07 [APR 14] ACTUALITATE Buzau
Luni, 07 aprilie 2014

De unde vin banii partidelor? Uite aici cum s-au finanţat formaţiunile politice din Buzău!

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
3 voturi 2083 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro
De unde vin banii partidelor? Uite aici cum s-au finanţat formaţiunile politice din Buzău!

2013 a fost un an greu pentru partidele politice după cum reiese şi din rapoartele pe care toate formaţiunile le publică în această perioadă pentru a evidenţia veniturile din care şi-au finanţat activităţile în 2013. Cum anul trecut nu a avut nici un moment electoral, puşculiţele partidelor au fost cam goale. Singurele contribuţii au fost cele ale unor membri marcanţi care şi-au asumat plata unor cotizaţii însemnate, dar şi câteva donaţii, ici şi colo.


La Buzău, cea mai transparentă organizaţie, în privinţa cheltuielilor, este cea a PSD, unde banii s-au strâns din cotizaţii şi donaţii, deopotrivă.


Cotizaţiile care au depăşit 10 salarii minime pe economie au fost achitate de Constantin Boşcodeală (10 000 RON), Dumitru Dobrică (13 000 RON), Adrian Mocanu ( 12 000 RON) şi Eugen Teodorovici (17 350). La aceste sume s-au adăugat donaţii făcute de două persoane fizice: Cătălin Dobrică, fratele consilierului jdueţean Dumitru Dobrică ( 7300 RON) şi Narcis Cojocaru (10 000 RON).


În acelaşi timp, USL a primit o donaţie de la firma SCL&CONF Buzău, în valoare de 17 493 RON.


La PNL Buzău nu este deloc clar din ce a fost finanţată activitatea de partid întrucât nici unul dintre liderii judeţeni nu apare ca fiind donator sau plătitor al vreunei cotizaţii care să fie evidenţiată în raportul anual depus de formaţiunea politică. Nici vreo firmă din Buzău nu apare ca fiind contributor sau sponsor la bugetul PNL Buzău.


În ceea ce îi priveşte pe democrat-liberalii buzoieni, singurul plătitor al unei cotizaţii însemnate este deputatul Cezar Preda care a achitat, anul trecut, o cotizaţie de 7220 RON.


Un raport al Autorităţii Electorale Permanente arată că, în general, bugetele partidelor politice se formează din donaţii (51%), cotizaţii (24 %), subvenţii (15 %) şi alte venituri. 


De notat că, în cursul lui 2013, nici una dintre organizaţiile judeţene de partid din Buzău, nu a fost verificată de finanţişti sau reprezentanţi ai Autorităţii Electorale pentru a se vedea cum au colectat şi cheltuit fondurile de partid.

 

 Etichete: cotizatii |  donatii |  partid |  bani
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 3   -3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU