28 [MAR 16] ACTUALITATE Buzau
Luni, 28 martie 2016

Dosar greu cu ţepari chinezi, pe rolul justiţiei buzoiene

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1525 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro


Inculpaţi chinezi şi români
„În urma verificărilor, inspectorii au constatat că a fost organizat un lanţ comercial fraudulos de 15 firme, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit şi a TVA datorată statului român.  Concret, produsele electronice şi electrocasnice (televizoare cu LCD, aparate de aer condiţionat, aspiratoare etc.) erau introduse pe teritoriul Uniunii Europene prin portul Pireu (Grecia), vîndute aparent unor firme din Bulgaria şi achiziţionate intracomunitar în România în mod exclusiv formal. Aici erau realizate circuite scriptice de tranzacţionare succesivă, iar la vînzarea produselor pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată. În acest mod, ultima firmă din lanţul comercial - respectiv beneficiarul produselor electronice - solicita decontarea TVA aferentă mărfurilor livrate celor mai mari lanţuri de comercianţi din domeniul electronicelor şi electro­casnicelor de pe piaţa românească, se arată în comunicatul citat. La scurt timp după izbucnirea scandalului, firma Vortex Internaţional a cerut, iar Tribunalul Buzău a admis cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. 

Pe de altă parte, dosarul penal, intrat pe rolul Tribunalului Buzău în vara anului 2014 în care inculpaţi sînt atît cetăţeni chinezi, cît şi români, este unul dificil, care a primit numeroase amînări, din motive tehnice sau procedurale, cea mai recentă fiind cea de la finele săptămînii trecutem cînd instanţa a fixat un nou termen pentru data de 14 aprilie.   Unul dintre cele mai mari tunuri date în judeţul Buzău, ce face obiectul unui dosar penal, aflat pe rolul Tribunalului, a primit săptămîna trecută un nou  termen de judecată „în vederea completării probatoriilor după reunirea dosarelor”.   

Este vorba despre cazul chinezilor care au desfăşurat activităţi economice  în domeniul comerţului cu produse electronice, activităţi prin care statul a fost prejudiciat cu aproximativ 9 milioane de euro, potrivit anchetatorilor.  Potrivit unui comunicat emis de ANAF la începutul anului 2014 cînd frauda a fost scoasă la iveală de autorităţi, se preciza că firma, a cărei denumire nu a fost menţionată, a produs prejudiciul de aproape 9 milioane de euro, arătînd doar că aceasta comercializează televizoare LCD, aparate de aer condiţionat, aspiratoare etc. Potrivit unor surse din piaţă, firma care a prejudiciat statul este Vortex International, care aduce în ţară produse Vortex, realizate în China. 

Potrivit inspectorilor antifraudă fiscală, acţionarii firmei care a prejudiciat statul cu aproape 9 mil. euro au organizat un lanţ format din 15 firme pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit şi a TVA. Astfel, produsele electronice şi electrocasnice erau introduse pe teritoriul Uniunii Europene, vîndute ulterior unor firme bulgăreşti şi achiziţionate intracomunitar în România. La vînzarea produselor pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată. 

Inspectorii antifraudă fiscală au blocat conturile firmei respective şi au sigilat depozite cu mărfuri ale acesteia în valoare 8 milioane de lei. Printre partenerii de pe piaţa locală care vând produsele comercializate de firma care a provocat prejudiciul se numără Metro, Altex, Auchan, Dedeman, Domo, Carrefour, Selgros şi Bricostore. ”Inspectorii antifraudă fiscală au dispus, (...), instituirea măsurilor asigurătorii pentru recuperarea unui prejudiciu de 41.613.689 lei cauzat bugetului de stat în anul 2013 de către o firmă controlată de persoane de origine chineză“, potrivit unui comunicat transmis de Mi­ni­sterul Finanţelor Publice. 


Etichete: buzoiene |  chinezi |  Dosar |  justiţiei |  rolul |  ţepari
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU