10 [MAR 19] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 10 martie 2019

Gaură financiară în bugetul Palatului Comunal

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2693 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

8 milioane de euro,acesta este minusul cu care ar porni la drum municipiul Buzău dacă bugetul ar rămâne în forma actuală. Calculul a fost făcut de primarul Constantin Toma, care i-a dus ministrului finanțelor publice, Eugen Teordorovici, această analiză exactă a ventiurilor și cheltuielilor orașului. Cei doi s-au întîlnit la București pentru a găsi soluții astfel încât municipalitataea să-și poată duce la bun sfârșit proiectele de investiții începute anul trecut sau pe cele pe care le are în vedere anul acesta, atât cu fonduri proprii cât și cu bani europeni, pentru care trebuie asigurată cofinanțarea.                                                                               Bugetul pe care l-ar putea avea Buzăul în acest an este mult prea mic în comparație cu necesitățile municipiului mai ales că, prin noile reguli impuse de la Guvern, Primaria a primit în sarcină și achitarea îndemnizaţiilor persoanelor cu handicap. Situația este atât de gravă încât Primăria ar putea intra în colaps.  

„Din studierea foarte atentă a proiectului de buget de stat și din analiza foarte atentă a preliminatul de venituri pe care îl putem realiza anul acesta comparativ cu anul trecut pe costurile suplimentare pe care le avem de anul trecut până anul acesta, deci practic nu se poate face față. Și în condițiile astea, bineînțeles eu am atras atenția și la ședința Asociației Municipiilor din România, când a fost și domnul Dragnea, și domnul Teodorovici și atunci le-am spus, noi eram pe locul doi ca și deficit, după Galați, cu vreo zece milioane de euro, și am spus luăm din cotele defalcate de TVA și acoperim acea cheltuială cu persoanele însoțitoare și cu îndemnizațiile de hrană pentru însoțitoarele persoanelor cu handicap grav. Și chestia asta ne bagă nicio contribuție negativă importantă la bugetul nostru plus treburile pe care le știți: alocațiile de hrană care sunt obligatorii, creșterea de 10% a salariilor și așa mai departe.", a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma.

Cheltuielile și veniturile au fost puse pe hârtie, iar din calculul făcut de primarul Constantin Toma a reieșit un deficit de funcționare de aproape 8 milioane de euro. Analiza care pune sub semnul întrebării buna funcționare a orașului a ajuns ieri și pe masa ministrului finanțelor publice, Eugen Teodorovici. Edilul s-a întâlnit cu ministrul petru a găsi soluții astfel încât să nu existe blocaje în activitatea municipalității cauzate de lipsa banilor.

Această sumă, 39 de milioane și cât este aici, împărțiți și dvs. la 4,6 și o să vedeți că sunt 8 milioane și ceva de euro deficit în momentul acesta la cheltuilelile de funcționare. Cheltuieli de funcționare, deci nici pe astea nu le acoperă, și în condițiile astea nu poate fi vorba de investiții. Cu disperare ne vom juca pe fondurile astea europene, creditul de 12 milioane, care am avut o discuție cu domnul ministru și pentru treaba asta în sensul să putem mișca, de anul trecut, anul acesta, creditul acela de 12 milioane, pe care-l avem deja cu CEC-ul, aprobare de Consiliu Local și aprobare de la Ministerul de Finanțe și să putem să mai mișcăm de acolo, respectiv investiții pe care nu le putem face din diferite motive, din cei 12 milioane de euro, să putem muta pe alte investiții în Buzău astfel încât să nu oprim ceea ce ne-am propus.", a mai zis Constantin Toma.

Situația este atât de gravă încît edilul se gândește chiar că un ajutor financiar ar putea veni și de la Consiliul Județean.

Consiliul Județean să acopere, adică 13% din bugetul județean, pentru că ei au mai mulți bani, 13% din banii de la Coniliul Județean pentru că până acum noi nu am primit bani ultimii trei ani de acolo. A fost o sumă derizorie într-un an. Să ne acopere această sumă. Deocamdată nu pentru că și ei sunt la început, în sensul că se discută proiectul și la ei, și la noi, că suntem în faza de a forma aceste bugete.", a explicat Constantin Toma.

Deocamdată legea bugetului de stat este incertă, fiind întoarsă de președintele Klaus Iohanis la Parlament pentru o nouă analiză.

 


Etichete: bugetul |  Comunal |  financiară |  Gaură |  Palatului
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU