02 [MAI 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 02 mai 2018

Fermierii, îngrijorați de seceta care se accentuează

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2058 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

”Plouă în mai, ai mălai” spune o vorbă din bătrîni, iar, în acest moment, toată lumea așteaptă de sus ploaie, pentru că jos, pe pămînt, deja e jale. Căldura neobișnuită este motiv de temere pentru agricultori care își fac griji în privința culturilor semănate în toamnă, dar și pentru cele de primăvară. Grîul și rapița sunt în plină dezvoltare, iar pentru a ajunge la rod au nevoie de apă, la fel și porumbul. Doar că pămîntul este uscat, bătătorit și, pe alocuri, a început să crape. Fenomenul este numit de specialiști secetă pedologică și este provocat de lipsa apei de la suprafața solului. Pentru ca plantele să nu sufere, iar recoltele să nu fie compromise este nevoie de ploaie, cît de curînd. Altfel, agricultorii vor începe să-și calculeze pierderile.


Odată cu încălzirea vremii, pămîntul a început să se usuce și, cum iarna a fost blîndă, rezerva de apă din sol este déjà pe deficit. La suprafața pămîntului au început să apară și crăpături, semn că s-a instalat déjà seceta pedologică.Fenomenul a fost accentuat și de zăpada tîrzie din luna martie. Mai exact, odată cu topirea omătului, pămîntul s-a tasat la suprafață. Specialiștii spun că așa ceva se întîmplă o dată la cîțiva ani. ”A venit zăpada în contact cu solul și l-a tasat. La suprafață a și început să crape, primii 4-6 centimetri de pămînt de la suprafață sunt complet lipsiți de apă…Rău este că s-a bătătorit pămîntul la suprafață și asta face ca, o dată în plus, culturile să sufere.” ne-a explicat Valeriu Călin, președintele AGROCERES,  asociație care reunește cultivatorii de cereale și plante tehnice din județul Buzău. 


Situația este alarmantă, iar soluțiile ar fi irigațiile sau precipitațiile. Cum prima variantă iese din calcul, dat fiind că în regiune suprafața irigabilă este foarte mică în raport cu cea cultivată, agricultura este, practic, la mila cerului. Fermierii vorbesc despre un minim necesar de 15 l/mp pentru ca recoltele să nu piardă din calitate și cantitate. Cele mai afectate sunt culturile de toamnă, care acum sunt în plin proces de dezvoltare, iar pentru a ajunge la rod au nevoie de apă. Grîul și rapița suferă, în mod vizibil, din cauza secetei.


Probleme sunt și la de viță de vie, unde cel mai mult au de suferit culturile tinere care nu au rădăcinile atît de dezvoltate și sunt mai la suprafața solului. În schimb, viile  aflate la maturitate au rădăcini înfipte și până la 15 metri în pămînt astfel încît sunt mult mai rezistente la secetă. Chiar și așa, specialiștii au intervenit cu lucrări agricole. Șerban Ghiorghiu, oenolog la Domeniile Săhăteni, spune că are motive să creadă că producția nu va suferi. În schimb, la vița de vie abia plantată sunt semne de îngrijorare, iar o ploaie poate salva lucrurile numai dacă va veni curînd și dacă va fi suficient de bogată. Pînă atunci, se fac lucrări care să ajute evoluția plantei. ”Noi am combătut seceta cu lucrări superficiale asupra solului și distrugerea capilarității și acestor crăpături pentru a evita pierderea de apă din solul profund.”  
Prognoza meteo arată că abia săptămîna viitoare ar putea apărea primele preciptații, dar aceste vor fi neînsemnate cantitativ. Etichete: fermieri |  griu |  rapita |  vita de vie |  seceta
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU