24 [IUL 14] ACTUALITATE Buzau
Joi, 24 iulie 2014

Facultățile din Buzău, asaltate de absolvenții de liceu

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 11799 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro
Facultățile din Buzău, asaltate de absolvenții de liceu

Absolvenții de liceu care au învățat și s-au ales, la finalul anilor de studiu, cu diploma de bacalaureat, sunt cuprinși în această perioadă de febra admiterii la facultate.

În Buzău funcționează mai multe facultăți, care au o ofertă generoasă pentru studenții în devenire. De exemplu, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti filiala Buzău  a scos anul acesta la concurs 50 de locuri, 37 la buget şi 13 cu taxă. Peste 90 de tineri care vor să devină studenți, atât din Buzău, cât și din judeţele limitrofe, au candidat pe locurile din Buzău.

Viorel Iosifescu, lector dr. la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
„Avem candidaţi care au venit din alte judeţe, din Brăila foarte mulţi, din judeţele limitrofe, din Botoşani, inclusiv elevi care au terminat acum Liceul Pedagogic la specializarea învăţător-educator şi doresc să îşi continue studiile.”

Nu este însă singura instituție de învățământ superior de stat din care are o filială în județul nostru. Academia de Studii Economice are în municipiu un Centru de Învăţămînt la Distanţă. Aici, admiterea va avea loc în zilele următoare. Acum, doritorii își pot depune dosarele pentru Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori. Nu va fi organizat nici un examen, pentru că admiterea se va face pe bază de dosar, un rol important avându-l media de la bacalaureat. Concurenți sunt destui, la fel ca și pentru posturile celelailate facultăți care funcționează în același sediu.

Tinerii buzoieni preferă să studieze cât mai aproape de casă, făcând, în felul acesta, economii. Scutesc banii pentru cazare şi transport și, în plus, pot lucra în anii de studenție.

Inclusiv profesorii universitari cunosc avantajele materiale ale studiului în localitatea de domiciliu sau cât mai aproape de aceasta. Tocmai de aceea, universități de prestigiu aleg să deschidă filiale peste tot în țară.

Viorel Iosifescu, lector dr. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
„Sunt nişte avantaje de ordin material. În primul rând pentru că nu mai trebuie să meargă la Bucureşti sau în alt centru universitar, unde se cheltuie bani cu deplasările cu gazda şi altele. Cei din judeţ vin aici mai ales că suntem filiala unei universităţi de prestigiu: Universitatea din Bucureşti”

În Buzău funcţionează și o serie de facultăţi private, filiale ale unor universităţi din Bucureşti, care se află în competiţie cu instituţiile de învăţământ de stat pentru atragerea candidaţilor. Nici facultățile particulare nu duc lipsă de candidați, semn că, fie că e privat, fie că e de stat, învățământul superior e mai apreciat atunci când este acasă.
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU