15 [SEP 16] ACTUALITATE Buzau
Joi, 15 septembrie 2016

Dezastru ecologic la Rîmnicu Sărat

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1450 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Situaţie dezastruoasă la sediul fostei rafinării Oil Reg de la Rîmnicu Sărat, acolo unde un bazin încărcat cu peste 200 de tone de resturi petroliere a cedat şi toată încărcătura s-a scurs pe o platformă de ciment şi pe pămînt. Exasperaţi de mirosul insuportabil, oamenii au chemat autorităţile de mediu, iar cînd au ajuns la faţa locului, specialiştii s-au îngrozit. 
 
Întreaga cantitate se scursese din rezerovor, iar pînă ieri se recuperaseră cu vidanjele doar circa 80 de tone. În week-end, locuitorii oraşului Rîmnicu Sărat au început să simtă un miros greu de petrol. Geamurile nu mai puteau fi deschise pentru ca locuinţele să fie aerisite şi nici vorbă ca mirosul să se ducă odată cu trecreea orelor. Pînă la urmă oamenii au chemat autorităţile în ajutor. Gheorghe Tănase, riveran cu Venus Oilreg, a declarat reporterilor Focus TV că nimeni nu a luat nici o măsură pentru stoparea scurgerilor: „Începînd de sîmbătă am simţit un miros de petrol, iar ieri a fost cel mai rău. Toţi vecinii pot confirma. Totul a început în momentul în care s-a tăiat un bazin”, afirmă rîmniceanul.
„Nu se poate respira. Abia pot aerisi noaptea, cîte puţin. Au spart vreo 4 bazine şi probabil că s-au scurs rezidurile. Odată au avut un incident. A luat foc. Au venit pompierii, atunci. S-a întîmplat cam acum o lună”, spune la rîndul ei, Tatiana Mavrodin.
Cînd au ajuns pe locul fostei rafinării Oil Reg Rîmnicu Sărat, autorităţile de mediu şi-au pus mînile în cap. O pată de circa o mie de metri pătraţi de lichid vîscos, reprezentînd amestecuri petroliere, se întindea în curtea fostei rafinării. 
 
Ce spune Garda de Mediu 
 
„Am constatat, într-adevăr, că există scurgeri de produse petroliere. Veirifcările s-au făcut atît în ziua de 11, cît și în ziua de 12 septembrie. Aceste scurgeri erau pe o suprafață destul de mare în incinta societății, pe o suprafață de 1000 metri pătrați, dar erau în căminele sau canalul betonat ce înconjoară platforma pe care sînt amplasate rezervoarele metalice. Acest rezervor are o capacitate totală de 495 tone, dar ca și cantitate de rezidu petrolier, 230 tone. S-a impus în ziua de 11 septembrie luarea măsurilor de urgență  privind efectuarea unui dig de protecție ca aceste substanțe sau reziduuri petroliere să nu ajungă în rețeaua municipală de apă stradală, ce aparține municipalității Rm Sărat și nici în rețeaua interioară și să se evite solul, cît și vidanjarea acestui reziduu și transvazarea lui în alt rezervor; lucru care s-a și întîmplat. În ziua de 13 septembrie o cantitate de 80 de tone a fost recuperată; se continuă activitatea de vidanjare, cît și de copertare a solului care este contaminat cu reziduu petrolier”, spune Carmen Ichim, şefa Gărzii de Mediu Buzău. 
 
Dig de apărare 
 
Măsurile de urgenţă dispuse de comisari au fost construirea unui dig de apărare astfel încît reziduurile petroliere să nu ajungă în reţeaua de canalizare a oraşului şi să se evite contaminarea solului. Cele trei societăţi din interior-respectiv proprietara reziduurilor au primit sarcina de a recupera întreaga cantitate scursă în incintă. Pînă ieri fuseseră recuperate 80 de tone, dar acţiunea continuă şi azi.  
Marea necunoscută este cum s-a produs scurgerea. Dacă se va constata că rezervorul a cedat există un risc major şi pentru celelalte recipiente din incintă. „Spunem că există o problemă pentru că mai avem încă 6 rezervoare pe care este pus sechestru. De fapt, pe produsul petrolier din aceste rezervoare și care, dacă într-adevăr cauza ar fi corodarea, atunci este o problemă privind evacuarea în sol a încă 1000 de tone”, explică şefa Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim.

Încărcătura, pusă sub sechestru de A.N.A.F.

Pentru locuitorii din Rîmnic, veştile nu sînt dintre cele mai bune. O vreme vor mai sta geamurile închise pînă cînd produsul petrolier va fi recuperat şi încărcat în rezer­voare. Cine va răspunde pentru această poluare de proporţii urmează să se stabilească în urma unei anchete care este abia la început. Comisarii de mediu spun că societatea căreia îi aparţine încărcătura avea sarcina de a goli în fiecare an rezervoarele pentru a le curăţa. Acest lucru nu a fost posibil pentru că întreaga încărcătură ar fi fost pusă sub un sechestru de ANAF, iar inspectorii acesteia nu ar fi permis descărcarea temporară a produsului petroilier pentru lucrări de întreţinere a recipientelor. Dacă în final, lucrurile se vor dovedi a fi ajuns aici din cauza ANAF, instituţia statului riscă să fie trasă la răspundere pentru poluare şi să suporte toate cheltuielile pentru decontaminare.Etichete: Dezastru |  ecologic |  Rîmnicu |  Sărat
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU