13 [MAI 15] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 13 mai 2015

Excomunicare! O măsură pe care Biserica nu a mai luat-o de sute de ani

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 2030 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a luat recent o măsură extremă şi nemaiîntîlnită de sute de ani în Biserica Orodoxă Română, şi anume excomunicarea a trei credincioşi din Focşani. Enoriaşii se fac vinovaţi în faţa autorităţilor bisericeşti că s-au constituit într-un „grup schsimatic cu comportament sectar” ce a tulburat în mod repetat liniştea şi pacea în interiorul comunităţii. Decizia a fost luată de Permanența lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, la ședința din data de 7 mai. Măsura excuderii din Biserica Ortodoxă îi vizează pe Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă şi este „motivată de declarațiile pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sînt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”, după cum se arată în informarea ce poartă antetul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Potrivit unor surse bisericești, această măsură nu a mai fost luată în Biserica Ortodoxă Română de cîteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creștinism. Conform acelorași surse, cei excomunicați (afurisiţi) pot reveni în sînul bisericii dacă își cer iertare Arhiepiscopului şi dacă acesta acceptă. În cazul altor opt persoane s-a luat decizia canonisirii (oprirea de la Sfînta Împărtășanie) pînă cînd vor face pocăință în fața comunității „pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia „Sf. Ap. Andrei”.  


Sancţiunile au fost dictate în urma unor tensiuni îndelungate declanşate de pedepsirea preotului paroh de la Biserica Sfîntul Apostol Andrei din Focșani. Preotul Giorgică Vatră a fost trimis la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile, perioadă în care credincioșii au protestat, nemulțumiți fiind de măsura dispusă, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au luat măsuri drastice în cazul mai multor credincioși, care ar fi avut un „comportament sectar”. În cazul a trei dintre ei, s-a dispus excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei considerînd că cei trei sînt „o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”.


Excomunicarea reprezintă înlăturarea din rîndurile Bisericii a unora dintre membrii ei, ca urmare a săvîrșirii de păcate grele, de abatere de la poruncile ei. Gravitatea excomunicării constă în pierderea oricărei asistențe din partea Bisericii, ruperea „legăturii cu cele sfinte“, prin interzicerea de a participa la Sf. Liturghie și oprirea de la Sf. Împărtășanie.Etichete: Biserica |  Excomunicare |  măsură |  Ortodoxă |  Română
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU