21 [FEB 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 21 februarie 2018

Familia acuză, medicii vin cu explicații în cazul bebelușului mort în Maternitatea Buzău

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
5 voturi 9998 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Decesul unui bebeluș înainte de a se naște, caz petrecut zilele trecute în Maternitatea din Buzău, ridică noi întrebări și dezbateri în legătură cu relația pacient –medic și modul în care femeia însărcinată a fost monitorizată . Familia a depus plîngere penală și o sesizare la Colegiul Medicilor, acuzînd că medicul care a consultat-o pe mămica însărcinată că nu i-a acordat suficientă atenție, iar bebelușul a murit la câteva ore de la internare. Medicul, cadru medical cu experiență, se apără, și de partea sa sunt și ceilalți medici. Cadrele medicale explică faptul că nimeni nu putea anticipa o astfel de evoluție, iar o intervenție chirurgicală putea compromite șansele la viață ale bebelușului.

Cu o săptămînă în urmă, părinții bebelușului așteptau venirea pe lume a micuțului și bucuria pe care o implică un astfel de moment. Visul lor s-a curmat la cîteva ore după ce mama însărcinată a mers la Maternitatea din Buzău. 

Claudia, tînăra mămică, a mers la Maternitate pentru că i s-a părut că bebelușul nu mai are mișcările cu care se obișnuise. A fost consultată de medicul prin cabinetul căruia mai trecuse de cîteva ori și care a decis ca tînăra să rămână sub supraveghere.

La cîteva ore de la internare, o nouă ecografie a arătat că inima bebelușului încetase să mai bată. Pacienta a rămas în același salon unde a și fost filmată de soțul ei. Cei doi acuză că femeia a fost lăsată pînă a doua zi, cînd s-a intervenit chirurgical pentru scoaterea fătului.

În fața acestui val de acuzații, medicul Anca Șerbănoiu, cea care a internat-o pe gravidă, dar și colegii săi și conducerea spitalului vin cu explicații.

„Eu nu am monitorizat această sarcină. Nu am văzut pacienta de 14 săptămîni, pînă în seara de 14 februarie, cînd s-a prezentat la cabinetul meu particular pentru o ecografie. În urma ecografiei, i-am explicat că fătul are o circulară pericervicală, ceea ce nu este o problemă acută, pentru că mulți copii se nasc așa și pe cale naturală. Mai mult, fătul avea o grteutate chiar mai mare decît normal la 34 de săptămîni, deci nimic care să îmi atrag atenția la o suferință fetală și am rechemat-o la control, dacă dorea la 2 – 3 săptămîni. Pe 15 februarie s-a prezentat la Maternitate spunînd că fătul nu mai mișcă. Am revăzut-o ecografic, ne-am uitat amîndouă că fătul mișcă, avea puls 15 – 160 de bătăi pe minut, i-am spus că totul este în regulă și că, dacă dorește, poate să rămînă sub supraveghere. A rămas la cererea mea, am internat-o și a urcat pe secție. Copilul era ok și nimic nu forța o cezariană la acel moment. Pacienta a zis că a simțit mișcări pînă pe la 11.30, iar la ora 15.00, cînd doamnele asistente au mers la monitorizare, fătul nu mai prezenta semne vitale. Este un caz cum eu și colegii mei nu am mai văzut așa ceva. Nu ltiu dacă cineva ar fi putut face mai mult ”, a declarat Anca Șerbănoiu.

Cordonul ombilical al bebelușului a avut 90 de centimetri față de 50 în mod obișnuit. Pe parcursul sarcinii acesta s-a răsucit în jurul gîtului și al corpului, dar s-a și înnodat. Nimeni nu putea interveni, iar medicii încearcă să explice faptul că au respectat toate protocoalele medicale.

 „Eu nu am mai văzut așa ceva. Un copil cu atît de multe circulare. Erau două circulare cu nod în jurul gîtului, apoi o circulară tip eșarfă și alte două circulare în jurul stomacului, care nu puteau fi decelabile la ecograf. Este un caz atipic, eu nu am mai văzut așa ceva. Este un ca excepțional, care a produs un deces supraacut, probabil printr-o mișcare mai bruscă a copilului, cînd nodul s-a strîns și nu a mai permis circulația sîngelui”, a declarat doctorul Dorin Neacșu, șeful Secției OG 2 din Maternitatea Buzău

Specialiștii explică și de ce nu s-a intervenit imediat după ce s-a constatat că fătul nu mai prezenta semne vitale:

Toate aceste explicații urmează să fie date și în fața unei comisii a Colegiului Medicilor, dar și în fața procurorilor. Conducerea unității medicale anunță că vor pune la dispoziția celor care investighează decesul bebelușului, toate documentele medicale, iar medicii care au gestionat cazul vor merge să dea răspunsurile care sunt așteptate de la ei.

 

 Etichete: acuză |  bebelușului |  Buzău |  cazul |  explicații |  Familia |  Maternitatea |  medicii
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 1   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU