21 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 21 august 2018

Filmul necenzurat al mortii buzoianului de la Mangalia

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
0 voturi 2053 vizualizari 0 comentarii

Ştirea care a făcut înconjurul ţării despre eroul buzoian care, în tentativa de a salva viața unor copile  luate de apele mării, a fost înghiţit de apele mării din Mangalia, ţine în spate un fenomen crunt care a scăpat de sub controlul autorităţilor plătite să disciplineze turiştii aventurieri şi să apere vieţile celor care, din inconştienţă sau pur accident, strigă după ajutor din valurile agitate.      Azi, Dan Sebastian Dumitrache, originar din satul Joseni, comuna Berca, este condus pe ultimul drum. Durerea familiei nu încape în cuvinte, însă inconştienţa celor pentru care oameni cu suflet mare ca al lui plătesc cu viaţa rămîne să fie judecată de fiecare în parte.
Un scurt "film al întîmplărilor", dincolo de bîlbele apărute în relatările de presă - din lipsa aportul autorităţilor în a conştientiza publicul, la modul cel mai realist, asupra primejdiilor de acest fel - este dat de martorii oculari ai tragediei. Totul a început vineri dimineaţa, cînd, cum spune un turist aflat pe plaja Laguna din Mangalia, două fete au intrat în apă, s+au speriat de valuri şi au strigat după ajutor. Primul care a intrat să le ajute a fost tatăl fetelor, urmat apoi de Dan, pentru că situaţia devenea mult mai critică. "La cele două fete a ajuns tatăl lor, care a fost salvat de cineva de pe un skyjet, care i-a aruncat un colac şi, apoi, l-a căutat fără succes pe cel care s-a înecat. Tatăl fetelor a fost tras de salvamari din apă şi efectiv tîrît pe plajă, pînă la echipajul SMURD care aştepta pe plaja Laguna. A fost perfuzat şi luat de ambulanţă".
Ce s-a întîmplat cu Dan
Asistent medical, instinctul profesional şi sufletul lui de om, cap de familie, tată a doi copii, Dan nu a ezitat. Cum comentează Lucian Marius Sîngiorzan, problema lipsei sau a reacţiei tîrzii a salvamarilor l-a determinat pe Dan să plece în ajutorul acelui tată: "Eu am fost pe acea plaja de la ora şapte. În momentul cînd s-a produs tragedia, nu era prezent nici un salvamar, deşi era trecut de ora 8.30, iar ei au program de la ora opt. Cel putin 15 minute,  l-am văzut în apă (pe Dan - nota noastră), la cîţiva metri de geamandură, pînă a dispărut. Dacă salvamarul era la datorie, putea fi salvat cu siguranţă. După ce au aparut televiziunile, au apărut şi 5 salvamari care au pus repede steagul roşu şi au intrat în apă, să îi filmeze că ei îşi fac treaba. Am fost pe acea plajă 5 zile şi în fiecare zi a fost un singur salvamar care se ocupa să facă loc unei şalupe care plimba turişti contra cost, şi atît. Inclusiv cand a iesit cadavrul la suprafaţă, dupa 3-4 ore, salvamarii erau ocupaţi să dea interviuri, şi toată lumea din zona digului striga şi făcea semne că pluteşte ceva în apă. Sper ca cineva să facă plîngere penală împotriva administratorului plajei, pentru ca nu a asigurat prezenţa salvamarului, aşa cum prevede legea."

Locul blestemat sau... Cu un an înainte de moartea lui Dan

În urmă cu un an de la tragedia care a dus la dispariţia lui Dan Sebastian Dumitrache, pe aceeaşi plajă, în aceeaşi staţiune, Mangalia, un alt tînăr, de doar 30 de ani, şi-a pierdut viaţa salvînd o mamă intrată în valuri cu fetiţa ei în vîrstă de 8 ani. Locul blestemat din apele care dau spre plaja Laguna era şi atunci, pe 8 august 2017, plin de lume venită în vacanţă, iar mărturiile rămase pe internet susţin că steagul roşu era abordat cînd argeşeanul Adrian Ciureanu, "un om de toată isprava, foarte isteţ, apreciat de toată lumea, cu un suflet mare, un tînăr ambiţios" (cum îl descria, la acea vreme, primarul comunei de origine Muşăteşti, a eroului de la Mangalia), auzind strigătele disperate ale fetiţei, s-a aruncat, împreună cu un alt băiat, în valuri, şi au reuşit să salveze atît copila, cît şi pe mama acesteia. Martorii spun că, după ce a ieşit la mal, mama şi-a luat fetiţa de mînă şi au dispărut fugind printre umbrele, în timp ce un salvamar a plecat în ajutorul celor doi tineri. Dacă primul a prins "banana" aruncată de salvamar şi a reuşit să se tragă din valurile extrem de agitate, Adrian, deşi a prins şi el acelaşi instrument folosit de salvamari, nu a mai avut puterea să revină din valuri şi a murit înecat. Ca şi atunci, controversele iscate în jurul dispariţiei inimosului buzoian nu mai ajută decît la o conştietizare pe măsura nenorocirilor din statistici care arată că, deja, în acest sezon, 16 turişti au murit în apele mării. Azi, Dan  Sebastian Dumitrache va fi condus pe ultimul drum.Etichete: buzoianului |  Filmul |  mangalia |  mortii |  necenzurat
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU