26 [MAR 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 26 martie 2019

DUBĂSARI, CAP DE POD PE TIMP DE PACE

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
2 voturi 2647 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

La 3 ani de la semnarea acordului de înfrățire cu Raionul Dubăsari, Consiliul Județean Buzău finanțează, în parte, o investiție publică derulată la doi pași de Transnistria. Este vorba despre construirea unei săli multifuncționale, prevăzută cu spații de cazare, într-o tabără de copii din satul Coșnița, teritoriu rămas sub jurisdicția autorităților de la Chișinău și administrat de Consiliul Raional Dubăsari. 


O delegație formată din consilieri județeni și specialiști din aparatul propriu al Consiliului Județean Buzău a participat, în week-end-ul trecut, la o sesiune comună cu Consiliul Raional Dubăsari, cele două consilii având de aproape trei ani încheiat un acord de cooperare. După Soroca, Raionul Dubăsari este al doilea teritoriu moldovenesc cu care autoritățile de la Buzău dezvoltă un parteneriat.

Vizita buzoienilor a fost primită cu căldură la Coșnița, sat în care se află sediul administrației raionale.  După acțiunile separatiste de la începutul anilor 90, o parte din Raionul Dubăsari a rămas sub controlul Transnistriei, iar o altă parte sub cel al autorităților de la Chișinău. Cu mari eforturi, administrația raională încearcă să își refacă instituțiile și să asigure stabilitate zonei. 


Consiliul Raional Dubăsari are în componență 15 localități, cu un număr de 11 primării. Administrația raională a fost desființată după războiul din 1992 în urma căruia o prte din teritoriu a trecut sub controlul autodeclaratei Republici Transistrene. Orașul Dubăsari, în care administrația raională își avea instituțiile este și astăzi sub ocupație transistreană. Din 2003, Consiliul Raional a fost reînființat, dar munca pentru reconstruirea administrativă nu este nici astăzi încheiată. Fost negociator pentru pace, în perioada conflictului transistrean, și președinte de 4  mandate al Consiliului Raional Dubăsari, Grigore Policinschi, spune că reînființarea consiliului raional s-a făcut cu mari dificultăți. ”Am început activitatea de la zero, nu aveam nici oameni, nici clădire, absolut nimic...Mergeam să căutăm oameni, să îi convingem cu optimismul nostru că raionul se poate reorganiza, cu toate serviciile. Iată-ne, acum, încheind al patrulea mandat! ...Am solicitat autorităților de la Chișinău să venim aici, în Coșnița, unde am găsit o clădire; aveam ca variante de sediu, pentru Consiliul Raional, și o unitate militară, și un azil de bătrâni, și un sanatoriu balnear. Am ales spațiul de la Coșnița și am organizat totul de la zero, în decursul a 15 ani.”

Dificultăți sunt și pentru populație. Pentru a ajunge la Chișinău, oamenii trec prin posturile militare păzite de armata rusă. În plus, urmele războiului sunt încă vii, la fel și efectele acestuia. De pildă, moldovenii din Raionul Dubăsari nu au nici astăzi acces la peste 10 000 hectare de teren agricol pe care, deși le stăpânesc în acte, nu le pot lucra pentru că se află pe teritoriul ocupat. Fără a trăi cu ochii spre trecut, locuitorii din raionul Dubăsari își doresc stabilitate și dezvoltarea teritoriilor în care trăiesc. 


Primul proiect care va fi realizat și cu finanțare românească este amenajarea unei săli multifuncționale în cadrul Centruliui de Odihnă și Tineret Prietenia din localitatea Coșnița. Amenajarea sălii multifuncționale va permite extinderea taberei și creșterea capacității de cazare. Investiția va fi una comună susținută de Guvernul Moldovei, Consiliul Raional Dubăsari și Consiliul Județean Buzău. Cea din urmă instituție va aloca 100 000 euro, în două tranșe anuale. ”Să dea Dumnezeu ca peste un an să fim aici și să vedem materializat acordul de astăzi. Eu vă promit că așa cum am fost parteneri loialicu cei de la Raionul Soroca, așa vom fi și aici. Procedura este simplă: dumneavoastră veți derula lucrarea, nouă ne veți trimite facturile și vom vira banii. Acordul este pe doi ani pentru că nici noi nu avem o forță financiară deosebită, dar este bine ca din preaplinul tău să dai și fratelui mai mic ceva”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, la semnarea acrodului de finanțare. 


În cadrul întâlnirii de la Coșnița a fost anunțat și un acord trilateral pe care l-au perfectat cele două consilii împreună cu raionul Sobinka din regiunea Vladimir, aflată pe teritoriul Federației Ruse. Vizita efectuată de buzoieni pe teritoriul moldovenesc a mai avut și alte rezultate. Un ansamblu folcloric a fost invitat să participe la Buzău la Festivalul Internațional al Tradițiilor și Dansurilor Populare. S-au făcut și donații. Vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Petre, a anunțat că va dona din partea Asociației Județene de Fotbal 50 de mingi, două echipamente sportive complete și 50 de scaune pentru tribune, iar un consilier județean s-a oferit să realizeze prin firma proprie instalația electrică a blocului care va fi construit. Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU