17 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 17 septembrie 2019

Descoperire interesantă, în podul Spitalului Brătianu EXCLUSIV Focus TV

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 3093 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Descoperire istorica la fostul spital Bratianu. O arma veche de peste o suta de ani, in perfecta stare de functionare, a fost descoperita, marți, de muncitorii care lucreaza la transformarea monumentului istoric intr-un centru muzeal. Este vorba despre o carabină care a fost gasita in podul fostului spital, ascunsa intre peretele exterior al cladirii si hornul pe care muncitorii ar fi trebuit sa-l darame.   Arma a fost ridicata de polițiști pentru a fi supusa unei expertize, iar dupa finalizarea cercetatorilor, cel mai probabil , carabina austriacă va ajunge in patrimoniul Muzeului Judetean.

Potrivit jurnaliștilor de la Focus Tv, marți, o zi de lucru obisnuita s-a transformat intr-una speciala pentru muncitorii care lucreaza la transformarea fostului spital Bratianu in centru muzeal. Pe cand se aflau in podul cladirii pentru a darama un horn de care viitorul obiectiv nu ar mai avea nevoie, muncitorii au avut parte de o surpriza de proportii: o arma veche de peste o suta de ani , aflata intr-o perfecta stare de conservare, era ascunsa intre peretele exterior si hornul respectiv.
Totusi, daca sapam in istorie , descoperirea ar putea sa nu fie tocmai o întamplare. Asta pentru că fostul spital Brătianu a fost, în trecut, unitate militară, dar și spital militar, iar in timpul primului război mondial, a fost un principal punct de prim-ajutor pentru raniti.
Urmeaza ca intreaga poveste a armei sa fie stabilita in urma cercetarilor facute de politisti. Ei au venit și au preluat arma in cele mai sigure conditii.
La prima vedere ar fi vorba despre o carabina de producție austriaca, dar deocamdata nu se poate sti daca a fost folosita in scop militar sau la vanatoare. In plus, arma are inscriptionat un mesaj ce arata ca a fost primita in dar de fostul ei proprietar: suvenir din Basarabia 1925.
Desi tipul de arma este unul folosit in perioada respectiva, specialistii au fost uimiti de cat de bine s-a pastrat, ea fiind in perfecta stare de functionare. Urmeaza ca aceasta să fie supusa unei expertize tehnice dupa care, cel mai probabil, va ajunge in colectia Muzeului Judetean.
Etichete: arma |  pod |  descoperire |  EXCLUSIV |  Spital Brătianu
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU