22 [IUL 14] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 22 iulie 2014

Doar trei transportatori au cerut cei 4 eurocenţi din acciza suplimentară

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1123 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro
Doar trei transportatori au cerut cei 4 eurocenţi din acciza suplimentară

Statul ia bani cu două mâini şi dă înapoi doar cu două degete. Puţini transportatori buzoieni dau semne că ar vrea să recupereze cei 4 eurocenţi din acciza suplimentară la combustibili.

Procedura de restituire a unei părţi din acciza suplimentară e destul de anevoioasă și, pe cât de ușor sunt luați banii, pe atât de greu ajung înapoi la cel care i-a plătit. Mai întâi, operatorii economici care vor restituirea accizei trebuie să se înscrie într-un registru special. Ei trebuie să depună la Autoritatea Rutieră Română mai multe documente prin care să facă dovada eligibilităţii şi a vehiculelor deţinute.  După aceea, ARR face o serie de verificări. Până acum, doar trei firme de transport din Buzău au depus actele la ARR, chiar dacă numărul celor care vor să afle cum pot recupera banii e mult mai mare:

Vasile Olariu, şef ARR Buzău
„ Informaţii au fost solicitate de la apariţia legislaţiei, de undeva din luna aprilie-mai, pentru că toată lumea era interesată de ce însemna această ordonanţă sau această lege:ce anume, cam ce ar fi, cam care ar fi condiţiile, şi ca şi număr, n-aş putea să vă dau exact. La ora asta, de miercurea trecută, din 15 şi pînă acum avem trei cereri care au fost depuse”

În a doua etapă a procedurii, ARR verifică dacă datele din facturi corespund cu cantitățile de combustibil declarate, pentru care transportatorul solicită restituirea accizei. Iar la final, dacă totul e în regulă, ARR emite decizia de restituire, care ajunge atât la solicitant, cât și la Ministerul Finanţelor Publice. Deși e multă birocrație la mijloc, reprezentanții Autorității Rutiere îi sfătuiesc pe oameni să nu dea înapoi, pentru că fiecare bănuț contează.

Vasile Olariu, şef ARR Buzău,  
„ După noi, fiecare ar trebui să vină să-şi depună documentaţia ca să-şi recupereze această sumă, indiferent, atîta cît este ea. Deci este vorba de 40 de euro la 1.000 litri de combustibil // sfatul nostru este ca fiecare să-şi depună în prima etapă acele documente pentru a deveni eligibil şi a obţine acel certificat, pentru că el se obţine o dată, după care trebuie să-şi menţină condiţiile de eligibilitate”

Acciza suplimentară nu poate fi recuperată de operatorii economici care se află în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare sau  închidere operaţională.
Etichete:  |  acciza |  combustibil |  transportatori
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU