12 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 12 octombrie 2018

Filmul si cauzele sinuciderii de la Spitalul Judetean

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1814 vizualizari 0 comentarii

Anchetă la Spitalul Județean Buzău unde ,joi noapte ,un pacient a amenințat personalul medical după care s-a aruncat în gol de la etajul unu al unității medicale.

Bărbatul de 64 de ani din Lopătari care avea epilepsie fusese internat pe secția de neurologie pe 9 octombrie, după ce suferise un accident vascular cerebral și hemipareză stânga, analizele arătând și că este un consumator de alcool.  Pacientul a avut o evoluție favorabilă, însă ieri a devenit ușor dezorientat și confuz. La orele serii, a devenit agitat și violent cu personalul medical, a primit tratament sedativ și s-a cerut acordul familiei pentru a putea fi imobilizat de pat, prin metoda de contenție.

„În cursul după-amiezii, acesta a devenit ușor confuz și dezorientat. Medicii au aplicat tratament medicamentos și l-au sedat, însă în cursul serii acesta a devenit foarte agitat, iar medicii au hotărât ca acesta să fie contenționat. Contenționarea s-a făcut cu acordul familiei.". a declarat purtătorul de cuvînt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bunilă.

Bărbatul a reușit însă să se dezlege și a început să amenințe personalul sanitar cu obiectele pe care le avea în jur, inclusiv cu stativul de la perfuzie. Omul a semănat teroare în jurul său.

„Pe tura de noapte în secția de neurologie, sunt de serviciu două asistente și două infirmiere. Toată lumea era pe secție, infirmierele erau la toaletarea pacientului, pregătirea pacientului de noapte, schimbare de pampersi, de lenjerie de pat. Cu pacientul în speță era o asistentă, cealaltă plecase să anunțe medicul de gardă care era în UPU pentru evaluarea unor urgențe, deci în momentul respectiv, atunci era o singură asistentă lângă pacient, asistentă care a fost în schimb amenințată când pacientul a reușit să se dezlege. A fost amenințată cu un corp contondent de către pacient.", a adăugat directorul de îngrijiri din Spitalul Județean Buzău, Luminița Turcu.

După ce a amenințat personalul medical, provocând teroare în jur, bărbatul a fugit în grupul sanitar, a spart un geam și s-a aruncat în gol, de la etajul unu, direct în cap. La acel moment, prin curtea spitalului trecea o salvare și pentru că a fost observat de medicii de pe ambulanță, aceștia i-au acordat imediat îngrijiri medicale.  Bărbatul a fost transportat la UPU, după care a fost transferat la terapie intensivă, unde a fost intubat. Omul a murit însă după o oră.  Conducerea Spitalului Județean Buzău a demarat o anchetă internă, pentru a vedea dacă au fost respectate toate procedurile, astfel încât nimeni să nu fie responsabil de moartea pacientului.

În momentul în care, un modic evaluează și consideră că este necesară contenția unui pacient pentru a nu-și provoca rău sau pentru a nu agrava starea lui, se consemnează în foaia de observație, dacă este familia, se cere acordul familiei, se procedează la contenția pacientului cu dispozitive speciale pentru acest lucru. Există un registru de contenție la nivelul fiecărei secții în care se menționează ora instituirii și ora în care se consideră că nu mai este necesar. S-au solicitat, la nivelul secțiilor, notele informative. S-a demarat această anchetă.", a mai spus Luminița Turcu, reprezentant al Spitalului Județean Buzău.

          Psihiatrii spun că odată cu venirea toamnei, și pe fondul consumului de alcool care crește în această perioadă, persoanele cu afecțiuni psihice pot suferi modificări semnificative ale comportamentului. Mulți pot deveni violenți, fără a-și controla manifestarile.

„De obicei, starea de suicid, boala în sine este însoțită și de o depresie. Și acum, fiind sezonul toamnei trebuie să ne așteptăm și știm foarte bine că literatura citează, creșterea ratei suicidului în această perioadă. În patologia și în expertiza medico-legală psihiatrică, asemenea pacienți știm, și sunt deja cazurile arhicunoscute, și deja, încadrarea medico-legală la asemenea pacient în criză și post-criză, în condițiile în care starea de conștiență este îngustată sau abolită, comit acte de o atrocitate ieșită din comun, atât pentru ei, cât și pentru persoanele din jur. Deci nota bene, agresivitatea, comiterea faptelor în criză și în post-criză în care starea de conștiență poate să lipsească, în asemenea condiții, pacientul poate și nu are conștiința de sine deci practic, pe românește, pacientul nu știe ce se întâmplă cu el."
, a explicat  medicul psihiatru Maria Cristache.

Și Poliția a deschis o anchetă după sinuciderea de la Spitalul Județean de Urgență Buzău.
 

Etichete: cauzele |  Filmul |  Judetean |  sinuciderii |  Spitalul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU