BREAKING NEWS Buzau
13 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 13 august 2019

Fără apă caldă. Dușuri reci, de sâmbătă, pentru 10 mii de buzoieni

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 2161 vizualizari 0 comentarii

Fără apă caldă în plină vară. În această situație vor fi de sâmbătă circa 10 mii de buzoieni racordați la sistemul centralizat de încălzire. Ecogen, care produce agentul termic, anunță sistarea serviciilor către Regia Autonomă Municipală, în lipsa unui act adițional care să revizuiască contractul la noile condiții tehnice, având în vedere scăderea drastică a numărului de abonați ai Regiei. Pe de altă parte, Primăria care vrea să pună în funcțiune un sistem nou, independent, de furnizare a căldurii și apei calde anunță că lucrările decurg anevoios și nu vor fi gata mai devreme de săptămâna viitoare. Cu alte cuvinte, buzoienii care nu au centrale vor fi obligați la dușuri reci în perioada imediat următoare.

Producătorul Ecogen  a anunțat astăzi Regia Autonomă Municipală, cea care distribuie serviciile către populație, că sistează furnizarea agentului termic începând cu data de 17 august.
”Este o prevedere contractuală, noi am mers de când funcționăm în baza unor prevederi clare, privind mentenanța, asigurarea combustibilului și toate celelalte. În condițiile în care condițiile tehnice, situația și parametric tehnici ai sistemului s-au schimbat, i-am invitat pe colegii noștri de la RAM să ne prezinte în primul rând necesarul prevăzut pentru perioada următoare și pentru sezonul friguros pentru că, așa cum prevede contractul, pentru că, în condițiile schimbării acestor parametri, trebuie făcut un act adițional, altminteri, dacă nu facem, este clauză de reziliere a contractului. Nu ne-au furnizat aceste lucruri, am revenit cu scrisoarea și le-am spus că, în condițiile astea, contractul se reziliază, inclusiv furnizarea de energie termică. Ne-au trimis un necesar în bătaie de joc așa, numai pe luna septembrie, în condițiile astea noi nu putem funcționa. Eu am niște cheltuieli programate, curente permanente ale societății, nu pot să funcționez cu 1000 de gigacalorii, ținând în spate cheltuieli care nu sunt acoperite de venituri”, declară  Vasile Munteniță, reprezentant al Ecogen.

Pe de altă parte, directorul RAM Buzău, Aurel Gubandru, spune că modul în care acționează Ecogen ar fi un abuz, al doilea după ce în primăvară societatea nu a mai furnizat agent termic iar buzoienii au rămas săptămâni bune în frig și fără apă caldă :” Asta e situația: ei ne-au transmis comunicat nouă sâmbătă că opresc apa caldă. Sunt plățile făcute la zi, e respectat contractul, vom vedea. Noi facem un apel în care, vedeți, cerem să nu oprească.”, spune directorul RAM, Aurel Gubandru.

În fața unei asemenea situații, autoritățile locale se chinuie să pună în funcțiune un nou sistem independent de furnizare a căldurii și apei calde în sistem centralizat, însă având în vedere termenul scurt până la momentul la care Ecogen anunță că nu va mai produce agent termic, o vreme buzoienii care nu au centrale proprii vor fi obligați să facă dușuri reci. În acest moment, lucrările în vederea implementării unui nou sistem de furnizare a apei calde și a căldurii sunt finalizate în proporție de circa 80 la sută.
” S-a început de aproximativ o lună de zile, s-a montat cazanul de 10 gigacalorii, un cazan mai mic, de 2,75 gigacalorii, lucrează pe partea electrică, echipa de montaj, 30 de oameni zilnic muncesc 10 ore. Sunt finalizate cam 80% din lucrările necesare pentru ca orașul să aibă apă caldă și căldură. Mai sunt de realizat lucrările de montaj, un record al centralei termice, care va fi CT4 și la instalația de gaze”, spune inginerul Dumitru Grosaru.
Oprirea apei calde în plină vară, când temperaturile sunt extrem de ridicate, poate reprezenta dincolo de disconfortul pe care îl resimt buzoienii, o problemă de sănătate publică dacă serviciul nu va fi furnizat mai mult timp. Medicul Elena Dorobanțu spune că Direcția de Sănătate Publică nici nu a fost înștiințară de oprirea apei calde:” Deci, până în acest moment nu am primit nicio informare de la Ecogen în acest sens, deși ar fi trebuit să ne trimită și nouă o astfel de înștiințare. Este totuși o problemă de confort și de civilizație asigurarea apei calde, în acest moment. Nici ei nu au fost înștiințați, colegii de la inspecție, dar le vom spune noi și normal este să meargă să vadă, că nu trebuie să se prelungească perioada de o săptămână, ca să nu ajungem la situații de risc.”
Conform informării transmise astăzi, buzoienii ar urma să nu mai beneficieze de apă caldă începând de sâmbătă.
   Etichete: amenință |  buzoieni |  caldă |  dușuri |  Ecogen |  pericol
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU