09h 45' ACTUALITATE Buzau
Joi, 14 decembrie 2017

De ce se intră cu maşinile în curtile şcolilor?

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
2 voturi 2739 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [09:45] 14 DEC 2017 › 11 persoane au ajuns până la urmă la Spitalul Judeţean Buzău după accidentul înfiorător produs ieri în faţa Şcolii generale numărul 1 din municipiu. 9 victime au fost transportate la spital cu salvările, în timp ce două au ajuns ulterior cu maşinile personale. La acest moment, 6 oameni loviti in fata scolii  mai sunt în spital,iar una dintre aceste  victime, o femeie de 60 de ani, a fost transferată în stare gravă la Spitalul Floreasca din Capitală.

          A fost alertă maximă ieri în urma accidentului de la Şcoala generală nr. 1. Victimele au ajuns rând pe rînd la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean: printre cei loviţi : bunici care –şi aşteptau copiii să iasă de la şcoală, câţiva părinţi, între care şi o femeie însărcinată, dar şi o fetiţă de 12 ani care în îmbulzeala şi haosul create a suferit o entorsă la o gleznă. Alţi martori ori persoane direct implicate în accident au ajuns la spital cu atacuri de panică. Între acestea şi cea care a provocat înfiorătorul accident: directoarea şcolii nr. 1, Monica Gheorghe, care,se pare, a apăsat greşit pedala de acceleraţie, în loc de frînă atunci cînd încerca să-şi parcheze autovehiculul  în curtea unitatii de invatamant. În total, 11 oameni au ajuns la spital.

          La acest moment, şase dintre victime mai sunt internate: trei adulţi sunt la ortopedie cu fracturi la picioare, fetiţa de 12 ani a rămas şi ea internată la chirurgie pediatrică, femeia însărcinată a fost trimisă la maternitate în timp ce o femeie de 60 de ani care a suferit multiple traumatisme şi fracturi a fost transferată în stare gravă la Spitalul Floreasca din Capitală. Cinci adulţi, între care se află şi directoarea şcolii, au fost externaţi cu scrisoare medicală de la specialiştii care i-au investigat în urma accidentului.

          Între timp, poliţiştii buzoieni au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi au dispus reţinerea permisului directoarei pe toată durata desfăşurării cercetărilor . De asemenea, cazul este anchetat și de inspectorii de muncă pentru că directoarea Școlii numărul 1 se afla în timpul serviciului atunci când a intrat in grupul de oameni care se aflau în faţa unităţii de învăţământ şi-şi aşteptau copiii să iasă de la cursuri pentru a-i duce acasă.

 Doar o minune a făcut ca buzoienii implicaţi în accidentul înfiorător, produs ieri, în faţa Şcolii Nr.1 din municipiul Buzău, să scape doar cu traumatisme minore. Accidentul se putea transforma într-o adevărată tragedie ţinînd cont de locul şi modul în care s-a produs. Cercetările efectuate de poliţiştii rutierişti au arătat că nenorocirea a avut loc în urma unor manevre greşite efectuate la volan de către directoarea şcolii. În momentul în care a vrut să intre în curtea unităţii de învăţămînt, directoarea ar fi apăsat din greşeală acceleraţia moment în care a pierdut maşina de sub control şi a lovit poarta şcolii, dar şi un grup de părinţi care aşteptau să îşi ia copiii de la şcoală.    

Au urmat momente de groază. 8 persoane, printre care şi o femeie însărcinată, au fost rănite şi au rămas inerte pe caldarîm. Au fost imagini terifiante, care i-au îngrozit chiar şi pe ambulanţierii sosiţi să acorde ajutor victimelor. Cum numărul răniţilor a fost semnificativ, a fost activat imediat Codul roşu de intervenţie, astfel că la faţa locului au fost mobilizate mai multe echipaje medicale.  
Toate persoanele rănite în urma accidentului au fost transportate de urgenţă la Spitalul Judeţean Buzău. Printre acestea şi un copil de 12 ani care a suferit un traumatism la gleznă. Tot la spital au ajuns şi alte persoane care au suferit atacuri de panică.  
La spital a fost transportată şi directoarea Şcolii Nr.1, cea din vina căreia s-a produs accidentul, după ce a suferit un atac de panică în momentul în care şi-a dat seama ce nenorocire a provocat. La scurt timp după producerea accidentului, în zona Şcolii Numărul 1, au ajuns zeci de persoane, părinţi şi bunici, care au aflat despre ceea ce s-a întîmplat şi au mers îngroziţi la şcoală să se asigure că micuţii lor sînt teferi. Poliţiştii au deschis dosar penal şi continuă cercetările pentru a stabili exact cum s-a produs accidentul. Cazul a ajuns şi în atenţia inspectorilor de muncă.  
Toţi răniţii în stare bună
Toţi buzoienii răniţi în urma accidentului produs chiar de directoarea unităţii de învăţămînt sînt în stare bună. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Buzău, cele 6 victime sînt stabile şi conştiente, dar au suferit diverse traumatisme la mîini sau picioare. Celelalte 4 persoane care au fost transportate la spital au suferit atacuri de panică. Printre acestea un copil de 12 ani care va rămîne internat la Chirurgie pediatrică întrucît a suferit şi un traumatism la gleznă. Nu se ştie deocamdată ce s-a întîmplat cu minorul, dacă a fost accidentat în urma accidentului sau dacă s-a speriat şi s-a împiedicat, lovindu-se. Cît despre femeia însărcinată care a ajuns la spital, aceasta a fost transportată la Maternitatea Buzău pentru a fi atent supravegheată de medici.
Ce spune Poliţia
După eveniment, biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean a transmis următoarele: "În urma verificărilor efectuate de echipa de cercetare la faţa locului a rezultat că o buzoiancă în vîrstă de 43 ani care se deplasa cu un autoturism dinspre B-dul Nicolae Bălcescu, pentru a intra în curtea unei unităţi şcolare din municipiul Buzău, pe fondul unei manevre executate greşit, ar fi pierdut controlul asupra vehiculului şi ar fi acroşat poarta de acces şi un grup de persoane. În urma accidentului rutier 8 persoane cu vîrste cuprinse între 12 şi 67 de ani au suferit diferite vătămări corporale, iar în total 9 persoane au fost transportate la spital. Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar penal şi poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul."

O întrebare

Dincolo de tragismul evenimentului şi de modul în care s-a produs accidentul pe tapet se poate pune următoarea întrebare: "Ce caută o maşină, chiar şi a directoarei, în curtea unei şcoli pe unde mişună copii, mulţi dintre ei destul de mici, ca să fie vulnerabili pentru că nu s-au deprins a se feri?  Exemplul de la Scoala 1 nu e deloc singular,in alte zeci de unitati de invatamint curtile institutiilor devenind parcari pentru profesori ,personal auxiliar si chiar elevi,fapt care creeaza conditiile pentru producerea unor evenimente similare cu cel de miercuri.Etichete: curtile |  intra |  masinile |  scolilor
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 2   -2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU