17 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 17 iulie 2019

Eclipsa parțială de lună, imortalizată de buzoieni VIDEO

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1617 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

A fost spectacol pe cer, în noaptea de marți spre miercuri. Timp de câteva ore satelitul natural al Pământului a putut fi observat doar parțial. Fenomenul astronomic este unul rar și este explicat de specialiști ca fiind eclipsă parțială de lună. Mai exact, este momentul în care Soarele, Pământul şi Luna sunt aliniate, iar Luna se află în umbra Pământului. Aseară, luna a fost umbrită doar parțial, iar momentul a putut fi văzut și din România, începând cu ora 21:44.
Mai mult, eclipsa parțială de lună a putut fi urmărită cu ochiul liber fără să existe vreun pericol pentru vedere, aşa cum se întâmplă în cazul eclipselor de Soare, fapt care a stârnit curiozitatea multor români. În timp ce bucureștenii de exemplu s-au strâns la Obrservatorul astromic, alții care nu au un asemenea loc amenajat special s-au mulțumit să privească luna chiar din curtea lor. Este și exemplul acestui buzoian, din comuna Lopătari care a și imortalizat momentul și l-a postat pe pagina de socializare.
Timp de câteva ore, peste 50% din discul stelar s-a aflat sub umbra pământului, iar punctual maxim a fost atins  la ora 00:31, pe 17 iulie.
Luna a ieșit din umbră la ora 2:00, iar la ora 3:18 eclipsa s-a terminat. Acest fenomen astral a fascinat omenirea din cele mai vechi timpuri și a țesut în jurul lui numeroase obiceiuri și superstiții. Cele mai întâlnite sunt cele care au în mijlocul lor tema fertilității și a dragostei. De exemplu, în antichitatea se credea că femeile însărcinate trebuie să poarte ceva roșu pe tot parcursul eclipsei pentru a alunga spiritele rele și pentru a proteja sarcina de necazuri. Tot despre femeile însărcinate se spune că acestea nu trebuie să își atingă pântecele în timpul eclipsei pentru ca cel mic să nu se nască cu semne. Pe de altă parte, superstițiile spun că cine se săruta în timpul eclipsei va rămâne cu acea persoană pentru tot restul vieții.
Tot pe perioada eclipsei au loc și schimbări în comportament date de schimbările de stare. Psihologii însă le contraatacă și le explică mai mult prin credințele oamenilor. Eclipsa parțială din noaptea de marți spre miercuri  s-a produs exact la 50 de ani de când omul a pășit pentru prima dată pe suprafața satelitului natural al planetei noastre, în misiunea cunoscută sub denumirea de Apollo 11.


Etichete: buzoieni  |  luna |  eclipsa
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU