29 [MAI 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 29 mai 2018

Drujbe in Parcul Crîng

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2182 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro


Autoritatile municipale au luat o decizie delicata pentru comunitate .Incepind din acesta saptamina,in zona parcului administrat de primarie se vor execta operatini de taiere a unor copaci bolnavi care pun in pericol integritatea fizica a buzoienilor care ies la promenada.Este vorba despre citiva ulmi care au fost afectati de ceea ce se numeste  in termeni populari,,Cancerul ulmului" sau ,,Boala olandeza"o ciuperca care a imbolnavit, deja, o multime de exemplare din Padurea Crigului aflata in administrarea Directiei Silvice si care s-a raspindit rapid si la arborii din parc.Ca urmare, reprezentantii din Palatul Comunal si cei de la Urbis Serv au evaluat ,intr-o prima instanta, situatia si au decis ca este nevoie sa se procedeze urgent la taierea copacilor bolnavi.Cei mai multi dintre arborii atacati de ciuperca se afla in apropierea Lacului Helesteu dar si in zona spatiilor de joaca pentru copii.Directia Silvica a efectuat deja taieri ale ulmilor afectati in zona pe care o administreaza .Boala olandeză a ulmilor sau cum au descris-o specialişti în termeni populari - cancerul copacilor a atacat sute de arbori din Pădurea Crîng. Este vorba despre o ciupercă asiatică depistată în Buzău încă de anul trecut şi care, din păcate, nu poate fi combătută de niciun tratament. Mai grav este că boala se transmite cu rapiditate de la un arbore la altul şi că singura salvare a pădurii este tăierea celor bolnavi. Lucru care s-a şi întîmplat. Sute de arbori din specia ulm au fost deja puşi la pămînt de către specialiştii de la Ocolul Silvic care au anunţat, în acelaşi timp, că tăierile vor continua pînă vor elimina copacii bolnavi.                 
Zecile de cioturile și mormanele de crengi rămase în urma tăierilor au alarmat mai mulți iubitori ai naturii. Este vorba despre Pădurea Crîng din municipiul Buzău, acolo unde mai mulți trecători au fost surprinși să vadă cum, peste noapte, mai mulți arbori au fost puși la pămînt. Fără să fie specialiști în domeniu, oamenii au surprins totul în imagini pe care le-au postat pe rețele de socializare cerînd un răspuns autorităților competente. Deși mai întîi s-au gîndit că ar fi vorba de tăieri ilegale, oamenii s-au răzgîndit cînd și-au dat seama că toți arborii tăiați erau marcați.
Singurul tratament: drujba
Misterul copacilor tăiați care i-a pus pe jar pe buzoienii iubitori de natură a fost însă explicat de specialiștii de la Ocolul Silvic. Specia ulm este atacată de o ciupercă asiatică. Este vorba despre o boala olandeză a ulmului, transmisă de niște carii în scoața copacilor. Specialiștii au denunmit-o chiar cancerul copacilor pentru că nu există niciun tratament care să ajute arborii bolnavi, iar singura salvare este tăierea lor.
Ce spun silvicultorii
"Întrucît Crîngul Buzăului este administrat de Ocolul Silvic Buzău, în cursul anului 2017 au apărut numeroși arbori uscați din specia ulM, fenomen care s-a extins cu repeziciune. Avînd în vedere semnalarea de către personalul de teren a apariției fenomenului, noi am sesizat Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură de la Brașov, care a venit, au prelevat probe și au emis un buletin de analiză, prin care ne-au transmis că agentul patogen care provoacă aceste uscări este ciuperca Ofiustoma Novoulmi, care provoacă aceste uscări, de proveniență asiatică, ce provoacă uscări masive și în durată foarte scurtă de timp. Ulterior, noi am trecut la punerea în valoare a arborilor respectivi și la întocmirea APV-urilor pentru partiziile respective, obținînd aprobările necesare conform legislației în vigoare, pentru unele partizii am început exploatarea, cu celelalte sîntem în curs de obținere a aprobărilor. În a doua jumătate a anului trecut am pus în valoare un volum de 721 metri cubi, care este doar o parte din suprafața Pădurii Crîng. Ne-am oprit la acest volum întrucît s-a produs căderea frunzișului, urmînd să reluăm acțiunea odată cu reînfrunzirea și identificarea arborilor uscați", a explicat Constantin Jeleriu, Specialist în cadrul Ocolului Silvic Buzău.

Se taie, dar de ce nu se plantează?

Situaţia este destul de gravă pentru că 50% dintre arborii din Pădurea Crîng sînt din specia ulm. Totuşi, pînă în prezent s-a luat decizia tăierii doar a arborilor unde această speicie este majoritară într-o parcelă. Pînă acum fiind marcaţi peste 721 de metri cubi de ulmi. Vorbim de ulmi cu o vîrstă de 35-40 de ani, adică la jumătate din durata lor de viaţă. Specialiştii spun că cel mai probabil vor urma şi alte tăieri. Vestea proastă este că nu vor fi şi plantări. 


Etichete: Crîng |  Drujbe |  Parcul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU