12h 30' ACTUALITATE Buzau
Marţi, 15 octombrie 2013

Grupare de români şi turci, evaziune cu grâu de zeci de milioane de euro AUDIO

Radu Drăguţ alte articole de Radu Drăguţ
8 voturi 5296 vizualizari 6 comentarii radudragut@sansanews.ro
UPDATE [12:30] 16 OCT 2013 › Procurorul Nicolae Petroşel, DIICOT Buzău

UPDATE [12:25] 16 OCT 2013 › Procurorul Nicolae Petroşel, DIICOT Buzău


UPDATE [12:16] 16 OCT 2013 › Caracatiţa turcească, destructurată printr-o amplă ofensivă coordonată de procurorii DIICOT Buzău, este unul dintre cele mai mari cazuri de evaziune anchetate vreodată în România.

Cei 8 afacerişti de naţionalitate turcă, rude şi prieteni apropiaţi, care au pus la punct gruparea evazionistă, au dat tunuri după tunuri şi au strâns circa 18 milioane de euro.

Banii au plecat din România către alţi cetăţeni turci, coordonatorii de la distanţă ai grupării.

Unele sume au fost trimise prin transferuri bancare către cetăţeni turci aflaţi în Suedia, Turcia şi Germania.

Grosul banilor a plecat însă cu sacoşa, către Turcia, fie prin membrii grupării din România, fie prin pachete trimise cu firmele de transport. 

După evaluările anchetatorilor, cam 6 milioane de euro, plecau în fiecare an din ţară.

Se pune firesc întrebarea unde ajungeau aceşti bani şi cine sutn de fapt capii afacerii? Ancheta va ajunge, cel mai probabil şi la ei.

Deocamdată, anchetatorii DIICOT i-au prins pe afaceriştii din România.

Sunt 8 la număr şi acţionau prin 4 firme- DELSAN Prod din Buzău, Edera Impex şi Eda Impex din Brăila, dar şi Zenipan Urziceni.

Centrul de greutate al caracatiţei turceşti era la Buzău, pentru că, aici, patru dintre turci deţineau o brutărie, dar şi o moară. Brutăria şi magazinul de desfacere, aflate pe bulevardul Nicolae Bălcescu erau ieri închise, iar clienţii fideli au aflat cu stupoare că motivul pentur care cumpărau de acolo cea mai ieftină pâine, era de fapt afacerea necurată coordonată de patronii turci.

Şi angajaţii de la moara din comuna Ulmeni au trăit momente de panică ieri dimineaţă când se pregăteau de lucru şi s-au trezit cu mascaţii peste ei.

Unii dintre salariaţi, şoferi şi manipulanţi, au fost ridicaţi şi aduşi la audieri.

Anchetatorii au făcut ieri audieri maraton în acest caz.

37 de indivizi au fost audiaţi în birourile DIICOT Buzău, dar şi la sediul IPJ.

Dintre acestea, şaptesprezece persoane au fost reţinute şi şi-au petrecut noaptea în arestul Poliţiei.

Astăzi, suspecţii vor fi duşi din nou în faţa procurorilor care vor decide dacă propun sau nu arestarea.


UPDATE [17:33] 15 OCT 2013 › Făceau pâine albă, cu bani la negru.

De asta s-a ocupat ani de zile o grupare infracţională care a acţionat sub ochii noştri ai tuturor, dar şi sub nasul autorităţilor.

Reţeaua era coordonată de cetăţeni turci care stăteau peste hotare şi primeau anual din România, în jur de 6 milioane de euro. Evazioniştii acţionau în mai multe judeţe, dar şi la Buzău.
    
Intrată de ceva vreme în atenţia serviciilor de informaţii şi a Direcţiei de Investigare a Crimei Organizate şi Terorismului, gruparea a fost destructurată, zilele acestea.

Vineri, a fost începută urmărirea penală împotriva a 42 de învinuiţi, iar ieri, alţi 37 de inculpaţi au fost trimişi în judecată.

Azi dimineaţă procurorii DIICOT au dispus astăzi 45 de percheziţii în 7 judeţe şi în Capitală.

La Buzău, mascaţii au descins, înainte de ivirea zorilor, în douăsprezece locaţii.

Printre acestea brutăria de pe bulevardul Nicoale Bălcescu, deţinută de un cetăţean turc, şi moara aceluiaşi afacerist din localitatea Ulmeni.

Suspecţii au fost audiaţi la sediul DIICOT Buzău.

În faţa procurorilor au ajuns şi afaceriştii care gestionau afacerea, dar şi simpli angajaţi ai acestora, de la şoferi la manipulanţi.

Salariaţii afaceristului turc au fost chemaţi să spună cum era ascunsă marfa fără acte de ochii autorităţilor.

Gruparea numără aproape 80 de suspecţi, români şi turci care acţionau sub acoperirea unor firme din Buzău, Brăila şi Ialomiţa.
Caracatiţa avea tentacule lungi care se întindeau în aproape 10 judeţe de unde se cumpăra grâu la negru, ori unde se vindeau făină sau produse de panificaţie, toate fără acte.

Vreme de patru ani, membrii reţelei au produs sume uriaşe de bani negri.

Cam 18 milioane de euro, estimează anchetatorii.

Ancheta se va prelungi până când toţi cei duşi la audieri vor rămâne peste noapte în arest, urmând ca procurorii să decidă pentru cine vor cere mai apoi arestarea.
UPDATE [14:43] 15 OCT 2013 › COMUNICAT DE PRESĂ IGPR

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, au documentat activitatea infracţională a unei grupări suspectate de comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală cu cereale. În urma operaţiunilor ilegale de achiziţii, procesare şi comercializare de grâu „la negru”, urmate de vânzarea produselor obţinute (făină, tărâţă şi produse de panificaţie), membrii grupării ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de euro.

   
La data de 15 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti, Constanţa şi Serviciilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Buzău, Brăila, Ialomiţa, Vaslui, Covasna, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - S.T. Ploieşti, au efectuat 45 percheziţii domiciliare, la imobilele a 34 de persoane fizice şi 22 de persoane juridice, din judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti.

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale - I.P.J. Buzău şi jandarmi de la Brigada Mobilă de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti şi I.J.J. Buzău.

Gruparea infracţională era formată din peste 25 de persoane, coordonată de 7 cetăţeni turci, administratori ai unor societăţi comerciale cu sediile în Buzău, Urziceni şi Brăila.

În urma investigaţiilor a reieşit faptul că, în perioada 2009 - 2013, membrii grupării infracţionale ar fi efectuat operaţiuni de achiziţii, procesare şi comercializare ilegale de grâu, urmate de vânzarea produselor obţinute (făină, tărâţă şi produse de panificaţie), fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de acte inexacte, cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul statului.

De asemenea, în unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.

Astfel, „coordonatorii” grupării ar fi dispus achiziţia unor cantităţi însemnate de grâu de la diferiţi producători din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad.

Grâul era cumpărat cu bani încredinţaţi, fără documente justificative, conducătorilor auto angajaţi la două societăţi comerciale administrate de suspecţi (8 şoferi suspecţi), de către administratorii de cetăţenie turcă sau prin intermediul unor persoane de la compartimentul contabil al celor două firme (6 suspecţi).

De regulă, după mai multe transporturi, pentru care nu se completau documente de însoţire a mărfii, la o dată ulterioară se întocmeau astfel de documente pentru cantităţi mult diminuate faţă de cele reale achiziţionate.

Grâul era procesat la un punct de lucru al unei mori din judeţul Buzău. Surplusul de grâu pentru care nu exista întocmită notă de recepţie şi evidenţe contabile era procesat în făină, vândută în cantităţi foarte mari la diferite societăţi comerciale de profil, desfacere şi producţie de produse de panificaţie, din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Constanţa, Vaslui, Brăila, administrate tot de cetăţeni turci.

O altă cantitate de făină obţinută “la negru” era folosită pentru producerea de pâine, produse de patiserie şi cofetărie, la punctele de lucru ale firmelor administrate de suspecţi, din Buzău, Ialomiţa şi Brăila. Produsele obţinute erau, de asemenea, vândute în cea mai mare parte fără întocmirea de documente justificative la diferiţi agenţi economici din mediul urban şi rural.

Sumele de bani obţinute din vânzarea “la negru” a făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie erau însuşite de membrii grupării. Ulterior, banii erau expatriaţi în Turcia, Germania şi Suedia, către cetăţeni turci stabiliţi în aceste ţări, fie prin intermediul unor persoane fizice care călătoreau în Turcia, prin intermediul unor curse regulate de transport internaţional pe relaţia România-Turcia, fie prin mandate de transfer extern bancar. Astfel, în ultimii trei ani, ar fi fost expatriate aproximativ 6 milioane de euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României.

Din investigaţii a reieşit faptul că, aproximativ 60-70% din veniturile obţinute din vânzarea făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie ale societăţilor incriminate nu sunt înregistrate în evidenţele contabile ale acestora.

Prejudiciul creat prin infracţiunile săvârşite este estimat la aproximativ 18 milioane de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T – B.T. Buzău vor fi aduse pentru audieri aproximativ 60 de persoane, urmând să se ia măsurile legale care se impun.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire ale unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 39/2003, Legea nr. 656/2002, Legea nr. 241/2005 şi Legea nr. 82/1991, cu aplicare la Codul Penal.

Sprijinul specializat în desfăşurarea cercetărilor penale a fost acordat de către S.R.I..Evaziune fiscală de 18 milioane euro în domeniul panificaţiei.

O grupare formată din cetăţeni români şi turci este suspectată de infracţiuni economice, produs din operaţiuni cu mari cantităţi de grâu.

Procurorii DIICOT au efectuat astăzi 45 de percheziţii domiciliare în Buzău, Brăila, Vaslui, Covasna şi Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, gruparea este specializată în delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile.

În acest dosar, 42 de persoane sunt vizate şi vor fi puse sub urmărire penală.

Membrii grupării sunt suspectaţi că, începând din 2009, au făcut mai multe operaţiuni vizând achiziţionarea, procesarea şi comercializarea unor importante cantităţi de grâu de la diferiţi producători, persoane fizice şi juridice din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa şi Arad.

Apoi  au vândut produsele obţinute, fără întocmirea de documente contabile sau prin întocmirea de documente pentru cantităţi mult diminuate faţă de cele reale.

Prejudiciul adus statului se ridică la aproximativ 18 milioane de euro.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat 150 de mii de euro şi 350 de mii de lei.Voteaza articolul: bun: 8  |  slab: 0   8

Comentarii

EU SI DOAR ATAT
18 octombrie 2013
ei ne fura si scot bani din Ro, noi de ducem la ei in vacante si le dam bani.Cum sa nu infloreasca eonomia Turciei?
linda
18 octombrie 2013
Pai daca vrei sa mergi in vacanta tr sa platesti logic
linda
18 octombrie 2013
Sunt multi din cei ce ne conduc care procedeaza la fel si acum sau ofticat ca turcii au facut si ei ......multi dintre parlamentari si nu numai cum credeti ca au case masini vacante de vis......hai sa fim seriosi
popescu
06 decembrie 2013
si eu am lucrat la o societate agricola apartinand unui cetatean turc implicat si el in evaziunea fiscala de proportii,m-a dat afara pentru ca siam prea multe,l-am dat in judecata,am castigat drepturi salariale si repunerea pe postul avut anterior si am fost data afara iarasinnu le face nimeni nimic,este tara fara caini.
mihai dumitrache
15 decembrie 2013
da ,dar acum sunt liberi dupa ce au platit spagi mai la ploiesti.nu se mai ocupa nimeni de ei?moara si brutarie functioneaza in continuare dupa toate acestea,si nu inteleg un lucru in lista de interdictii au si incetarea activitatilor de care sunt suspectati in speta evaziune fiscala de ce mai functioneaza brutaria si moara?organele abilitate de la buzau nu vad lucrul acesta sau banii dl.eredm sunt mai buni nu?
razvan
15 mai 2015
Buna ziua am nevoie de mai multe informatii despre infractori. Lucrez la un proiect pentru facultate.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU