01 [SEP 16] ACTUALITATE Buzau
Joi, 01 septembrie 2016

Dejecţiile au produs dezastrul ecologic pe Călmăţui

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1180 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Au aparut primele concluzii în cazul dezastrului ecologic de pe rîul Călmăţui. Specialiştii au efectuat analize pe probele de apă recoltate ieri din rîu şi au ajuns la o primă concluzie: dejecţiile din apă au dus la moartea peştilor.    Nu se ştie deocamdată despre ce tip de dejecţii este vorba şi nici cum au ajuns în apă.

„Din primele analize pe care le-a efectuat Direcţia Apelor, buletinele de analize la indicatori de calitate se constată, în primă fază o creştere a conţinutului organic. Asta înseamnă că, pe lîngă conţinutul mic de oxigen, care este în apă şi volumul mic de apă, că, într-adevăr s-a deversat ceva, dejecţii animaliere”, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim. Comisarii Gărzii de Mediu dar şi specialiştii Direcţiei Apelor Buzău Ialomiţa şi inspectorii DSVSA continuă verificările în teren. Specialiştii fac controale la fermele din zonă pentru a vedea dacă nu cumva resturile de la animalele crescute aici sînt cele care au stat la baza dezastrului de pe rîul Călmăţui.

Vinovatul va plăti

Cert este că dacă se va dovedi că dejecţiile nu au ajuns accidental ci au fost deversat voit în apă, cel care se face vinovat de moartea peştilor va plăti scump. Sancţiunile pot ajunge pînă la 100 de mii de lei. Mai mult, dacă analizele care vor fi efectuate în continuare vor stabili că la Smeeni a fost vorba despre o poluare intenţionată, autorităţile pot ajunge şi la acuzaţii penale pentru autorii dezastrului ecologic.  Reamintim, de la finele săptămînii trecute pe marginea rîului Călmăţui zac sute de peşti morţi iar apa rîului şi-a schimbat aspectul. Proporţiile dezastrului au fost mai mici, la început, iar apoi s-au extins de-a lungul rîului pe cîţiva kilometri, între Smeeni şi Gherăseni. De cîteva zile, echipe mixte au mers la Smeeni şi au prelevat probe de apă şi de la peştii morţi, în încercarea de a stabili cauza dezastrului.
 


Etichete: Călmăţui |  Dejecţiile |  dezastrul |  ecologic |  produs
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU