27 [IAN 20] ACTUALITATE Buzau
Luni, 27 ianuarie 2020

Iarna atipică, fără urmă de zăpadă, dă fiori reci fermierilor. E secetă și nu scăpăm de ea

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 3107 vizualizari 0 comentarii


Sfârșit de ianuarie ca început de martie. În întreaga regiune, vremea se menține deosebit de caldă pentru perioada din an în care ne aflăm, deşi valorile termice vor marca o uşoară scădere în majoritatea regiunilor. Toată această situație, cu temperaturi ca de primăvară, fără strop de precipitații și fără urmă de ninsoare, dă fiori reci agricultorilor, ale căror culturi de toamnă sunt în pericol.

Luni, 27 ianuarie, sunt așteptate ceva precipitații, însă total insuficiente în raport cu nevoia de apă a pământului. Conform ANM, valorile termice vor fi în continuare mai ridicate decât cele specifice perioadei, deşi cele diurne vor marca o scădere în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi mai mult noros şi temporar se vor semnala precipitaţii, la început în jumătatea de vest, apoi şi în rest. Acestea vor fi ziua - mixte la munte şi predominant sub formă de ploaie în zonele mai joase de relief, iar noaptea - treptat la munte vor predomina ninsorile, în Maramureş şi în Transilvania precipitaţiile vor fi mixte, iar în rest mai ales ploi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 11 grade, iar cele minime între -2 şi 5 grade. Marți, temperaturile cresc din  nou. Meteorologii spun că vremea se va încălzi faţă de intervalul anterior în cea mai mare parte a teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 şi 13 grade, iar cele minime se vor situa în general între -5 şi 5 grade.
În întreaga regiune, e secetă, spre disperarea agricultorilor. Excepție face Brăila unde sistemul de irigații e bine pus la punct iar suprafețele pot fi udate de fiecare data când e nevoie. În rest, e secetă pedologică ce pune în pericol culturile de toamnă. Fermierii reclamă că terenurile sunt afectate și de o invazie a rozătoarelor, dar și de un blocaj al fosforului.

Fenomenul se află și în atenția Administrației Naționale pentru Meteorologie care a semnalat că România trece prin cea mai secetoasă iarnă din ultimele decenii.

 ”Pentru agricultură, temperaturile mai ridicate de ceva vreme pot determina ușoare revigorări în ceea ce privește pornirea mult mai devreme în vegetația culturilor însămânțate în toamnă sau înmugurirea la speciile cele mai timpurii, cais, piersic, care în general sunt sensibile la ferestrele calde din anotimpul de iarnă. Nu în ultimul rând, cantitățile de precipitații mult reduse. La acest moment, vorbim pentru cele două decade de o cantitate medie de numai 2,8 l/mp, față de o normă climatologică de 33,6 l/mp”, a precizat recent directorul ANM, Elena Mateescu.
Mateescu a adăugat că în cea mai secetoasă lună de până acum (ianuarie 1989) s-au înregistrat 4,8 l/mp. „La un interval mare de ani, iată că vorbim de încă un record”, a spus directorul ANM.

Vom vedea cum vor evolua lucrurile. (…) Vom vedea cât de mult va ploua”, a spus Elena Mateescu, precizând totodată că „fenomenul de secetă e prezent pentru că și toamna a fost foarte secetoasă”.
Etichete: atipică |  fermierilor |  fiori |  Iarna |  ploaie |  scăpăm |  secetă |  strop |  zăpadă
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU