11 [AUG 16] ACTUALITATE Buzau
Joi, 11 august 2016

Gunoiul se duce în subteran

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1108 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

În viitor, gunoiul se va aduna în containere îngropate. Este ceea ce şi-a propus munipalitatea buzoiană, care a demarat un proiect ce în cel mult o lună va aduce primele platforme de gunoi îngropate. Pubelele vor arăta ca nişte cutii poştale, dar de dimensiuni mult mai mari iar bene­ficiile sînt evidente: nu doar că sînt prietenoase cu mediul, dar îi scuteşte şi pe oameni de mirosurile neplăcute.    
Pentru început vor fi doar trei astfel de platforme, amplasate chiar în centrul municipiului. Dacă buzoienii vor aprecia noul sistem de colectare a deşeurilor,  autorităţile locale intenţionează extinderea proiectului. Preţul unei pubele îngropate este de 7.000 de euro.  
Lîngă locurile de joacă
Mormane de gunoi şi pubele încărcate chiar lîngă locurile de joacă - este imaginea de care de lovesc buzoienii de fiecare dată cînd ajung la unul dintre cele trei locuri de joacă amenajate chiar în centrul oraşului. Mirosul greu de suportat dar şi riscul la care sînt expuși toți cei care vor să petreacă în parc  cîteva ore l-au determinat pe primarul Constantin Toma să găsească o soluţie inedită pentru colectarea deşeurilor. Edilul municipiului Buzău a anunţat că deja au fost demarate procedurile pentru achizi­ționarea unor pubele speciale care vor fi îngropate astfel încît toate aceste dezavantaje să fie anulate. „Am demarat deja documentaţia pentru montare primelor trei astfel de platforme. Am ales ca locul lor să fie în centru pentru că sînt lipite de 3 locuri de joacă.”, a declarat Constantin Toma, primarul muncipiului Buzău.

Sistem de colectare modern

Este vorba despre un sistem de colectare a deşeurilor modern, adoptat de municipii mari din ţară. Amenajarea noilor platforme de gunoi cade în sarcina firmei de salubrizare a oraşului.  
„Înseamnă că acei recipinţi pentru depozitare sînt pur şi simplu îngropaţi la suprafaţă, se vede doar o cutie poştală mai mare. Ele vor avea cheiţă şi nu vor putea pune gunoi decît blocurile, asociaţiile respective”, a declarat Liviu Mocanu, director Rer Ecologic Service Buzău. În municipiul Buzău ar fi nevoie de 133 de astfel de pubele dar autorităţile locale au demarat procedurile doar pentru trei, unul dintre motive fiind şi prețul destul de piperat. Cu toate acestea, modul în care vor fi primite aceste investiţii ar putea convinge municipalitatea că aceasta este soluţia ca în cîţiva ani în oraşul Buzău să nu se mai simtă miros de gunoi. Un rol decisiv îl vor avea însă și buzoienii, de la care autoritățile așteaptă să nu mai arunce deşeurile şi resturile menajere pe lîngă pubele, lăsînd în urmă adevărate focare de infecţie.Etichete: Gunoiul |  subteran
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU