14 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 14 august 2019

Hibă legislativă: Depozite precum cel care a ars aseară NU au nevoie de autorizație de la pompieri

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 2566 vizualizari 0 comentarii
Hibă legislativă: Depozite precum cel care a ars aseară NU au nevoie de autorizație de la pompieri

Incendiul de proporții de seara trecută, de la periferia orașului Buzău,  scoate la iveală o mare hibă a legii în baza căreia funcționează societățile comerciale de tip REMAT, care se ocupă cu colectarea materialelor reciclabile si refolosibile.Actuala legislație nu prevede ca acest tip de firme să fie obligate să obțină autorizație de securitate la incendiu. Momentele de aseară au demonstrat însă limpede faptul că o societate de colectare poate reprezenta un real pericol în cazul izbucnirii unui incendiu. Pe de o parte vorbim despre o cantitate uriașă de materiale ușor inflamabile: hârtii, plastic, anvelope, amestecate cu deșeuri feroase. Pe de altă parte, vorbim despre buteliile cu oxigen și acetilenă pe care muncitorii le folosesc în procesul de tăiere a fierului vechi. Butelii care aseară, în timpul incendiului, au explodat rând pe rând, provocând panică în rândul populației, și pericol pentru cei din jur, inclusiv pentru pompierii care s au luptat cu flăcările. 
Faptul că așa stau lucrurile este confirmat de purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, sublocotenent Vasile Prahoveanu: ” In Hotărârea de Guvern 571/10 august 2016, pentru aprobarea de construcții și amenajări care se supun avizării sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt specificate categoriile de construcții și amenajări prevăzute. În concret, spațiul afectat nu se supune avizării autorizării privind securitatea la incendiu conform actului normativ mai sus precizat.”, a declarat Vasile Prahoveanu, reprezentant al ISU Buzău.  

SE CER ANCHETE

Pe de altă parte, și alte instituții cu rol de control trebuie să facă lumină în cazul dezastrului de aseară care putea avea urmări dramatice. Poliția, pompierii, Garda de Mediu, Inspectoratul de Muncă, Agenția pentru Protecția mediului au dispus verificări iar concluziile sunt așteptate cat mai repede. Pe de-o parte, pompierii trebuie să stabilească de la ce a pornit incendiul și dacă putea fi prevenit, pe de altă parte Poliția trebuie să–i tragă la răspundere pe cei care vor fi găsiți responsabili de dezastru. Instituțiile de mediu trebuie să stabilească dacă a fost vorba despre poluare și dacă și în ce măsură a fost afectată populația.
Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, calitatea aerului nu a avut de suferit în centrul orașului, acolo unde este amplasată stația care determină măsurătorile, însă asta nu înseamnă că nu a existat o poluare.
”În perioada în care a avut loc incendiul, noi am verificat la sediul APM Buzău monitorizarea indicatorilor de calitate a aerului la stația automată Buzău 1, amplasată chiar la sediul APM Buzău. Am constatat că nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor indicatorilor măsurați la această stație. Înregistrarea valorilor scăzute ale acestor indicatori  a fost determinată de faptul că direcția predominantă a vântului a fost de la sud pre nord, ceea ce a făcut ca norul format în urma incendiului să nu ajungă în centrul orașului Buzău, în zona în care se află stația. Menționăm că nu deținem aparatură mobilă pentru a verifica la locul incidentului valorile indicatorilor de monitorizare a calității aerului, a declarat Carmen Pavăl, purtător de cuvânt al APM Buzău.    
Pe de altă parte, societatea la care s-a produs incendiul dispune de autorizații, a mai precizat reprezentantul APM: ”Legat de societatea care administrează terenul pe care a avut loc incendiul, aceasta deține autorizație de mediu din anul 2012. Autorizația a fost revizuită ultima dată în data de 28 septembrie 2018. Prin această autorizație titularul este obligat să gestioneze deșeurile, fără a pune în pericol sănătatea umană, fără a dăuna mediului și să ia toate măsurile pentru a respecta planurile de prevenire și de intervenție, în caz de accidente care implică riscuri ecologice, astfel încât emisiile de poluanți să se încadreze în valorile limită impuse prin normele legale în vigoare, privind privind protecția factorilor de mediu. Legat de obligațiile prevăzute în autorizația de mediu cu privire la raportările periodice către APM Buzău, menționăm că titularul și-a îndeplinit toate aceste obligații de raportare și de monitorizare a factorilor de mediu.”.
                        
Incendiul de aseară care a cuprins depozitul unei societăți de reciclare a fost cel mai mare înregistrat la Buzău în ultimii ani. O cantitate importantă de materiale ușor inflamabile s-au aprins pe o suprafață de 3000 de metri pătrați. În total, au ars 100 de tone de hârtie, 100 de tone de plastic și 20- de tone de anvelope. Un nor uriaș de fum negru a putut fi observat ore întregi în municipiul Buzău și în localitățile situate la zeci de kilometri distanță de oraș.  Aerul a fost greu de respirat ore întregi iar populația a fost anunțată prin sistemul RO ALERT să închidă ferestrele și să evite zona incendiului.


Etichete: aseară |  autorizație |  Depozite |  legislativă |  nevoie |  pompieri |  precum
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU