12 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 12 septembrie 2018

De ce s-au înmulţit accidentele grave cu motociclişti

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 1895 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Tragediile umane produse pe şoselele buzoiene se ţin lanţ. În week-end-ul trecut a fost rîndul accidentelor de motocicletă să însîngereze asfaltul astfel că doi tineri soţi au sfîrşit în urma unui eveniment sinistru produs la intrarea în oraşul Buzău, iar o a treia persoană a fost grav rănită după ce motocicletele pe care le pilotau au ajuns să se ciconească cu două autovehicule care le-au tăiat calea.           
             Accidentele de la sfârşitul săptămânii trecute par trase la indigo, iar acestora li se mai adaugă încă un eveniment asemănător produs cu doi ani în urmă pe centura de nord a oraşului. Studierea sumară a tuturor acestor nenorociri ne arată că există puncte comune care pot descrie un tipar al accidentelor în care sunt implicate motociclete.  
Care sînt elementele comune
1) Se vede, aşadar, că toate cele trei cazuri au drept principal promotor al evenimentelor pe şoferul autovehiculului. În toate cele trei situaţii, şoferii - dintre care două şoferiţe- fie nu au observat la timp, încercînd să vireze pe cealaltă bandă, fie au apreciat greşit viteza motocicletelor, tăindu-le brusc calea. După care au urmat izbiturile catastrofale. 2) În al doilea rînd, motocicletele sînt conduse de persoane tinere şi foarte tinere, cu multă adrenalină în sînge. Chestiune normală, specifică vîrstelor tinere. Nimic nou, deci, pe acest palier. 3) Constatarea că şoferii sînt luaţi prin surprindere de motocicletele care vin pe sens opus. Firesc, deoarece, motocicletele sînt „mici şi subţiri”, iar dacă vin cu soarele în spate, atunci accidentul apare inevitabil. Pe această zonă, mai multe activităţi de prevenire sînt neapărat necesare a se organiza. 4) O colaborare între instituţiile statului şi asociaţiile de bikeri ar putea contribui la diseminarea unor mesaje de informare a participanţilor la trafic. 5) Eventuala schimbare a legii circulaţiei în sensul creşterii respectului în trafic faţă de motociclişti, dar şi reformarea şcolii şi exame­nului pentru obţinerea permisului de conducere pentru moto. Lucru care, cade însă în cele din urmă în sarcina factorului politic.Etichete: accidentele |  înmulţit |  grave |  motociclişti
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU