12 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 12 iulie 2019

De ce sună aiurea sirenele de pe blocurile buzoienilor

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
4 voturi 1741 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

În fiecare primă miercuri a fiecărei luni în întreaga țară vuiesc sirenele. Sunetul lor sinistru a intrat în cotidian la ceva vreme după ce, în 2017, niște șefi cu inițiative ciudate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au găsit potrivit să cheltuiască niște bani și resurse umane pentru o așa zisă educare a populației în cazul producerii unor catastrofe. Așa se face că lunar oamenii au parte de alarme de exercițiu din care ar trebui să învețe ce au de făcut în cazul unor catastrofe naturale sau în cazul unor conflicte armate. Inițiativa,corecta ,ca idee este prost aplicată ,în cel mai pur stil dâmbovițean, adică e „foarte buna, dar nu ajută la nimic. Proiectul este bifat la categoria realizări, banii se cheltuiesc, dar buzoienii, cel puțin, habar nu au, în marea lor majoritate, pentru ce urlă sirenele.

Vag, presupun că-i vorba despre un exercițiu care, însă, creează, printre altele efectul desprins din povestea din copilărie  intitulată „Petrică și Lupul", ceea ce este clar periculos. Concret, pornirea alarmelor fără niciun fel de altă informare a publicului poate avea exact efectul invers celui scontat. Adică, oamenii să creadă că în momentul când că adevărat vor trebui să ia măsuri că s-a ivit o situație de pericol, și-ar zice „Uite! Fac ăștia iar exercițiu.".

Altminteri, proiectul consumă, fără discuție, milioane și milioane de lei degeaba. În plus, consumă fără sens importante forțe umane pe cale le obosește și le stresează degeaba.

Forțe pe care, mai marii IGSU, le-ar putea utiliza pentru educarea efectivă, în teren, a cetățenilor.  De pildă, în orașul Buzău, la ultima alarmă, habar n-aveam ce-au anunțat sirenele și anume alarma de atac aerian. Și asta pentru că nimeni nu le-a spus cetățenilor care sunt diferențele de „cântec" dintre alarma de atac aerian și cea de inundație catastrofală. Se aude astfel că proiectul a fost prost gândit „din capul locului" și că s-a urmărit doar o acțiune care trebuie bugetată și bifată, ceea ce este foarte periculos și de natură să complice lucrurile în loc să le simplifice.

Dar iată ce au răspuns câțiva buzoieni reporterilor ȘansaNews.ro atunci când, miercuri, după o nouă repriză de simulări sirenele anunțau alarmă de atac aerian:

„Da, am auzit sirenele, eram în Simileasca. Păi reprezintă să ne punem la adăpost, pentru orice eventualitate, să fim pregătiți. Nu am recunoscut semnalul acustic, nu am fost în temă. Nu știam ce fel de alarmare este. Nu știam de aerian. Bine, în cazul acesta ar trebui să ne băgăm la adăpost, să căutăm cel mai apropiat loc."
 
 
„Am auzit sirenele dimineață. Nu am recunoscut semnalul sonor. Falsuri, acestea sunt falsuri. Simulări. Ce să facem în acest context? Nu știu. Nu e nimic. Ce să fie?"
 

 
„Am auzit sirenele. Pai știam că este în prima marți sau miercuri din lună, dar asta nu este prima, este a doua. Nu știam că este alarmare aeriană. Nu știu ce trebuie făcut în acest context. Nu prea mult."
 

 
„Da, am auzit sirenele dimineață. În caz de alarmă, se folosește această sirenă. Din câte știu, în prima miercuri din lună. Nu știu care este motivul pentru care nu este în prima miercuri. Cred că atunci când este o alarmă aeriană, cetățenii trebuie să se ascundă în subsoluri, în locuri cât mai ferite pentru că acesta este rolul acestei alarme aeriene."
 

 
„Am auzit dimineață alarmele. Reprezintă teste pentru război. Nu știam că este alarmare aeriană. Nu știu ce trebuie făcut în acest context."

„Da, sigur că am auzit alarmele. Păi reprezintă un exercițiu pentru război. Mi se pare normal. Chiar m-am mirat că în urmă cu câteva miercuri nu le-am mai auzit că știam că au anunțat că la zece și jumătate vor fi în fiecare miercuri și nu au mai fost. Nu știam că a fost alarmă aeriană de data aceasta. Probabil că în acest context trebuie să intrăm în adăposturi, dar nu știu în Buzău unde sunt adăposturile căci eu nu prea sunt de aici."

După cum se vede, oamenii nu prea știu sau nu știu deloc ce anunță sirenele în fiecare primă miercuri a lunii. După cum nu știu nici unde s-ar putea adăposti în caz de bombardament. Mai bine ISU s-ar ocupa să pună la punct rețeaua de adăposturi care există doar pe hârtie căci, în teren  respectivele adăposturi, sunt folosite ca hrube pentru murături sau „vinul de la țară", ori ateliere pentru efectuarea unor activități lucrative.

În concluzie, după doi ani de alarme, ne-am ales cu nervii făcuți praf de la sunatul fără rost și cu banii cheltuiți degeaba. 


Etichete: aiurea |  blocurile |  buzoienilor |  sirenele
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 0   4

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU