BREAKING NEWS Buzau
20 [MAI 20] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 20 mai 2020

EXCLUSIV: Mărturia, în lacrimi, a nepotului ÎPS Pimen despre copilăria la Grebănu alături de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1617 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Vestea că IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a încetat din viață a adus lacrimi în comuna Grebănu. Născut pe 25 august 1929, în satul Herăști, comuna Grebănu, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen nu și-a uitat niciodată locul nașterii și al copilăriei, iar de fiecare dată când avea posibilitatea revenea cu drag pe plaiurile natale.
Ultima dată a ajuns la Buzău în urmă cu doi ani. La fel ca de fiecare dată,  Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a petrecut câteva ore la mormântul părinților.
”Cu toată dragostea, venea aproape în fiecare an în satul natal. Petrecea câteva ore la mormântul părinților, din satul Herăști. De câte ori exista Sfântul Sinod la București își făcea cale și ajungea și la Buzău. Îmi aduc aminte că în 2002, pe 18 mai i s-a decernat titlul de ”Cetățean de Onoare al Comunei Grebănu. A primit cu mare bucurie vestea. A venit aici și a ținut un discurs impresionant pentru toată comunitatea ”, a declarat în EXCLUSIVITATE pentru Focus Tv și șansanews.ro nepotul ÎPS Pimen, Ionuț Zainea.

”Îi plăcea să meargă pe jos pentru a-și reaminti drumul copilăriei”

Cu ochii în lacrimi provocate de marea pierdere, nepotul Înaltpreasfințitului Pimen își amintește cât de mult înalta față bisericească iubea satul natal și oamenii. Când avea ocazia, îi plăcea să străbată pe jos drumul pe care îl făcea pe vremea în care mergea la liceul din Rm-Sărat.
”În urmă cu ani, când era mai tânăr, când venea la părinții săi,  eu mă duceam cu mașina să-l întâmpin dar cu mare greutate accepta să se urce în mașină. De la Rm.Sărat îi plăcea să vină pe jos . Prefera să-și reamintească pe unde trecea în copilărie, pe vremea când mergea la liceul din Rm. Sărat, tot la fel pe jos se ducea 10-11 kilometri și la fel se întorcea, pe un drum colateral comunei, zona –centrală. I-a plăcut să meargă pe jos cu cu mijloace auto, evita autobuze pe cât putea”, povestește Ionuț Zainea.
Astăzi, nepotul își plânge unchiul care de mic copil i-a fost alături, chiar dacă de la distanță.
” Pe cale ierarhică sunt nepot. Tatăl meu a fost văr primar cu dumnealui și am avut o relatie foarte strânsă personală. Eram acolo într-o pătrățică personală pentru dumnealui. Am avut în permanență contact , lunar vorbeam la telefon. Acum nici nu știu ce să spun, sunt dat peste cap. Nu-mi vine să cred, în suflet am sentimente de regret. E o pierdere mare de tot. Și în copilărie, eu am avut corespondență personală cu dumnealui ,din clasa a V-a, pe când era Staretul Mănăsitirii. Mereu întreba și de locuitorii satului. A ajutat mult satul Herăști. Biserica din sat a fost refăcută și cu ajutorul dumnealui.  Biserica este unicat cu acoperișul asemeni bisericii Sucevița. Casa în care a locuit le-a donat-o unor tineri tot din zona Sucevei”, a spus Ionuț Zainea .   
Alături de rude, întreg satul a primit cu regret vestea morții Înaltpreasfințitului Părinte Pimen.
”Omenia dumnealui este cea mai de preț valoare transmisă nouă. Era un om extraordinar. O ființă deosebită. M-a răscolit vestea primită. Fiecare locuitor al comunei  poartă ceva în suflet. N-am auzit de rău spunându-se de dumnealui. Oamenii cu care m-am găsit, cu toții regretă pierderea. Îmi găsesc cu greu cuvintele. S-a curmat  viața unui om deosebit. N-are comparatie la nivel de comună”, a povestit Ionuț Zainea, nepotul Înaltpreasfințitului Părinte Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a încetat din viață miercuri, 20 mai, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord.
Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la București cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie. În urma complicațiilor pulmonare apărute, părintele arhiepiscop în vârstă de 90 de ani fost intubat.
A fost de la frate de mănăstire și monah la profesor, pedagog, apoi stareț, paroh, muzeograf, dar și reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, Episcop vicar, apoi Arhiepiscop.Etichete: alături |  Arhiepiscopul |  copilăria |  despre |  EXCLUSIV |  lacrimi |  Mărturia |  nepotului |  Pimen |  Rădăuților |  Sucevei
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU