13 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Joi, 13 februarie 2020

Heliport, la centrul Schengen. Propunerea, înaintată Ministerului Afacerilor Interne spre analiză

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2907 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Pacienții grav răniți care nu pot fi tratați în Spitalul Județean Buzău ar putea fi preluați de un elicopter SMURD și pe timp de noapte și nu doar ziua, cum se întâmplă acum. Asta dacă propunerea Prefecturii înaintată joi Ministerului Afacerilor Interne de a amenaja un heliport în incinta Centrului Multifucțional de Pregătire Schengen va fi acceptată. Aici a fost identificat un teren de 2000 de metri pătrați, care desi ar mai avea nevoie de investiții pentru a îndeplini toate condițiile de siguranță la aterizare și decolare, a fost apreciat de șeful Unității de Primiri Urgențe ca fiind chiar mai bun stadionul de atletism, unde aterizau pînă acum elicopterele SMURD

La o lună după ce au primit temă de cercetare și analiză, autoritățile buzoiene au un răspuns ferm în ceea ce privește spațiul potrivit pentru amenajarea unui heliport. Sarcina nu a fost deloc ușoară dat fiind că începând din ianuarie Ministrul Afacerilor Interne a anunțat că elicopterele SMURD ar uma să efectueze zboruri în regim de permanență, 24 de ore din 24. Cu alte cuvinte, pacienții grav răniți pentru care timpul face diferența dintre viața și moarte să poată fi preluați din țară atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. 
Însă,pentru ca asta să fie posibil și la Buzău a fost nevoie de identificarea unui spațiu unde ar urma să fie amenajat un heliport autorizat, în condiții de maximă siguranță pentru aterizare și decolare.  
În tot acest timp, au fost vehiculate mai multe variante, pornind de la actuala locație unde au loc zboruri pe timp de zi,  respectiv Stadionul de atletism, cât și  Unitatea militară de la Boboc. Niciuna dintre cele două variante nu a corespuns cerințelor, așa că autoritățile au venit cu o a treia soluție. Mai exact, un teren al Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen, din municipiul Buzău. 
”Plecând de la condiția majoră că bolnavii trebuie preluați cât mai rapid, iar locul de aterizare a elicopterelor SMURD trebuie să se facă în condiții de siguranță, s-a concluzionat că spațiul cel mai potrivit pentru misiuni medicale este un teren cu suprafața de 2000 mp al Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen, din municipiul Buzău. Protecția perimetrului este asigurată atât prin măsuri tehnice (bariere perimetrale, supraveghere video), dar și prin personal propriu de supraveghere, existând un dispecerat funcțional 24/24 ore”, se arată întrun comunicat al Prefecturii Buzău. 

Avantajele au fost subliniate și de șeful Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Buzău care a apreciat terenul ca fiind o variantă chiar mai bună decât locul unde aterizau până acum elicopterele SMURD, respectiv stadionul de atletism.
”În interiorul orașului, deci, deplasarea se va face ușor, în momentul acesta – dacă e să măsurăm distanța până la locul de contact cu elicopterul, unde se face transferul pacienților către elicopeterele SMURD – spațiul acesta este chiar mai aproape, se ajunge mult mai ușor. E un loc bine ales, este în cadrul unei instituții, nu mai e cazul să chemăm poliția ca să elibereze spațiul acela – pentru că erau foarte mulți civili acolo, știți că mulți buzoieni merg acolo, pe stadionul de atletism să se antreneze – și tot timpul era o problemă cu civilii, să fie îndepărtați, în momentul în care deecolează și aterizează aeronava medicală”, a declarat dr Adrian Zoican, medic șef al UPU Buzău. 

Totuși, pentru ca spațiul să îndeplinească toate condițiile de siguranță, ar mai fi nevoie de câteva investiții pe care de altfel Prefectura le are deja în vedere.
”Locația a fost vizualizată și s-a constatat că este nevoie de o investiție minimală pentru desfășurarea de misiuni aeromedicale SMURD, cum ar fi instalarea unui sistem special de iluminat și asfaltarea căii de acces și a platoului”, se mai arată în comunicatul remis de Prefectura Buzău. 

Propunerea Instituției Prefectului Buzău a fost înaintată Ministerului Afacerilor Interne spre analiza, iar dacă va fi aprobată Buzăul ar urma să primească și fondurile necesare pentru amenajarea acestui heliport. Pasul ar fi unul enorm pentru Buzău mai ales că, cel puțin pentru următorii cinci ani, nu există posibilitatea ca județul să aibă propriul elicopter SMURD. 
” Pentru a putea utiliza aeronave – în cazul de față, elicoptereloe SMURD – avem nevoie de o gardă continuă, adică minim 5 medici, care să poată desfășura această activitate. Noi nu avem medici să acoperim activitatea dee bază! De obicei – cum s-a întâmplat în țară – elicopterele SMURD au fost alocate în zonele în care au existat minim 5 ani de experiență de pre-spital. Deci, în condițiile actuale, dacă am începe anul acesta, să presupunem că avem 5 medici să putem desfășura această activitate – ceea ce este puțin probabil – ar trebui să lucrăm 5 ani de zile și, ulterior, putem avea speranța că putem face și transportul pacienților cu elicopterul.”, a adăugat Zoican. 

De altfel, din cauza lipsei de personal, Buzăul nu poate folosi la capacitate maximă nici cea mai performantă ambulanță pe care o are SAJ, respectiv o ambulanță de TIP C, de Terapie Intensivă. Aceasta este scoasă la intervenții foarte rar desi atât din punct de vedere al dotărilor cât și al echipajului care ar trebui să o utilizeze ar putea reprezenta o șansă în plus pentru salvarea pacienților. 
Etichete: Afacerilor |  analiză |  înaintată |  centrul |  Heliport |  Interne |  Ministerului |  Propunerea |  Schengen
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU