08 [AUG 17] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 08 august 2017

Funcţiile de director vacante vor fi ocupate prin interviu

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 5599 vizualizari 0 comentarii

Cadrele didactice înscrise în Registrul naţional al experţilor în management educaţional interesate de ocuparea în anul şcolar 2017 - 2018 prin detaşare în interesul învăţămîntului a unor funcţii de director sau director adjunct rămase vacante pot depune pînă la data de 17 august la inspectoratele şcolare opţiunea în scris cu precizarea unităţii şi a funcţiei de care sînt interesate, scrie adevarul.ro
Potrivit unei note a Ministerului Educaţiei Naţionale, în zilele de 21 şi 22 august cadrele didactice interesate vor susţine un interviu în faţa unei comisii constituite din trei membri ai consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar în cadrul căruia vor prezenta planul operaţional pentru anul şcolar 2017 - 2018 al unităţii de învăţămînt pentru care şi-au exprimat opţiunea. Totodată, le vor fi testate, prin trei întrebări, cunoştinţele privind legislaţia şcolară raportat strict la specificul şi la nivelul unităţii de învăţămînt pentru care au optat. Durata interviului este de maximum 20 de minute. Punctajul maxim este 30 iar pentru promovare sînt necesare 21 de puncte. În data de 18 august inspectoratele şcolare vor afişa la avizier şi pe site-ul propriu programarea pe zile şi ore la fiecare comisie a cadrelor didactice care au depus opţiuni în vederea numirii prin detaşare în interesul învăţămîntului într-o funcţie de director sau director adjunct.  
Zeci de şcoli fără conducere  
Anul şcolar următor va găsi zeci de şcoli din judeţul Buzău tot cu directori detaşaţi. Posturile au rămas neocupate în ciuda celor două rînduri de concursuri organizate de Ministerul Educaţiei. Cel mai recent examen s-a încheiat zilele trecute. Concursul a fost organizat după ce, în urma celui de anul tercut, 83 de școli din judeţ au rămas fără directori numiţi prin concurs. 90 de profesori s-au înscris la concurs, însă, chiar şi aşa, la finalul examenului, zeci de funcţii au rămas neocupate. Fie nici un candidat nu a reuşit să demonstreze că are aptitudinile necesare pentru a deveni director de școală, fie nu s-a înscris niciun candidat. În special şcolile din mediul rural au fost ocolite de profesori, însă a existat şi o unitate din municipiul Buzău unde nimeni nu şi-a arătat interesul pentru funcţia de conducere. Este cazul Seminarului Teologic din Buzău.  
"După finalizarea concursului de directori, s-au ocupat în mediul urban, 10 posturi de director şi în mediul rural, 31, prin concurs, iar de directori adjuncţi, în urban-11 posturi, iar în rural-7. Au rămas vacante, după concurs, trei posturi, pe urban de director şi 22 de posturi pe rural, iar de director adjunct, 4 pe urban şi 5 în mediul rural. Am avut 23 de unităţi de învăţămînt la care nu s-a înscris nimeni, fie că a fost de adjunct, vacant, fie că a fost post de director. După concurs, chiar dacă s-au înscris, au rămas vacante 7 posturi de director ş p postruri de director adjunct. În urma concursului, nu s-au opcupat, candidaţii nepromovînd acest concurs, iar celelalte postri vacante provin din şcolile la care nu s-a înscris nici un candidat", a declarat inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Buzău, Daniela Palcău.

Conducere numită

În aceste condiţii, de la 1 septembrie, unităţile şcolare respective vor fi  coordonate tot de directori numiți, chiar dacă ministrul de resort a spus în nenumărate rînduri că vrea să termine cu această practică iar toate şcolile să aibă manageri care să fi trecut de un examen riguros. Printre şcolile care vor avea directori numiţi şi în anul şcolar 2017-2018 se află Seminarul Teologic din municipiul Buzău, dar şi Şcoala Gimnazială Ilie Pavel din Rîmnicu Sărat. Dar cele mai multe astfel de situaţii se vor înregistra în mediul rural.Etichete: director |  Funcţiile |  interviu |  ocupate |  vacante
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU