30 [IAN 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 30 ianuarie 2018

Doi medici din Spitalul Județean nu se mai feresc și vorbesc despre fenomenul drogurilor la Buzău

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
1 vot 5599 vizualizari 1 comentariu florinapopescu@sansabuzoiana.ro
Doi medici din Spitalul Județean nu se mai feresc și vorbesc despre fenomenl drogurilor la Buzău

Nici nu au trecut două săptămîni de cînd consumul de etnobotanice l-a băgat în pămînt pe tînărul de 18 ani, elev la Colegiul Economic, că alte trei cazuri, în care sunt implicați deasemenea tineri, au intrat luni în atenția autorităților. Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență, medicul Dragoș Porumb, nu se ferește să recunoască faptul că la Buzău consumul de substanțe interzise nu se rezumă la cîteva cazuri izolate, ci putem vorbi despre un fenomen care a căpătat o amploare îngrijorătoare. „Într-adevăr, în ultimul timp au fost unele cazuri la Buzău, unele chiar grave, soldate cu decesul tînărului de 18 ani, de acum două săptămîni și deja putem vorbi de un fenomen. Și ieri s-au prezentat trei cazuri cu tineri, de 15, 17 și 21 de ani din cauza intoxicației cu etnobotanice. În general, la noi vin cu această problemă elevi de liceu, care consumă de ceva vreme. Avem astfel de cazuri. De exemplu, cazurile de ieri sunt consumatori cronici, consumatori de cîțiva ani, la fel ca și elevul de 18 ani, care a decedat în urmă cu două săptămîni”, a spus directorul medical al SJU Buzău.

La rîndul său, șeful Unității de Primire Urgențe, medicul Adrian Zoican, care întîmplător a fost și de gardă în intervalul în care au ajuns pe secție tinerii implicați în cazurile relatate de Poliție, a subliniat ideea că respectivii sunt clienți vechi ai Spitalului, cunoscuți de cîțiva ani ca și cosumatori de substanțe interzise.

„Cei doi tineri care au venit inițial erau agitați, necooperanți, păreau sub influiența unor substanțe de abuz psihic. Ulterior, după ce s-a început terapia  de dezintoxicare, au devenit conștienți, au început să relaționeze, au început să-și amintească ce s-a întîmplat. Unul dintre ei avea mărci traumatice la nivelul feței, produse prin autoagresiune. Leziunea nefiind foarte gravă, nu a pus probleme din punct de vedere terapeutic. Starea lor s-a ameliorat după sosirea în UPU, foarte bine au evoluat amîndoi. Pe unul din ei l-a luat familia, care a semnat că va face consultul de neuropsihiatrie infantilă în ambulator, iar celălalt a fost direcționat către secția de neuropsihiatrie infantilă de la Ojasca. Au consumat substanțe de abuz psihic, cel mai probabil etnobotanice. Referitor la tînărul de 21 de ani, inițial, cînd a venit, a declarat ceva, după care a schimbat declarația. Noi am făcut analize și de-acolo a reieșit că ar fi consumat ceva, în speță substanțe interzise. A spus prima oară că a fumat o țigară, apoi a spus că nu știe ce conține acea țigară, iar după aceea a negat, a spus doar că a consumat alcool. Într-adevăr, consumase și alcool. A fost tratat și a plecat acasă. El a mai avut prezentări pe Unitatea de Primire Urgențe  și era cunoscut de multă vreme și de noi și de Poliție ca și consumator ”, a precizat șeful secției UPU a Spitalului Județean, medicul Adrian Zoican.  

Ne întrebăm, pe bună dreptate, dacă a ajuns consumul de droguri să devină un fenomen, dacă în evidențele Spitalului sunt consumatori de cîțiva ani din rîndul tinerilor, oamenii legii ce au păzit? 

Avem o groază de consumatori, dar nu am văzut să răspundă cineva pentru situația în care s-a ajuns, iar indiferența poate fi considerată o formă de complicitate.

 Etichete: Buzău |  despre |  drogurilor |  fenomenul |  feresc |  Județean |  medici |  Spitalul |  vorbesc
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Elena
30 ianuarie 2018
Oamenii legii au știut să mă dea pe mine afară din serviciu când am sesizat!


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU