BREAKING NEWS Buzau
13h 25' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 16 octombrie 2015

Paraschivescu după gratii, Iuga în arest la domiciliu, Galanton sub control judiciar(VIDEO, UPDATE)

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
15 voturi 4945 vizualizari 2 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [13:25] 21 OCT 2015 ›

Tribunalul Buzău a soluţionat astăzi contestaţia şi decis astăzi arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile a lui Florin Paraschivescu, directorul publicaţiei Atac de Buzău. În urma judecării contestaţiei formulate de reprezentanţii Parchetului, instanţa a decis menţinerea măsurilor preventive luate de Judecătoria Buzău cu privire la ceilalţi doi membri ai echipei, adică arestul la domiciliu pentru Doru Iuga şi controlul judiciar pentru Oana Galanton. Decizia este definitivă.

Doru Iuga declară că este nevinovat şi că aşteaptă ca dosarul să intre pe judecata pe fond. El a declarat că:  „Sînt nevinovat. Dacă am vreo vină este că am scris acest ziar. Ce scrie toată lumea, că Ghiveciu este condamnat... E strigător la cer, că atunci cînd scrii despre cineva să te ia la puşcărie. La urma urmei, vizavi de infracţiunea de şantaj, pentru că eu am fost propus pentru arest preventiv, eu, în viaţa mea, lui Ghiveciu Marian şi celorlalţi din dosarul ăsta nu le-am cerut în viaţa mea nici un ban. Sînt total nevinovat şi voi demonstra în instanţă. Cînd va ajunge dosarul în fond. Singura mea vină e că am scris acest ziar.
Atenţe însă! Acest lucru se va demonstra; este un dosar instrumentat la comandă, nu pot să vă spun deocamdată de unde. Dar este grav, este foarte grav, deci lucrurile nu le-am inventat: gen că dl Marian Ghiveciu este condamnat în urma unei decizii a instanţei. Şi de acum, iată, sînt aici, în faţa unor judecători. E normal să se ia o măsură, dar să mă duc la puşcărie pentru că am scris la ziar este prea mult”.

La rîndul său, după pronunţarea sentinţei, Florin Paraschivescu a declarat că la mijloc este o răzbunare şi a spus că pentru el cel mai bun  avocat e presa: „Instanţa a decis că Doru Iuga să rămînă în stare de arest la domiciliu, Galanton în control judiciar, iar pentru mine măsura arestului preventiv.
Sînt nedreptăţit, tot ce vedeţi este o răzbunare. N-ai cum să condamni o redacţie întreagă, o echipă întreagă de ziarişti, sau hai să spunem, colegii mai răutăcioşi au zis că nu sînt ziarişti. Sînt directorul trustului. N-ai cum să arestezi toţi oamenii; n-ai cum să faci aşa ceva. Iar cel mai bun avocat este presa. Aveţi grijă la treaba asta. Să nu se mai întîmple.
UPDATE [11:07] 20 OCT 2015 › Contestaţia Parchetului la decizia Judecătoriei Buzău cu privire la măsurile preventive luate împotriva celor trei se va judeca mîine dimineaţă. Tribunalul stabilise termen pentru astăzi la ora 9.00 însă contestaţia nu a mai fost judecată din cauză că unul dintre avocaţi nu a fost prezent.

UPDATE [11:01] 19 OCT 2015 › Parchetul de pe lîngă Judecătoria Buzău au contestat decizia instanţei cu privire la plasarea în arest la domiciliu a lui Paraschivescu şi Iuga şi de punere sub control judiciar a Oanei Galanton. Procurorul Cecilia Iana, purtător de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Buzău a declarat că ieri a fost depusă contestaţia, în termenul de 48 de ore prevăzut în soluţia Judecătoriei. Tribunalul Buzău, instanţa competentă să judece contestaţia, urmează să acorde termen după expirarea celor 48 de ore.

UPDATE [22:19] 17 OCT 2015 › Cu puţin timp în urmă, magistraţii de la Judecătoria Buzău au decis măsura arestului la domiciliu în ceea ce-i priveşte pe Florin Paraschivescu şi Doru Iuga şi control judiciar pentru Oana Galanton. Măsura poate fi contestată în termen de 48 de ore la Tribunalul Buzău. Avocaţii tuturor celor trei au declarat că nu vor formula contestaţii.UPDATE [19:50] 17 OCT 2015 › Echipa "Atac de Buzău" face obiectul unui dosar de şantaj, după ce mai mulţi politicieni şi oameni de afaceri au depus plîngeri la poliţie. Iată ce scriu jurnaliştii de la site-ul hotnews.ro
Directorul publicatiei "Atac de Buzau", Florin Paraschivescu, sotia acestuia, si fostul director al postului OTV Doru Iuga, redactor al saptamanalului buzoian, au fost retinuti pentru santaj, fiind suspectati ca au cerut bani unor oameni de afaceri si primari pentru a nu publica materiale despre ei.

Conform purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau, procurorul Cecilia Iana, trei persoane au fost retinute pentru santaj, in prezent existand cinci plangeri la dosar si cinci parti vatamate, dar cercetarile continua.

Cei retinuti vor fi prezentati, sambata, instantei, cu propunere de arestare preventiva. Conform unor surse judiciare, cei retinuti sunt directorul publicatiei "Atac de Buzau", Florin Paraschivescu, sotia acestuia, Oana Galanton, responsabila cu publicitatea in saptamanalul buzoian, si Doru Iuga, redactor al publicatiei. 

Saptamanalul "Atac de Buzau" a aparut pe piata media buzoiana in urma cu peste un an, iar de atunci s-a facut remarcat prin mai multe materiale defaimatoare la adresa oamenilor de afaceri si a primarilor din localitatile judetului.  

In tot acest timp, potrivit unor surse judiciare, plangeri ar fi fost formulate de primari care ar fi fost nevoiti sa plateasca diverse sume de bani pentru a nu deveni subiect in paginile saptamanalului. 

Printre cei care ar fi depus plangere impotriva lui Paraschivescu s-ar numara primarul din Posta Calnau, Sorin Munteanu, primarul orasului Nehoiu, Florentin Lungu, primarul comunei Berca, Valeriu Marcu, fostul deputat Marian Ghiveciu, dar si oameni de afaceri. Dosarul este instrumentat de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau.  

Printre cei de la care Florin Paraschivescu ar fi incercat sa obtina bani se numara si proprietarul Grup Romet Buzau, Constantin Toma. El a declarat, sambata, ca de mai multe ori a fost sunat personal de Paraschivescu si a primit mesaje prin intermediul a diverse persoane pentru a se intalni cu acesta in vederea incheierii unui contract de publicitate. 

Pentru ca a refuzat, numele lui Constantin Toma a aparut in diverse articole defaimatoare din saptamanalul buzoian. "Am fost sunat de mai multe ori de acest individ pentru a ma intalni cu el. Am refuzat acest lucru si de atunci au inceput sa apara despre mine anumite materiale defaimatoare, scrise intr-o maniera mizerabila despre care nu credeam ca este posibil sa vada lumina tiparului. Sunt fost proprietar de ziar, insa eu nu credeam ca asa ceva este.  

Directorul publicatiei "Atac de Buzau", Florin Paraschivescu, nu este pentru prima data intr-o astfel de situatie. In calitate de director al publicatiei "Atac la persoana", impreuna cu trei angajati, a fost retinut in urma cu trei ani de politisti in curtea Universitatii Bioterra dupa ce ar fi primit bani de la rectorul acesteia, Ioan Nicolae, pentru a nu da publicitatii imagini cu distrugerea unor documente in curtea universitatii. 

De altfel, informatii despre preocuparile lui Florin Paraschivescu au aparut in urma cu doua saptamani cand, potrivit presei, presedintele PSD Sector 5 din Capitala, Cristian Rizea, a depus o plangere pentru santaj impotriva lui. Paraschivescu i-ar fi cerut lui Rizea 10.000 de lei lunar pentru ca publicatia "Atac la Persoana", care apare in Bucuresti, sa nu publice materiale denigratoare la adresa sa. 

Alaturi de Florin Paraschivescu anchetatorii l-au retinut si pe Doru Iuga, redactor al publicatiei. Iuga este un fost jurnalist de televiziune si fost director al postului OTV condus de Dan Diaconescu, care a fost implicat intr-un scandal sexual. 

In mai 2013, fostul director al postului OTV Doru Iuga a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 2 la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Termenul de incercare al pedepsei dispuse in cazul lui Iuga a fost de patru ani, instanta stabilind totodata interzicerea unor drepturi civile ale acestuia timp de 10 ani, respectiv acelea de a fi ales in functii publice, de a ocupa o functie publica, de a detine drepturi parintesti si de a fi tutore sau curator. 

In acest dosar, fostul director al OTV a stat in arest preventiv timp de 10 luni, fiind eliberat in 22 martie 2012, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti. Hotararea instantei nu era definitiva, ulterior fiind dispusa executarea pedepsei. 

Insa, in 2014, Judecatoria Sectorului 1 a admis o cerere a lui Iuga privind constatarea intervenirii unei legi penale mai favorabile, stabilind ca infractiunea pentru care a fost condamnat a fost dezincriminata si dispunand punerea sa in libertate.  

Dosarul lui Iuga si al celorlalti patru inculpati a fost disjuns dintr-unul in care au mai fost trimisi in judecata cetateanul german Klaus Zander si Andrei Marius Staicovici.  

Procurorii de la Parchetul Capitalei i-au deferit justitiei, in 24 august 2011, pe Doru Iuga si cetateanul german Zander Klaus, acuzati de act sexual cu un minor, in forma continuata, precum si pe Andrei Marius Staicovici, Viorel Manolache, Stefan Romeo Haciadurian si Adrian Dobre, acuzati de proxenetism in forma continuata.
UPDATE [18:50] 17 OCT 2015 › Cei trei retinuti din echipa Atac de Buzau au ajuns in fata magistratilor de la Judecatoria Buzau.La intrarea in sediul Tribunalului ,Paraschivescu si Iuga au negat acuzatiile de santaj si au strigat ca totul este o inscenare care i se poate intimpla oricarui ziarist.Oana Galanton nu a facut nici o declaratie.Procurorii cer arest preventiv pentru Iuga si Paraschivescu si control judiciar pentru Oana Galanton.Adusi in catuse la instanta Paraschivescu,Iuga si Galanton au fost retinuti vineri pentru santaj dupa ce pe numele lor au fost depuse mai multe plingeri de catre mai multi primari intre care cei din Berca,Vernesti si Posta Cilnau dar si de ex-deputatul PSD ,Marian Ghiveciu,dupa ce ar fi fost subiectul unor materiale defaimatoare in saptaminalul Atac de Buzau.


UPDATE [13:01] 17 OCT 2015 ›


În legătură cu acţiunea de ieri, Poliţia Română a emis în urmă cu puţin timp un comunicat de presă: 


"Doi bărbați și o femeie sunt bănuiți că, începând cu toamna anului trecut, ar fi șantajat mai multe persoane din Buzău cărora le-ar fi solicitat remiterea a diferite sume de bani, a unui autoturism, precum și obținerea de foloase personale.   
La data de 16 octombrie a.c., polițiștii din cadrul I.P.J. Buzău şi I.P.J. Argeş au efectuat cinci percheziţii domiciliare în municipiile Buzău, Bucureşti şi Piteşti, la locuinţele a trei persoane, doi bărbați și o femeie, bănuite de comiterea infracţiunii de şantaj.

Din locuinţele percheziţionate au fost ridicate terminale de telefonie mobilă cu cartele SIM, laptop-uri, unităţi centrale și înscrisuri cu valoare probantă în cauză.

De asemenea, la aceeași dată, polițiștii au surprins-o în flagrant delict pe femeie imediat după ce primise 500 lei de la un bărbat pe care este bănuită ca l-ar fi șantajat.

Cei trei sunt bănuiți că, începând din vara anului 2014, ar fi amenințat bărbatul șantajat cu publicarea unor informații defăimătoare, dacă acesta nu acceptă remiterea a 1000 lei/lunar, sub forma plăţii unui contract.

De asemenea, aceștia sunt bănuiți că, în cursul lunii septembrie 2014, tot prin amenințarea cu publicarea unor informații defăimătoare, i-ar fi solicitat unei alte persoane  remiterea a diferite sume de bani, a unui autoturism, precum și obținerea de foloase  personale.   

Din 2014 până în prezent, cei trei sunt bănuiți că ar fi şantajat alte șase persoane din județul Buzău, prin aceeaşi metodă.

După administrarea probatoriului, s-a luat măsura reţinerii pentru 24 ore a doi bărbați, de 32 și 33 de ani și a femeii, de 28 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. La data de 17 octombrie a.c, cei în cauză urmează a fi prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Polițiștii din cadrul I.P.J. Buzău continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale în cauză."
UPDATE [06:33] 17 OCT 2015 › În zorii zilei de sîmbătă,cele trei persoane aduse vineri seară la audieri la IPJ au primit mandat de reţinere. Surse din rîndul anchetatorilor au declarat că Florin Paraschivescu ,directorul publicaţiei Atac de Buzău, soţia sa Oana Galanton responsabil cu publicitatea şi Doru Iuga redactor, au fost audiaţi toată noaptea sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de şantaj prin presă .Audierile continuă pe parcursul zilei de astăzi urmînd ca pînă la expirarea mandatului de reţinere  cei trei să fie prezentati judecătorului de serviciu cu propunerea de arestare preventivă.Sursele citate au afirmat că la adresa celor trei au fost depuse mai multe plîngeri din partea unor primari şi oameni de afaceri din Buzău şi Bucureşti care sesizau că au făcut obiectul unor acţiuni de şantaj şi au fost subiectul unor materiale defăimatoare publicate în săptămînalul respectiv.
                                    Ex deputatul Ghiveciu si C-tin Toma de la ROMET printre cei santajati
Aceleaşi surse relatează că flagrantul a avut loc pe o stradă din cartierul Dorobanţi, Oana Galanton fiind surprinsă în timp ce primea 500 de lei de la primarul Sorin Munteanu, care şantajat fiind cu publicarea unor articole de presă defăimătoare, ar fi trebuit să plătească 1 000 de lei lunar, sumă mascată sub forma unor contracte de publicitate. Se pare că 6 primari din judeţ, dar şi politicieni ar fi fost ţinta unor acţiuni sau încercări de şantaj. Surse judiciare spun că ieri au avut loc 3 percheziţii domiciliare în Buzău dar şi în Piteşti, unde a activat cu ceva timp în urmă, Paraschivescu. Astăzi mai multe persoane au fost chemate pentru audieri la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean fără a se cunoaşte, în acest moment în ce calitate.Surse judiciare sustin ca printre persoanele publice care au avut dea face cu cei de la Atac de Buzau au fost ex deputatul PSD Marian Ghiveciu care ar fi fost de mai multe ori sunat de cei de la publicatia respectiva care i-au cerut bani si alte lucruri dar nu a cedat niciodata.O alta pe pesoana cu nume rezonant din Buzau care apelat de mai multe ori telefonic de cetatenii de la publicatia sus citata este omul de afaceri Constantin Toma proprietarul Grup ROMET .Lui i sa cerut de catre directorul saptaminalului sa se intilneasca pentru discutii dar dupa ce l-a refuzat a fost tratat cu articole imunde,spun aceleasi surse.


UPDATE [22:54] 16 OCT 2015 › Recent, în presa centrală au apărut materiale despre şeful Atac de Buzău. Este vorba despre preşedintele PSD sector 5 Cristian Rizea, care îl acuză pe Florin Parschivescu care l-ar fi şantajat. Vezi aici un comunicat de presa pe aceasta tema emis de echipa de comunicare a lui Rizea.


UPDATE [22:08] 16 OCT 2015 › Surse de presă susţin că pe numele celor 3 membri ai echipei "Atac de Buzău" au fost depuse mai multe plîngeri atît de către cetăţeni din Buzău cît şi din Bucureşti. Aceleaşi surse susţin că acţiunea din această seară au fost ca urmare a unei plîngeri a primarului din Poşta Cîlnău, Sorin Munteanu. Cert este că în mai multe numere ale publicaţiei Sorin Munteanu a fost subiectul mai multor materiale defăimătoare care au trecut peste limita jurnalismului.


Operaţiune de amploare a Poliţiei şi Parchetului Buzău. În jurul orei 17.00, membrii echipei săptămînalului „Atac de Buzău”, adică, Florin Paraschivescu-director, Doru Iuga-redactor, şi Oana Galanton-responsabil cu publicitate au fost ridicaţi de poliţişti şi duşi la audieri la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău. Se pare că ar fi vorba despre o suspiciune de flagrant.
(Vom reveni cu amănunte)

Doru Iuga declară că este nevinovat şi că aşteaptă ca dosarul să intre pe judecata pe fond. El a declarat că:  „Sînt nevinovat. Dacă am vreo vină este că am scris acest ziar. Ce scrie toată lumea, că Ghiveciu este condamnat... E strigător la cer, că atunci cînd scrii despre cineva să te ia la puşcărie. La urma urmei, vizavi de infracţiunea de şantaj, pentru că eu am fost propus pentru arest preventiv, eu, în viaţa mea, lui Ghiveciu Marian şi celorlalţi din dosarul ăsta nu le-am cerut în viaţa mea nici un ban. Sînt total nevinovat şi voi demonstra în instanţă. Cînd va ajunge dosarul în fond. Singura mea vină e că am scris acest ziar.
Atenţe însă! Acest lucru se va demonstra; este un dosar instrumentat la comandă, nu pot să vă spun deocamdată de unde. Dar este grav, este foarte grav, deci lucrurile nu le-am inventat: gen că dl Marian Ghiveciu este condamnat în urma unei decizii a instanţei. Şi de acum, iată, sînt aici, în faţa unor judecători. E normal să se ia o măsură, dar să mă duc la puşcărie pentru că am scris la ziar este prea mult”.
La rîndul său, după pronunţarea sentinţei, Florin Paraschivescu a declarat că la mijloc este o răzbunare şi a spus că pentru el cel mai bun  avocat e presa: „Instanţa a decis că Doru Iuga să rămînă în stare de arest la domiciliu, Galanton în control judiciar, iar pentru mine măsura arestului preventiv.
Sînt nedreptăţit, tot ce vedeţi este o răzbunare. N-ai cum să condamni o redacţie întreagă, o echipă întreagă de ziarişti, sau hai să spunem, colegii mai răutăcioşi au zis că nu sînt ziarişti. Sînt directorul trustului. N-ai cum să arestezi toţi oamenii; n-ai cum să faci aşa ceva. Iar cel mai bun avocat este presa. Aveţi grijă la treaba asta. Să nu se mai întîmple.Etichete: atac |  galanton |  iuga |  paraschivescu |  redactia |  audieri |  Buzau |  Echipa |  falgrant |  Suspiciuni
Voteaza articolul: bun: 15  |  slab: 0   15

Comentarii

alexandra
17 octombrie 2015
Cati din primaria buzau dadeau informatii jegurilor de ziaristi in fata hotelului corona pt o sticla de wischi,,,si cati sefi de partide sponsorizau ziarul atac de buzau.....daca vorbesc cei incatusati va fi cutremur mare in judetul buzau,,,,,,,,diicot si dna chiar isi fac treaba.....sa dati acest comentariu daca sunteti un ziar independent
Bogdan N.
21 octombrie 2015
Sper sa fie invatatura de minte pentru toti derbedeii care "ajung ziaristi" peste noapte la comanda politica. Paraschivescu, Doru Iuga si Oana Galanton n-au nimic in comun cu jurnalismul. Sunt 3 infractori dovediti. Vinovatii morali sunt si alti "jurnalisti" din Buzau care au scris in Atac cat si politicienii care comandau pe multi bani articole defaimatoare la adresa adversarilor. Nu poti sa ataci la modul cel mai abject posibil familiile si copiii, sa santajezi fara scrupule si sa nu patesti nimic. Oricum acesti sarlatani au fost lasati prea mult timp in libertate, aproape un an si jumatate!!! Sa ii scape acum cine i-a protejat!


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU