04 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 04 iulie 2019

Fără apă de două săptămâni. Oamenii sunt disperați

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 3054 vizualizari 0 comentarii

O comună întreagă din județul Buzău este de două săptămâni fără apă.
Se întâmplă la Chiojdu, unde o rupere de nori înregistrată în jurul datei de 20 iunie a lăsat prăpăd în urmă. Pe lângă gospodăriile inundate, podurile și podețele avariate, viitura de atunci a rupt și conducta de apă,  spre disperarea oamenilor, treziți brusc fără apă la robinete dar și cu fântânile colmatate în urma inundațiilor.
Pentru că zilele au trecut fără ca situația să fie remediată, autoritățile locale și gospodarii au început să decolmateze puțurile, aceasta fiind singura metodă de a nu suferi din cauza lipsei apei atât oamenii cât și animalele. Chiar și așa localnicilor din Chiojdu nu le-a fost deloc simplu în tot acest timp.
”Efectiv nu a fost apă. S-a rupt coloana. Cei de la Compania de Apă, pentru că ei au rețeaua, până au găsit materialul, până au rezolvat….aseară l-au adus. Oamenii s-au descurcat destul de greu, în acest timp” a declarat viceprimarul comunei Chiojdu, Lazăr Gheorghe .
”O săptămână de la ploile torentiale care au devastat satul Basca si Chiojdu.O saptămână fără apă potabilă si încă mai numărăm!!! Unii ar zice ca e putin o săptămână. ca altii au stat si două. Stăm fără apă, stăm si asteptăm iar cei care sunt direct implicați stau de o săptămână si fac măsurători. Dar sa aducă materialele necesare, dar sa înceapa lucrul. Nici sa nu mai vorbim!!! Iar noi asteptăm, cărăm bidoane cu apă, dar oare ce fac cei cu trei copii, cei care sunt bolnavi si nu se pot deplasa?? La 30 grade plus fara apa nu e usor!!! Asteptăm totuși un răspuns oficial: când se va rezolva problema apei??? Sau la noi merge si asa??? Da merge, să facem cerere si să primim raspuns peste o săptămână!!! Dar dacă mi se rupe drumul si nu pot iesi fac cerere si peste o saptamana se va repara?? Ațtept ca lucrurile sa meargă mai repede nu doar măsurători si aprobări si noi ar trebui să facem ceva, sa cerem explicații, sa facem cereri, nu să asteptăm doar ce ne ofera ei. Dar nu prea avem curajul sa spunem ce gândim fiindcă suntem luați în nume de rău!!!”, este doar unul dintre zecile de mesaje ale locuitorilor din Chiojdu, afectați de  lipsa apei. Mesajul a fost postat de localnică pe facebook, după o săptămână de la avarie. Între timp, s-a mai scurs încă o săptămână. 
Miercuri seară, muncitorii de la Compania de Apă, societate care deține rețeaua de alimentare a comunei Chiojdu, au mers în localitate cu cele necesare remedierii avariei. Lucrările au fost demarate joi iar conducerea Companiei  speră să rezolve problema până la finele săptămânii curente. 
Chiojdu din județul Buzău este una dintre cele mai afectate comune după ploile și inundațiile de la finele lunii trecute. Zeci de gospodării si magazine au fost inundate aici. Apa venită de pe versanți a inundat inclusiv școala din satul Bâsca Chiojd. De asemenea, poduri și podețe au fost avariate de viitura care s-a abătut asupra comunității în urma ruperilor de nori.
Zilele trecute, autoritățile județene au decis să ceară sprijin Guvernului pentru repararea drumurilor și podurilor distruse sau avariate de ape. Suma solicitată de Prefectura Buzău a fost de 24, 3 milioane de lei, bani cu care ar urma să fie reparate drumurile județene 102L și 103 P precum și mai multe poduri și podețe.


Etichete: apa |  Compania de Apa |  inundatii |  viceprimar |  Chiojdu
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU