30 [AUG 16] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 30 august 2016

Catastrofă ecologică pe rîul Călmăţui

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1556 vizualizari 0 comentarii

Sute de peşti au murit în timp ce alţii agonizează pe luciul apei. Autorităţile au intrat în alertă şi încearcă să identifice sursa poluării. 

Încă de la finele săptămînii trecute, apa rîului Călmăţui şi-a schimbat culoarea iar mirosul a devenit insuportabil. Ceea ce era cunoscut ca un rîu cu apă limpede şi curată s-a transformat într-un focar de infecţie. Apoi, pe luciul apei au început să fire observaţi peşti morţi sau agonizînd. Crezînd că l-au apucat pe Dumnezeu picior, localnicii s-au năpustit să-şi umple sacoşele cu peştii pentru  a-l duce acasă gospodinelor. Înarmaţi cu plase confecţionate pe loc, dar şi cu mîinile goale, oamenii s-au aprovizionat pentru consumul propriu cu peştele contaminat.    

Cînd şi-au dat seama de efectele dezastrului, autorităţile din Smeeni au făcut apel la populaţie să nu consume din peşele mort în rîul Călmăţui. Apoi, cei care au luat din peşte acasă au fost identificaţi şi convinşi să-l îngroape pentru că se pot îmbolnăvi grav. Primarul comunei Smeeni, Ion Andrei, spune că dezastrul de pe rîul Călmăţui este provocat, cel mai probabil, de deversarea în apă a dejecţiilor animaliere. Însă deocamdată nu a fost identzificată sursa poluării.  
 
Astăzi, echipe mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu, inspectori ai Direcţiei Apelor Buzău-Ialomiţa, dar şi pompieri din cadrul ISU Buzău au descins la Smeeni, de unde au prelevat probe care să elucideze cauza dezastrului de pe cursul rîului Călmăţui 

Nu este exclus ca societăţi aflate în amonte de locul în care au fost găsiţi peştii să fi deversat substanţe otrăvitoare în albia rîului. Deocamdată, autorităţile nu au descoperit nici o astfel de deversare ilegală, verificările fiind la început, însă controalele vor continua inclusiv la fermele din zonă. 

Rîul Călmăţui face parte din aria naturală protejată ce este în custodia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău.


Etichete: Călmăţui |  Dezastru |  ecologic
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU