14h 18' ACTUALITATE Buzau
Joi, 24 octombrie 2019

Ce buzoieni ar putea face parte din Executivul liberal. Lista, validată astăzi

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 3342 vizualizari 0 comentarii
UPDATE [14:18] 24 OCT 2019 ›
În debutul ședinței Biroului Permanent Național al PNL, premierul desemnat Ludovic Orban a prezentat lista finală a miniștrilor cu care va lucra, listă ce va fi supusă aprobării și apoi comunicată oficial.
Potrivit acestei liste, liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan este propus vicepremier în Cabinetul Orban, senatorul Florin Cîţu este propus la Finanţe, iar Nicolae Ciucă, fost comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău, este propus ministru al Apărării.
Cristi Romanescu, lider al PNL Buzău, care era în cărți pentru postul de ministru al Tineretului și Sportului a ratat nominalizarea. Pe de altă parte, buzoianul Cătălin Predoiu ar putea fi viitorul ministru al Justiției.
Deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan, al cărui nume a fost vehiculat pentru funcția de ministru al Economiei, si apoi la Interne, a fost nominalizat să conducă Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și  Administrației. Iată lista completă cu cei propuși să facă parte din Guvernul Orban:

 1. Prim-ministru, Ludovic Orban

2. Viceprim-ministru, Raluca Turcan

3. Ministrul Finanţelor Publice, Vasile-Florin Cîţu

4. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Ion Vela

5. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Lucian Aurescu

6. Ministrul Justiţiei, Marian Cătălin Predoiu

7. Ministrul Apărării Naţionale, Ionel Nicolae Ciucă

8. Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu

9. Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Nicolae Bode

10. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros

11. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe

12. Ministrul Lucrărilor publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan

13. Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş

14. Ministrul Sănătăţii, Victor Sebastian Costache

15. Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Cristina Monica Anisie

16. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu

17. Ministrul Tineretului şi Sportului, Marian Ionuţ Stroe

18. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Victoria Violeta Alexandru

Doi buzoieni pe lista posibililor miniștri ai Cabinetului Orban. Este vorba despre deputatul Cristi Romanescu, lider al PNL Buzău, și despre Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției. De asemenea, un alt nume care are legătură cu Buzăul este cel al generalului Nicolae Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Armatei, în trecut comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău.           

Numele lui Cristi Romanescu apare în dreptul Ministerului Tineretului și Sportului, însă aici este luată în calcul și o a doua variantă, respectiv Sorin Moldovan. Romanescu este deputat de Buzău, lider al Organizației Județene a PNL dar și președinte al Federației Române de Tenis de Masă și vicepreședinte al Federației Europene de Tenis de Masă.  Sorin Moldovan, cea de-a doua variantă pentru Ministerul Tineretului,  a fost subsecretar de stat în MTS și a ocupat mai multe funcții la Autoritatea Națională pentru sport și tineret

Cătălin Predoiu, născut în județul Buzău, ar putea fi viitorul ministru al Justiției, el ocupându-se și în trecut de acest portofoliu. Predoiu a fost ministru al Justiției în în guvernele Tăriceanu, Boc și Mihail Răzvan Ungureanu. În  februarie 2012, a îndeplinit și funcția de prim-ministru interimar. A fost și ministru interimar al Afacerilor Externe în perioada 1 octombrie 2009 – 23 decembrie 2009. Este singurul ministru care a fost menținut în funcție în cinci guverne consecutive.

În fine, generalul Nicolae Ionel Ciucă ar putea fi viitorul ministru al Apărării Naționale.Din 2011 și până în 2014, generalul Ciucă a fost șef al Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău.

Lista miniștrilor nu este definitivă, putând apărea modificări de ultimă oră.  Liderii liberali se vor reuni joi începând cu ora 13.00, în şedinţa Biroului Politic Naţional  pentru a valida lista finală a celor care vor face parte din Guvernul Orban. Liberalii ar vrea ca votul de învestitură pentru noul Guvern să fie dat într-un plen reunit al Parlamentului, miercuri, 30 octombrie. Cu toate acestea, PSD ar vrea ca votul să fie dat de Legislativ   luni, 4 noiembrie.

Etichete: astăzi |  buzoieni |  Executivul |  liberal |  Lista |  parte |  putea |  validată
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU