26 [MAR 20] ACTUALITATE Buzau
Joi, 26 martie 2020

Excesiv și fără cap! Ghișeele de la Buletine, deschise coronavirusului FOTO

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
1 vot 3492 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Alertă, joi, la Direcția de Evidență a Persoanei Buzău, o instituție care funcționează în cadrul unui centru comercial din municipiul reședință de județ. La ghișeele instituției unde mai mulți buzoieni așteptau să depună actele pentru a-și schimba cărțile de identitate sau pentru a ridica documentele, a ajuns o femeie care s-a întors recent din Cipru. Buzoianca dar și alte două femei cu care venise, au așteptat pe holurile centrului comercial în care funcționează Direcția de Evidență a Populației, într-o zonă în care mai mulți buzoieni au ajuns la acea oră fie la aceeași instituție, fie la supermarketul aflat în imediata apropiere.

Abia când femeia a ajuns la ghișeu s-a aflat adevărul. Cu greu însă a recunoscut în fața angajaților Direcției de Evidență a Persoanei că a călătorit peste granițe, în ultima perioadă. Când au aflat că a revenit din Cipru, angajații Direcției au cerut de urgență ajutorul autorităților. Însă, s-a considerat că buzoianca nu a încălcat nici o regulă întrucât s-a întors din Cipru cu câteva zile înainte ca această țară să fie declarată zonă galbenă. Chiar și așa, pentru siguranța angajaților Direcției de Evidența a Persoanei, conducerea instituției a cerut să fie realizată de urgență dezinfecția clădirii. O altă solicitare a fost și aceea de testare de urgență a personalului mai ales că în ultima vreme la ghișeele instituției au ajuns persoane din alte țări precum Germania sau Anglia.

”Am avut un incident cu o doamnă venită din Cipru care în urma întrebărilor abia a recunoscut că a venit pe 21 martie. S-a chemat Poliția Locală, s-a sunat la DSP, s-a confirmat că Cipru nu era la acel moment zonă galbenă astfel că nu o putem opri pe doamna respectivă. În condițiile în care am avut o suspiciune, așteptăm acum să se facă dezinfecție în toate birourile instituției și am solicitat să se facă testare pentru coronavirus la tot personalul”, a declarat joi directorul Direcției de Evidență a Persoanei Buzău, Camelia Toma.

Păstrarea ușilor deschise la Evidența persoanei este în plină stare de urgență determinată de pandemia de coronavirus, o măsură excesivă. Majoritatea instituțiilor din județ și-au suspendat activitatea cu publicul, la fel se întâmplă și în alte orașe. La Focșani, de pildă, angajații Evidenței Persoanei sunt la serviciu, după un program restrâns, însă activitatea cu publicul este suspendată. Doar situațiile excepționale sunt rezolvate. Și pentru asta, înainte de a se prezenta la ghișee, focșănenii care au rămas fără buletin după ce le-a fost furat sau deteriorat, trebuie să sune pentru a putea fi primiți la ghișee.

La Buzău, însă, ghișeele au rămas deschise ceea ce creează riscuri enorme. În fiecare zi sunt zeci de persoane care așteaptă la rând, ceea ce înseamnă aglomerație și risc enorm ca în orice moment buzoienii să intre în contact cu o persoană care este infectată fără să știe cu noul virus. Asta deși, în baza ordonanței emise de la București, documentele expirate pot fi folosite în continuare, adică buletinele expirate pot fi folosite pe perioada stării de urgență pentru legitimare.

Joi, zeci de persoane au așteptat între orele 10 și 12 la rând pe holurile instituției, minute bune. Și asta într-o perioadă în care autoritățile transmit clar că aglomerația trebuie evitată iar românii să limiteze drastic ieșirile din case.

”Luni 16 martie, 70 solicitări cereri eliberare cărți identitate, miercuri 27, joi 36, vineri 29, luni, 23 martie au fost 34 cereri, marți 26, miercuri 25 și astăzi 10 solicitări pe motiv de expirare, pierdere sau reședință în momentul când s-a solicitat acest lucru. In schimb, la eliberări, numărul a fost de 100 de cărți de identitate. Inclusiv ieri au fost 64 iar astăzi s-au eliberat 32 de cărți de identitate”, a mai declarat directorul Direcției de Evidență a Persoanei Buzău, Camelia Toma.

Ținând cont de toate aceste lucruri, decizia autorităților buzoiene de a ține deschise ușile la Evidența Persoanei trebuie urgent reanalizată. Trebuie luate în calcul toate riscurile la care este expusă populația dar la care sunt expuși și angajații instituției, reanalizată întreaga situație și luată o măsură în consecință, o măsură care să-i protejeze pe buzoieni și să evite răspândirea coronavirusului la Buzău.


 Etichete: Buletine |  coronavirusului |  deschise |  Excesiv |  Ghișeele
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU