încet, încet, Pădurea Crîngului şi parcul din interior devin parcări pentru autovehiculele cu care unii cetăţeni sînt nevoiţi să vină la plimbare sau la chef la unităţile de alimentaţie publică din zonă. Deja, reţelele de socializare şi unele site-uri au publicat imagini cum maşini de felurite mărci sînt parcate pe spaţiul verde, în apropierea cetăţenilor din parc. În week-end sînt sute de maşini care intră în pădure sau în parc fără ca autorităţile să le poată opri.
Şi asta pentru că nu există o bază legală, astfel că, la sfîrşit de săptămînă, de exemplu, breteaua care lega fosta fabrică de lapte de centrul parcului devine o arteră pe care se fac curse de maşini, iar autovehiculele, de fiţe sau nu, circulă bară la bară, întocmai ca pe Valea Prahovei la orele de vîrf. Este inutil să mai prezentăm ce înseamnă această situaţie pentru Pădurea Crîngului din punct de vedere al poluării, dar şi pericolul pe care-l reprezintă apariţia pe aleile parcului a maşinilor pentru copii, dar şi pentru vîrstnici. Ce-au făcut autorităţile pentru ca pădurea şi parcul, monumente istorice, prinse în patrimoniul naţional ca monument al naturii şi urmă vie a foştilor Codri ai Vlăsiei? Răspunsul e dat de realitate: nimic în afară de gargară. Mulţi buzoieni cu scaun la cap au luat de-a lungul vremii atitudine împotriva acestei stări de fapt. Autorităţile care, sesizînd din presă sau pur şi simplu venind în contact cu cetăţenii Buzăului, n-au făcut însă nimic.
O iniţiativă respinsă de maşina de vot
La un moment dat, s-a pus problema unor reglementări în ceea ce priveşte modul în care circulă autovehiculele în parc şi pe aleile lăturalnice. A fost chiar un proiect de hotărîre supus votului Consiliului Local Municipal Buzău în care se impuneau anumite condiţii pentru autovehiculele care ar fi avut dreptul să intre în parc. Proiectul a căzut la vot, majoritatea invocînd că orice interdicţie ar fi avut repercursiuni economice asupra afacerilor din interiorul parcului. În plus cînd s-a venit cu ideea de a pune o barieră la intrarea pe bretea în zona fostei fabrici de lapte, aşa cum a mai fost, pe vremea cînd haosul nu guverna oraşul, a fost respins pentru că, vezi Doamne, breteaua nu este a municipalităţii. Numai că respectiva bretea nu este nici a Direcţiei Silvice, oficial explicîndu-se că ea nu există nici un document care să ateste proprietatea Romsilva asupra acesteia. Deci: breteaua nu e nici a oraşului, nici a Direcţiei Silvice, aşa că ea poate fi tranzitată de oricine pentru că nimeni nu se poate opune. În consecinţă, avem un haos care are ca efecte un atac susţinut asupra parcului şi pădurii care, zi de zi, este poluat, iar maşinile pătrund din ce în ce mai mult pe pajişti transformate în parcuri pentru maşinile unor şmecheri inconştienţi. Oameni pentru care a coborî din limuzina parcată pe pajişte înseamnă a fi important. Din păcate, în afara unor comentarii şi a unor poze plasate pe reţelele de socializare şi preluate de presă nu s-a întîmplat nimic altceva.

Vă place aşa?

Imaginile spun multe, dar nu sînt suficiente. Cîtă vreme autorităţile se fac a nu înţelege subiectul, societatea civilă ar trebui să se coalizeze şi să facă presiune pentru a păstra integritatea pădurii şi a Parcului Crîng. N-am văzut, cel puţin pînă acum, acţiuni organizate de O.N.G.-uri sau voluntari care să preia subiectul şi să-l arate buzoienilor aşa cum este el în realitate. Cu cîteva excepţii, dar care unele dintre ele au fost speculate politic. În rest, linişte şi pace!Etichete: Crîng |  Imaginile |  neputinţei |  Parcul
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 2   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU