26 [AUG 16] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 26 august 2016

EXCLUSIV! Ce spune profesorul Mărmureanu despre un eventual mare cutremur la Buzău

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 5847 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Următorul mare cutremur din Vrancea nu va afecta sudul României, ci partea de Est a ţării. Acest scenariu face ca Buzăul să fie pus la adăpost atunci cînd se va produce următorul seism de mare magnitudine. În schimb, în Focşani, oraş care a înregistrat pagube minore în 1977, de pildă, lucrurile nu vor mai sta la fel. 

O spune directorul onorific al Institutului de Fizica Pămîntului, profesorul Gheorghe Mărmureanu, care explică faptul că opinia sa se bazează pe cercetarea cutremurelor din ultimele 3 secole, dar în special a cutremurelor cu impact major din anii 1838 şi 1977.
"Îmi dau seama că viitoarea undă nu va mai fi către dumneavoastră (n.r. Buzău), ci către partea cealaltă. Părerea mea e că viitorul mare cutremur nu va fi cu efecte către dumneavoastră. Va fi în cealaltă parte, către Focșani, Tecuci, către Bîrlad, către Ucraina, poate spre Chișinău".
 

În contextul seismului dezastruos din Amatrice, Italia, în care şi-au pierdut viaţa şi 6 români, dezbaterile despre cum este pregătită România să facă faţă unui seism mare, au revenit. Primele instituţii care au un rol important în gestionarea iniţială a situaţiei sînt Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică Pămîntului şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Cel dintîi preia şi prelucrează primele date referitore la seism, cel de-al doilea le primeşte şi trebuie să reacţioneze imediat. Toţi aceşti paşi sînt gestionaţi în Comandamentul Seismic care funcţionează la nivelul INFP. Din nou profesorul Gheorghe Mărmureanu:
"Aici, la noi, la Comandament, e un fel de Star Trek, este un ecran mare, pe care apare harta României. Pe această hartă se colorează cu diferite culori, dar cînd este vorba de rău.
Imediat se face conexiunea cu Inspectoratul pentru Situații de urgență, acolo unde sînt conectate toate sistemele din România și se activează asupra tuturor zonelor pentru că este vorba de salvat oameni." 

De menţionat că în România funcţionează primul sistem operaţional de alertare seismică din Europa. Este vorba despre un sistem care permite ca, cele cîteva secunde sau zeci de secunde de la momentul producerii cutremurului şi pînă cînd acesta se propagă, să fie folosite în mod util pentru prevenirea unor dezastre de proporţii uriaşe. Se creează practic o alertă care declanşează întreruperi controlate ale activităţilor şi alimentării cu energie, gaze şi apă a unor unităţi strategice. Sistemul este folosit acum în 15 judeţe din România şi Bulgaria, riverane Dunării. Din păcate, acesta nu poate fi extins la nivelul întregii populaţii:

"Dacă mișcarea telurică e mai mare de 7,1 grade pe Richter, atunci avem o situație critică în România și în acel moment deconectăm sau avertizăm structurile critice din România. Mă refer la Centrala Nucleară de la Cernavodă, Reactorul de la Pitești, partea de instalație nucleară de la Măgurele, uzina de apă grea de la Piteşti dacă mai e cazul acum. Dar acest sistem nu poate fi pentru toată populația din România. De ce? Pentru că în secunda 4 știu că este o magnitudine de 7,1 sau mai mult avem la dispoziție doar 32 sau 29 de secunde, depinde, și este imposibil să ne conectăm la toate cele 14-15 milioane de celulare din România." 

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte protecţia civilă, există încă numeroase neajunsuri, în caz de cutremur, ca şi în cazul altor dezastre naturale. Un document elaborate recent de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată că inclusive o parte din sediile inspectoratelor de urgenţă din ţară sînt în pericol la cutremur. Avariile produse la aceste clădiri ar putea afecta coordonarea unor intervenţii, în situaţii limită. Dar seria problemelor nu se opreşte aici. Salvatorii nu au suficiente mijloace de intervenţie pentru căutare-salvare urbană, dar probleme sînt semnalate şi la capitolul adăposturi pentru populaţie. Toate acestea sînt aspecte supuse dezbaterii publice şi care urmează să fie luate în calcul de autorităţi la elaborarea viitoarei strategii de dezvoltare a structurilor operative în următorul deceniu.

 


Etichete: Buzau |  cutremur |  despre |  eventual |  EXCLUSIV |  Marmureanu |  profesorul |  spune
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU